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     July 13, 1964     (OPINION) 
 
     The Honorable W. J. Austin, Judge 
 
     Burleigh County Court of Increased Jurisdiction 
 
     RE:  Mentally Ill - Emergency Commitment to State Hospital - Jurisdic 
 
          County Board 
 
     This is in response to your request for an opinion on the 
     administrative procedures to be followed where a person committed to 
     the State Hospital under the emergency provision makes application 
     for release.  More specifically, a person was committed to the State 
     Hospital under the emergency procedure, section 25-03-08 of the North 
     Dakota Century Code.  At the State Hospital he was examined by the 
     authorities who found him mentally ill and in need of observation and 
     treatment.  The County Health Board at Jamestown at the request of 
     the superintendent of the State Hospital conducted a hearing as 
     specified in section 25-03-11 and committed the young man.  It is now 
     claimed that the Mental Health Board of Stutsman County had no 
     authority to proceed and that judicial determination of the matter 
     should have been conducted by the Mental Health Board of Burleigh 
     County, the residence of the patient. 
 
     Your letter does not state that the patient or someone on his behalf 
     applied for release under the provisions of section 25-03-10. 
     However, we are assuming that the patient or someone on his behalf 
     applied for release under section 25-03-10 of the North Dakota 
     Century Code. 
 
     The answer to your question is to a great degree found in the 
     statutory provisions of section 25-03-10 of the North Dakota Century 
     Code, which as is material here provides as follows: 
 
           "RIGHT TO RELEASE - APPLICATION FOR JUDICIAL DETERMINATION. 
           Any patient involuntarily hospitalized under the provisions of 
           section 25-03-08 who requests to be released or whose release 
           is requested in writing by his legal guardian, spouse, or adult 
           next of kin shall be released within five days after the 
           receipt of such request.  It is provided, however, that upon 
           application by the superintendent of the state hospital, or the 
           county judge who consented to the emergency admission, to the 
           mental health board of either the county in which the patient 
           is hospitalized or of the county of the patient's residence, 
           within five days from the time of such request for release, 
           supported by a certification by the superintendent of the state 
           hospital or a county judge that in his opinion such release 
           would be unsafe for the patient or others, release may be 
           postponed for a period not to exceed seven days as the chairman 
           of the mental health board may determine to be necessary for 
           the commencement of proceedings for a judicial determination 



           pursuant to section 25-03-11.  * * *" 
 
     It is to be observed that the foregoing statutory provision concerns 
     itself primarily with the procedure employed where a request for 
     release has been made by a patient who was committed under the 
     emergency provisions of section 25-03-08.  Paraphrasing the 
     provisions of section 25-03-10, the following would result: 
 
     Where a patient or someone on his behalf requests to be released, 
     such patient must be released within five days after the receipt of 
     such request, unless the superintendent of the State Hospital or the 
     County Judge who consented to the emergency commission makes 
     application to the mental health board of either the county of the 
     patient's residence or the county in which the patient is 
     hospitalized within five days after the request for release by the 
     patient.  Such application must set forth the reasons why the patient 
     should not be released.  Upon receiving an application, the chairman 
     of the health board may postpone the release for a period not to 
     exceed seven days for purposes of commencing proceedings for a 
     judicial determination under section 25-03-11. 
 
     It is also observed that the language of the statute provides that 
     "upon application by the superintendent of the State Hospital, or the 
     County Judge who consented to the emergency admission, to the Mental 
     Health Board of either the county in which the patient is 
     hospitalized or of the county of the patient's residence within five 
     days from the time of such request for release. * * *"  (Emphasis 
     supplied.)  "The expression 'either' - 'or' in a statute is a 
     coordinate conjunction and must be followed by identical or similar 
     grammatical construction."  82 C.J.S. 335, Pg. 675.  The same 
     authority continues by saying:  "Where two clauses or phrases of a 
     statute are expressed in the disjunctive they are coordinated and 
     either is applicable to the situation to which its terms relate." 
 
     The term "either" as used in the foregoing section is an unqualified 
     alternative, particularly where it is followed by the word "or" in 
     the subsequent clauses.  The sentence in which the term "either" is 
     found is clear and unambiguous and such is not subject to 
     construction.  The term "chairman of the mental health board" as used 
     in section 25-03-10 of the North Dakota Century Code necessarily must 
     refer to the mental health board of either the county in which the 
     patient is hospitalized or the county of the patient's residence. 
 
     The provisions of section 25-03-10 are not available for initial 
     commitment, but are only applicable in determining whether or not a 
     person committed under the emergency provision should or should not 
     be released.  However, in your specific instance if the procedure 
     before the Stutsman County Mental Health Board was employed to 
     determine whether the person should be committed, there is a serious 
     doubt that the individual was properly committed.  However, as 
     indicated earlier, we are assuming that the question really was 
     whether or not the patient should be released. 
 
     Therefore, based upon the foregoing, it is our opinion that where a 
     patient was committed to the State Hospital under the emergency 
     procedure as set forth in section 25-03-08 and makes application for 
     release, and where the superintendent of the State Hospital or County 



     Judge makes application to the mental health board of either the 
     county in which the patient is hospitalized or the county of the 
     patient's residence, that the subsequent proceedings under section 
     25-03-11 may be had by the Mental Health Board of Stutsman County or 
     by the Mental Health Board of the patient's residence, and that the 
     proceedings had by either would be valid and proper.  In your 
     specific instance, assuming the patient was committed under the 
     emergency procedure and requested to be released, and application was 
     made to the Mental Health Board of Stutsman County by the County 
     Judge or the superintendent of the State Hospital to the Mental 
     Health Board of Stutsman County, that such patient was subject to a 
     hearing as provided for in section 25-03-11.  The Stutsman County 
     Mental Health Board would have had authority to proceed to make a 
     judicial determination pursuant to section 25-03-11 whether or not 
     such patient should be released or retained by the State Hospital. 
 
     We also wish to call your attention to section 25-03-26, which was 
     amended in 1961, and provides as follows: 
 
           "* * * All expenses of the mental health board of Stutsman 
           County involving patients in residence at the State Hospital 
           shall be paid by the State Hospital under the direction of the 
           State Board of Administration." 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


