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     February 11, 1963     (OPINION) 
 
     COUNTIES 
 
     RE:  Delinquent Personal Property Taxes - Collection 
 
     Your letter of February 1, 1963, is acknowledged. 
 
     You relate that the sheriff and the county commissioners of Stutsman 
     County have requested an opinion of you as to whether or not the 
     county could contract with a private collection agency or concern to 
     collect all out-of-state delinquent personal property taxes which are 
     over one year old.  You also relate that the private collection 
     agency would charge fifty percent for the collection services. 
     Further, the collection agency has told you that they have already 
     entered into contracts with some other counties on that basis (fifty 
     percent) and you request an opinion as to the legality of this 
     procedure. 
 
     We note that you have pointed out that this procedure would appear to 
     be in direct conflict with the provisions of section 57-22-29 of the 
     North Dakota Century Code, but that it would seem both practical and 
     advantageous to have the private concern make the collection rather 
     than write off the delinquent accounts. 
 
     Section 57-22-29 of the North Dakota Century Code provides as 
     follows: 
 
           CONTRACT FOR TAX COLLECTION.  In any county where for any 
           reason personal property taxes that have been delinquent more 
           than one year remain unpaid and uncanceled, whether put into 
           judgment or not, the board of county commissioners may contract 
           with the sheriff of the county, or with any elector of the 
           county, to pay a percentage of such delinquent personal 
           property taxes, not exceeding ten percent of the amount 
           collected as compensation for collecting the same, in lieu of, 
           or in addition to, the compensation provided by law for said 
           sheriff.  When a contract is made with any person other than 
           the sheriff, the contract may cover all or only certain taxing 
           districts within the county, and contracts may be made with 
           different collectors for different portion of the county.  No 
           collection fee shall be paid to the sheriff or any other 
           collector for any moneys deducted from warrants under the 
           provisions of section 57-22-26." 
 
     The underlined language in section 57-22-29, above-quoted, appears to 
     clearly set forth the limitations as to the percentage which can be 
     paid to a collector, and further requiring that the collector be an 
     elector of the county wherein the collections contract is entered 
     into.  It would appear to prohibit any higher percentage being paid 
     to a collector. 
 



     Further, we note that section 57-22-32 provides special procedures 
     for collection when a tax debtor moves from one county to another. 
     No provision is made, however, in any of the appropriate statutes, 
     which distinguishes instate from out-of-state collections, as the tax 
     is assessed against the person on his personal property located 
     within the state at the time of the assessment. 
 
     Therefore, it is the opinion of this office that collection contracts 
     may be entered into with a person who is an elector of the county 
     wherein the contract is made, but that the collection agent is 
     limited to receiving a maximum of ten percent of the amount 
     collected.  Your point is well taken that perhaps it would be more 
     practical and advantageous for the county to contract in the manner 
     proposed, however, that is a matter for the legislature to determine. 
 
     We are enclosing a copy of a letter written to John Amundson, 
     June 13, 1962, which deals with related matters and should prove 
     helpful in other matters with which you may be concerned. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


