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     July 8, 1964     (OPINION) 
 
     Mr. Eugene Rich 
 
     State Examiner 
 
     RE:  State Examiner - Municipalities - Fees for Audits 
 
     This is in reply to your letter informing us as follows: 
 
           Our office made an examination of the village of Selfridge 
           during February of this year.  We have billed the city for 
           $418.75 for the examination which the village board has agreed 
           to pay.  However, the firm of Smestad and Lawinger have billed 
           this department for $40.50 for office rent computed at the rate 
           of 13 1/2 days at $3.00 per day.  The village board has 
           indicated they will not pay the examination fee until rent is 
           paid to Smestad and Lawinger. 
 
           The community facilities are unheated and in an extremely poor 
           state of repair.  At the time of the examination no demand was 
           made for rent and no agreement was made that rent would be 
           paid.  The records of the city were located in the building and 
           it was assumed the city would provide space as all other cities 
           do free of charge." 
 
     You ask: 
 
           Can we pay for this rent charge?  Can we add the cost of the 
           rent to the amount of the billing to the city?  If the rent can 
           be paid would it be proper to charge legal and investigation 
           fees out of our appropriation?" 
 
     The statutory provision, section 6-01-21.2 of the 1963 Supplement to 
     the North Dakota Century Code, provides in part: 
 
           * * * *Fees for the examinations provided for in this section 
           shall be charged by the state examiner at the rate of 
           twenty-five dollars per day for the time used by himself or 
           other persons designated by him in supervising, filing and 
           corresponding in connection with such reports of examination, 
           and for the time used by each deputy examiner or other person 
           or persons in making such examinations and otherwise preparing 
           and typing the reports of examinations herein provided for. 
           Fee for an extra day shall be charged for each person who may 
           be required to travel to participate in the examinations in 
           this section provided, and all fees for the examinations herein 
           provided shall be paid by the subdivision examined to the state 
           treasurer and by him credited to the general fund of the 
           state." 
 
     In reading the statutory provision, we note that the fee herein 



     charged is for time used in the examination of the examiner or his 
     deputies.  The state examiner's appropriation items that could 
     conceivably be used for such purposes as rental of office space wuld 
     only be "miscellaneous" and "legal fees and investigation costs." 
     These items in the 1963 appropriation are certainly too small to be 
     intended for rental of office space in the examinations the state 
     examiner makes throughout the state. 
 
     Your letter does indicate the cities customarily furnish office space 
     without cost.  We note that the statutes do provide for such 
     examinations and do not require that the state examiner's office 
     furnish office space for such examinations. 
 
     On such basis, it is our opinion that the fee is payable to the state 
     examiner's office on the basis of the above quoted portion of section 
     6-01-21.2 of the North Dakota Century Code, and in the amount there 
     set out, without regard to costs to the city of the necessary office 
     space. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


