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     November 19, 1963     (OPINION) 
 
     STATE BOARD OF HIGHER EDUCATION 
 
     RE:  Refunding Bonds - Limitations 
 
     This is in response to your letter in which you state that the Board 
     of Higher Education is considering refinancing about fourteen bond 
     issues.  You then ask for an opinion on the following questions: 
 
           1.  Does the Board have authority to do this under existing 
               North Dakota law, and particularly Chapter 176 of the 1963 
               Session Laws? 
 
           2.  If the law permits refinancing, do the bond resolutions for 
               these various issues allow it?" 
 
     The 1963 Legislature amended section 15-55-02 by Chapter 171, (Senate 
     Bill No. 121).  The section, as amended, provides as follows: 
 
           BOARD MAY BORROW MONEY AND ISSUE BONDS - CONDITIONS - BONDS TAX 
           FREE.  For the purpose of paying all or part of the cost of 
           construction, equipment and furnishing of any such buildings or 
           any addition to existing buildings, or in order to refund any 
           outstanding bonds issued for such purpose  the state board of 
           higher education may borrow money on the credit of the income 
           and revenue to be derived from the operation of the said 
           building or buildings, and, in anticipation of such collections 
           of such income and revenues, may issue negotiable bonds in such 
           an amount, as in the opinion of said board, may be necessary 
           for such purposes, all within the limits of the authority 
           granted by the legislative assembly in each instance, and may 
           provide for the payment of such bonds and the rights of the 
           holders thereof as provided in this chapter.  Such bonds shall 
           be payable serially, and may be issued in one or more series, 
           may bear such date or dates, may mature at such time or times 
           not exceeding forty years form their date, may be in such 
           denomination or denominations, may be in such form, either 
           coupon or registered, may carry such registration and 
           conversion privileges, may be executed in such manner, may be 
           payable in such medium of payment at such place or places, may 
           be subject to such terms of redemption with or without premium, 
           and may bear such rate or rates of interest as may be provided 
           by resolution or resolutions to be adopted by the state board 
           of higher education.  Such bonds may be sold in such manner and 
           at such price or prices not less than par plus accrued interest 
           to date of delivery, as may be considered by the board to be 
           advisable, but interest cost to maturity for any bonds issued 
           hereunder shall not exceed five percent per annum, computed on 
           the basis of average maturities according to standard tables of 
           bond values.  Such bonds shall have all of the qualities and 
           incidents of negotiable paper, and shall not be subject to 
           taxation by the state of North Dakota, or by any county, 
           municipality, or political subdivision therein.  The board, in 



           its discretion may authorize one issue of bonds hereunder for 
           the construction, furnishing and equipment of more than one 
           building and may make the bonds payable from the combined 
           revenues of all buildings acquired in whole or in part with the 
           proceeds thereof, and where bonds are so issued the words 'the 
           building', as herein used, shall be construed to refer to all 
           the buildings so acquired."  (Underscoring ours). 
 
     The underscored language is new and the result of the amendment by 
     Chapter 176, (Senate Bill No. 121), which was introduced and passed 
     with only one amendment to the original bill.  The Legislature 
     amended Senate Bill No. 121 by inserting the word "outstanding" 
     between the words "any" and "bonds" of the new language.  The purpose 
     of the amendment was to authorize the State Board of Higher Education 
     to issue refunding bonds.  The authority, however, is limited to 
     outstanding bonds. 
 
     In direct response to your first question, it is our opinion that the 
     Board of Higher Education has the authority to issue "refunding 
     bonds" under the existing laws, particularly pursuant to section 
     15-55-02, as amended by Chapter 176 of the 1963 Legislature.  The 
     "refunding bonds", however, must conform to the provisions of section 
     15-55-02.  This conclusion is also based on section 15-55-10, which 
     was amended by Chapter 176 of the 1963 Session Laws.  The amended 
     section provides as follows: 
 
           LIMITATION ON BUILDINGS AND ISSUANCE OF BONDS.  No building or 
           buildings shall be erected, and no bonds shall be issued for 
           the payment of the cost of any building or buildings under the 
           terms of this chapter, save and except for such specified 
           buildings as may be from time to time designated and authorized 
           by legislative act, nor shall any such building or buildings be 
           erected at a cost exceeding the amount fixed by the legislature 
           in such act as the maximum to be expended for each such 
           building.  Refunding bonds may be issued by the state board of 
           higher education under the provisions of this chapter without 
           legislative act to refund, at or prior to the maturity of or 
           pursuant to any privilege of prepayment reserved in or granted 
           with respect to, any bonds issued to pay the cost of buildings 
           designated and authorized by legislative act."  (Underscoring 
           ours). 
 
     The underscored language is the result of the amendment by Chapter 
     176.  You will note that refunding bonds may be issued without a 
     specific legislative act on each prior bond issue.  This, however, 
     does not mean that the board may issue bonds for any purpose.  The 
     refunding bonds are limited to instances where the Legislature had 
     previously authorized the construction of a building at a certain 
     location and for a certain amount under chapter 15-55.  The 
     authorization here is limited to refunding of such prior bond issues. 
 
     As to question number two, the language of the bond or resolution 
     thereon in itself is not controlling on the question whether or not 
     the board may issue refunding bonds.  The language of the bond 
     resolution or the bond itself will be determinative as to the manner 
     in which the original bond issue or bond may be paid off.  If the 
     original bond itself will permit prepayment or a "calling in" prior 



     to the maturity date, such may be done by giving the appropriate 
     notice set forth in the bond itself.  However, where the original 
     bond does not provide for a prepayment or a "calling in", the holder 
     of such bond or bonds may insist upon full payment or at a discount 
     agreed to by the holder of such bond. 
 
     If the bond does not contain language authorizing a prepayment or 
     "calling in", the prepayment or earlier "calling in" of said bond 
     becomes a matter to be negotiated with the bondholder or holders. 
     Thus, in direct response to your second question, the conditions 
     under which the bonds may be prepaid or called in, to a great degree, 
     depend upon the language of the bond itself.  Even though a bond does 
     not provide for a prepayment or an "earlier calling in", the board 
     may still issue refunding bonds.  However, the factor to be 
     considered by the board at this point is whether or not the refunding 
     bonds will carry a rate of interest sufficiently low enough to offset 
     the difference of the overall cost involved.  It stands to reason 
     that if the rate of interest on the refunding bonds is not 
     sufficiently low enough it might well not warrant the issuance of 
     refunding bonds. 
 
     Upon being furnished with a copy of each original bond issued on 
     which the board is considering issuing refunding bonds, we will be 
     able to advise the conditions of such bond or bonds as pertaining to 
     prepayment, etc. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


