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     July 23, 1964     (OPINION) 
 
     Mr. Ralph Dewing 
 
     Director 
 
     Department of Accounts and Purchases 
 
     RE:  State Printing - Competitive Bidding - Bond 
 
     This is in response to your letter in which you ask for an official 
     opinion on the construction and interpretation of section 46-02-07 of 
     the North Dakota Century Code, as pertaining to the following set of 
     facts: 
 
           On July 20, 1964 this office opened the bids for these classes 
           of printing and received one bid, accompanied by a bidders bond 
           which did not have prior approval of the Attorney General's 
           office." 
 
     Section 46-02-07 of the North Dakota Century Code provides as 
     follows: 
 
           PROPOSALS - HOW MADE - BOND REQUIRED.  Each proposal for each 
           class of state printing let under competitive bids shall be in 
           writing, sealed and addressed to the director of the department 
           of accounts and purchases, shall be accompanied by a bond 
           executed in due form by the bidder, approved by the attorney 
           general and satisfactory to the director of accounts and 
           purchases  in the penal sum of four thousand dollars 
           conditioned for the faithful performance according to law of 
           the class of the state printing if awarded to him and for the 
           payment, as liquidated damages, by such bidder to the state, of 
           any excess of cost over the bid of such bidder which the state 
           may be obligated to pay for such work by reason of the failure 
           of such bidder to complete his contract.  No bid unaccompanied 
           by such bond shall be considered.  The department of accounts 
           and purchases may reject any bid made by anyone other than a 
           regularly established and thoroughly competent printer and also 
           may reject any or all bids if in its judgment the best interest 
           of the state would be subserved thereby."  (Emphasis supplied.) 
 
     The wording of the statute clearly states that the bid shall be 
     accompanied by a bidder's bond which must be approved by the Attorney 
     General.  The statute specifically provides that no bid unaccompanied 
     by such bond shall be considered.  The term "such bond" refers to the 
     bidder's bond, which must be approved by the Attorney General.  The 
     clear meaning of the language does not indicate that a bid may be 
     accepted subject to the approval by the Attorney General of the bond 
     submitted with such bid.  The language, "no bid unaccompanied by such 
     bond shall be considered", clearly indicates that the approval of the 
     Attorney General must be obtained on the bond before the bid and bond 



     are submitted to the Department of Accounts and Purchases. 
 
     It is therefore our opinion that bids which are not accompanied by a 
     bidder's bond approved by the Attorney General are not to be 
     considered. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


