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     May 29, 1963     (OPINION) 
 
     COUNTIES 
 
     RE:  Property Assessments - Spot Checks 
 
     This is a reply to your letter of May 21, requesting my opinion on 
     several questions relating to Senate Bills No. 51 and No. 217 enacted 
     by the 1963 Legislature, both of which become effective on July 1, 
     1963. 
 
     Section 1 of Senate Bill No. 51 states that the board of county 
     commissioners of each county shall provide for spot checks of real 
     and personal property assessments in the county each spring, and it 
     then provides for the procedure to be allowed in making these spot 
     checks.  The last sentence of the section provides that "the board of 
     county commissioners may select such persons or agencies as may be 
     necessary to carry out the provisions of this section, and provide 
     for their compensation." 
 
     Your first question relating to this provision of Senate Bill 51 is 
     whether the members of the board of county commissioners are 
     authorized to make the actual spot checks in their county themselves, 
     and your second question is, if the commissioners do have such 
     authority, do they have the authority to provide compensation for 
     themselves for services performed by them in making the spot checks. 
 
     In answer to the first question, it is my opinion that the provisions 
     of Senate Bill 51 do not authorize the members of the board of county 
     commissioners to personally make these spot checks.  Section 1 of the 
     bill states that the county board "shall provide for spot checks" and 
     that the board "may select such persons or agencies as may be 
     necessary to carry out the provisions of this section and provide for 
     their compensation."  In State v. Borstad  27 N.D. 533, 541, 147 N.W. 
     380, 383, the court, in considering the removal of a county 
     commissioner from office for collecting fees for services for 
     purchasing and distributing seed grain and collecting fees for 
     services for purchasing and distributing seed grain and collecting 
     therefor under a seed lien statute, said: 
 
           It may be that it would have been well for the legislature to 
           have provided for compensation in such cases, and to have made 
           the collection of the liens a special duty of the 
           commissioners.  It does not seem, however, to have done so. 
           The seed lien statute, indeed (chap. 210, Laws 1909), seems to 
           limit the duties of the commissioners to the issue and sale of 
           bonds and warrants, the purchase the sale of seed grain and 
           feed, and the examination and adjustment of applications for 
           grain.  It is true that section 2401, Rev. Codes 1905, as 
           amended by chap. 118, Laws of 1911, gives to them the general 
           superintendency of the fiscal affairs of the county.  This 
           general superintendency, however, can hardly be held to involve 



           the right to perform, or at any rate the right to charge for, 
           services which would more properly belong to the auditor, the 
           treasurer, the state's attorney, and the sheriff." 
 
     Because of the similarity between the situation in that case and the 
     provisions of section 1 of Senate Bill 51 which do not, except by 
     possibly a vague implication, authorize the members of the board of 
     county commissioners to personally make these spot checks, it is my 
     opinion that the board members do not have the authority to 
     personally make such spot checks. 
 
     In answer to your second question relating to spot checking of 
     assessments, it is also my opinion that the board of county 
     commissioners cannot legally contract with any member of the board to 
     pay him compensation for services performed by him in making the spot 
     checks.  This is because the members of the board are public officers 
     and such a contract, in view of the conclusions already reached, 
     would violate section 12-10-06, N.D.C.C., which provides that: 
 
           Every public officer authorized . . . make any contract in his 
           official capacity, who contrary to law voluntarily becomes 
           interested individually in such . . . contract, directly or 
           indirectly, in guilty of a misdemeanor." 
 
     In a somewhat similar situation, this office has ruled that a 
     contract between a board of county commissioners and one of its 
     members by which the board member was appointed a tax collector 
     pursuant to what is now section 57-22-29, N.D.C.C., at a fixed salary 
     per month, violated the above-quoted section 12-10-06, but the 
     section did not then include the phrase "contrary to law"; the 
     decision also held that, as to amounts paid to the board member as a 
     tax collector, "the member of the Board acting as such collector is 
     liable for the amount received and the other County Commissioners are 
     liable for the amount thus illegally paid."  See the opinion date 
     April 22, 1944, on pages 42-43 of the printed "Report of the Attorney 
     General of North Dakota to the Governor," July 1, 1942 to June 30, 
     1944. 
 
     Turning now to Senate Bill 217, this bill authorizes the board of 
     county commissioners of each county to appoint a county supervisor of 
     assessments and provides that this supervisor of assessments may be 
     either the county auditor or the deputy county auditor or other 
     elected official or any other person who is qualified.  The bill 
     further provides that: 
 
           The compensation of such supervisor shall be determined by the 
           county commissioners and such position may be either on a 
           full-time or part-time basis in their discretion." 
 
     Your first question concerning Senate Bill 217 is whether the board 
     of county commissioners can, under the bill, pay the county auditor 
     compensation that is in addition to his regular salary as county 
     auditor if they appoint him supervisor of assessments for the county; 
     and your second question is, if the board members appoint any other 
     county officer to this position of supervisor of assessments can they 
     pay him compensation for it that is in addition to his regular salary 
     as such county officer. 



 
     In answer to this first question, it is my opinion that if the board 
     of county commissioners appoints the county auditor to the position 
     of county supervisor of assessments, the board can pay him 
     compensation in addition to that he receives as county auditor.  This 
     office held in another opinion appearing on pages of 54-55 of the 
     Report of the Attorney General of North Dakota to the Governor, 
     July 1, 1958 to June 30, 1960, that the county auditor could be paid 
     additional compensation for services rendered as zoning director or 
     secretary of the county planning commission. 
 
     That opinion was based on the fact that since a provision of section 
     11-1010, 1957 Supp. to N.D.R.C. 1943, that the salary provided in 
     that section was the only salary that could be paid to the county 
     officer was removed by House Bill 632 of the 1959 Legislature 
     (Chapter 121, S.L. 1959), the Legislature intended to remove that 
     limitation even though no change was made in subsection 6 of section 
     11-1302, N.D.R.C. 1943, which provided, and still provides, that the 
     county auditor shall perform and transact all county business without 
     extra compensation. 
 
     For the same reasons, I believe the county auditor can be paid 
     additional compensation for his services as county supervisor of 
     assessments if he is appointed to that position.  Similarly, 
     additional compensation could be paid to any other county office, or 
     deputy, that might be appointed to the position, except, for reasons 
     already stated, a member of the board of county commissioners could 
     not be paid any additional compensation. 
 
     Your final question is whether the county budget should include items 
     to cover expenditures that would be necessary for providing for the 
     spot check program and for the county supervisor of assessments if 
     that position is established. 
 
     Section 11-23-02, N.D.C.C., requires the county auditor to prepare 
     the annual budget setting forth, among other things, 
 
           3.  The amount required for each department, public office, and 
               public official, . . . and for each and every purpose 
               authorized by law for which it is desired to raise money 
               for the ensuing year including all contemplated 
               undertakings for the ensuing year." 
 
     Section 11-23-08, N.D.C.C., provides in part that: 
 
           No new or unusual expense shall be incurred, permanent contract 
           made, nor salary increased until an appropriation therefor has 
           been made by the board of county commissioners." 
 
     The court in Eddy v. Krokow  54 N.D. 220, 225, 209 N.W. 225, 231, 
     held that items covering "each and every purpose authorized by law" 
     must be included in the annual county budget. 
 
     It is therefore my opinion that provision should be made in the 
     county budget for the expenditures that will be necessary for making 
     the spot checks of assessments and also for the expenditures that 
     will be necessary for the position of county supervisor of 



     assessments if that position is established by the board of county 
     commissioners. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


