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     December 3, 1963     (OPINION) 
 
     STATE HISTORICAL SOCIETY 
 
     RE:  Exploration Permits 
 
     This office acknowledges receipt of a letter from Mrs. Aide dated 
     July 23, 1963, and the same was referred to me for a reply. 
 
     The first paragraph of the letter reads as follows: 
 
           I would very much appreciate your opinion regarding the 
           exploration permits as covered by Chapter 55-03-01, of the 
           Century Code.  It states in this paragraph 'on any lands in 
           North Dakota' and in Chapter 55-03-02 it states 'no permit 
           shall be granted* * * * on any land owned by the State.'  This 
           situation is ambiguous.  Will you please clarify this matter." 
 
     Section 55-03-01 of the North Dakota Century Code is as follows: 
 
           PERMIT TO EXPLORE PREHISTORIC SITES AND DEPOSITS REQUIRED - 
           APPLICATION - FEE.  Any person, before making any 
           investigation, exploration, or excavation of any prehistoric 
           ruins, Indian mounds, graves or village sites for 
           archaeological material, on any lands in North Dakota, first 
           shall obtain a permit or annual license from the superintendent 
           of the state historical society of North Dakota.  Such permit 
           or license shall be issued when an application has been filed 
           with such officer setting forth: 
 
           1.  The location of the site where applicant proposes to 
               explore or excavate for such archaeological material; and 
 
           2.  The qualifications and scientific fitness of the applicant 
               to make such investigation, exploration, or excavation. 
 
           Each such application shall be accompanied by a filing fee of 
           five dollars." 
 
     It is our opinion that the superintendent would prescribe certain 
     standards and tests to determine the qualification and fitness of an 
     applicant to make such investigation, etc.  These tests and standards 
     should be uniform and apply to all applicants alike. 
 
     However, in the case of state owned land to which reference is made 
     in section 55-03-02 of the North Dakota Century Code, not only must 
     the applicant meet the requirements of paragraph 2 in section 
     55-03-01 but in addition he must be prepared "to deliver to the state 
     historical society one-half of all articles, fossil remains, and 
     archaeological materials found and removed from such state land." 
 
     with reference to section 55-03-05 it appears clear from the reading 



     of that section that a landowner may explore on his own land, but if 
     he engages someone else to do it, that person must hold a license or 
     permit.  Section 55-03-06 provides that the state shall retain title 
     to all archaeological materials in instances where state owned land 
     is conveyed or leased.  Under these circumstances, the purchaser or 
     lessee would not be entitled to explore for archaeological materials 
     because the state retains title to the same. 
 
     An individual landowner could lease a site for exploratory purposes, 
     upon terms satisfactory to the lessor and the lessee, but the person 
     who would do the actual exploring would have to have a permit or 
     license from the superintendent of the state historical society. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


