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     May 29, 1963     (OPINION) 
 
     SCHOOL DISTRICTS 
 
     RE:  Religious Instruction 
 
     This is in reply to your letter of May 20, 1963, concerning release 
     time for religious instruction. 
 
     As you know this office, in an opinion dated March 13, 1962, held 
     that section 15-34-07 of the North Dakota Century Code constituted a 
     release time statute.  This was not the first expression of opinion 
     on this matter.  On November 29, 1955, this office issued an official 
     opinion to Mrs. Alfred Pack, School Director, Selfridge, North 
     Dakota, which held that section 15-34-07 constituted a release time 
     statute. 
 
     As we have pointed out in previous letters and opinions section 
     15-34-07 cannot be considered as anything but a release time statute. 
     Section 15-34-04(1) of the North Dakota Century Code, as amended, 
     excepts pupils who attend parochial or private schools approved by 
     the county superintendent of schools from the requirements of the 
     compulsory attendance law.  It cannot, therefore, be argued that 
     section 15-34-07 is a statute which only permits attendance at a 
     parochial or private school rather than a public school.  If section 
     15-34-07 were not considered a release time statute its purpose would 
     be useless in view of section 15-34-03(1).  The Legislature is never 
     presumed to indulge in an idle act. 
 
     As you noted in your letter the 1963 Legislature was given an 
     opportunity to determine once and for all whether the public schools 
     of this state can lawfully permit students to be absent from school 
     for a set period week for religious instruction.  Two bills were 
     introduced, one definitely stating that release time for religious 
     instruction was to be legalized by statute, and the other prohibiting 
     release time for religious instruction.  Neither bill was enacted by 
     the Legislature.  Therefore the previous opinions of this office to 
     the effect that section 15-34-07 of the North Dakota Century Code 
     authorizes release time for religious instruction are still in 
     effect.  As a matter of fact, the failure of the Legislature to enact 
     a statute governing release time for religious purposes after 
     considering two bills relative to this matter does, by the rules of 
     statutory construction, indicate their acquiescense in the opinions 
     previously issued by this office. 
 
     Release time statutes, as such, are not violative of the State or 
     Federal Constitution.  See 16 CJS 1044, CONSTITUTIONAL LAW, section 
     206 (3) and cases cited therein. 
 
     You also ask the following questions: 
 
           "Also, if it is lawful, how many hours or minutes may a class 



           or a youngster be released from school for religious 
           instruction?  Must that religious instruction be off the school 
           grounds and can it be taught by the public school teachers?  If 
           not off the school grounds, can religious instruction periods 
           be held in the school building using school district heat and 
           light?" 
 
     In reply to your first question, section 15-34-07 provides in part 
     that students may be excused from school attendance for the purpose 
     of preparing a child for religious duties "**for a total period of 
     not exceeding six months in the aggregate, and such period may extend 
     over one or more years."  This statute provides that the aggregate 
     time for religious preparation may not exceed six months in the 
     aggregate.  Since the required school attendance is established by 
     law, this would mean not more than six months during the entire 
     period of years during which a child is, under the laws of this 
     state, required to attend school. 
 
     In reply to the questions of whether the religious instruction can be 
     taught in the school building using school district heat and light, 
     we note the provisions of section 15-35-14 of the North Dakota 
     Century Code, as amended, which provides: 
 
           "USE OF SCHOOL BUILDINGS FOR OTHER THAN SCHOOL PURPOSES - 
           PENALTY FOR REMOVAL OF FURNISHINGS.  School boards having 
           charge of school buildings may permit the use thereof under 
           proper restrictions for any appropriate purpose when not in use 
           for school purposes.  Equal rights and privileges shall be 
           accorded to all religious denominations and to all political 
           parties.  The use of school buildings under this section shall 
           be without cost to the district, and furniture fastened to the 
           buildings shall not be removed or unfastened.  Public school 
           and high school auditoriums and gymnasiums may be let for 
           meetings, entertainments, or conventions of any kind, subject 
           to such restrictions as the governing board of the district 
           shall prescribe.  Such use of the buildings shall not be 
           permitted to interfere with the operation of the schools or 
           with school activities.  A charge shall be made for the use of 
           the buildings in amount at least sufficient to defray any cost 
           to the district for light, heat, janitor service, or other 
           incidental expenses connected with such use.  Any person who 
           removes any school furniture for any purpose other than to 
           repair the same or for the purpose of repairing the schoolroom, 
           shall be punished by a fine of not less than five dollars nor 
           more than ten dollars for each offense."  (Emphasis supplied) 
 
     The language in the above quoted statute clearly indicates an intent 
     on the part of the Legislature to permit the use of school facilities 
     by religious organizations.  We are also aware, however, that the 
     Supreme Court of the United States in Illinois v. Board of Education, 
     68 S.Ct. 461, 333 US 203, 92 L.Ed. 649, (1948), held that a released 
     time arrangement, made between a board of education and a local 
     association of churches, under which pupils, whose parents signed 
     "request cards" were permitted to attend religious instruction 
     classes conducted during regular school hours in the school building 
     by outside teachers furnished by the association, subject to the 
     approval and supervision of the superintendent of schools, attendance 



     records being kept and reported to the school authorities for these 
     classes in the same way as for other classes, and pupils not 
     attending such classes being required to continue their regular 
     secular studies, was invalid as in violation of the constitutional 
     principle of separation of church and state, as expressed in the Fist 
     Amendment of the United States Constitution and made applicable to 
     the states by the Fourteenth Amendment to the Constitution.  It is 
     difficult to ascertain whether it was the mere fact that schoolrooms 
     were being used which was the factor behind the court's opinion or 
     that fact combined with the supervision and control exercised by the 
     school authorities.  The Supreme Court subsequently held that a 
     release time statute in New York was constitutional.  See Zorach v. 
     Clauson, 72 S.Ct. 679, 343 U.S. 306, 96 L.Ed. 648 (1952).  The Court 
     distinguished the Illinois case on the basis of the facts involved. 
 
     However, in view of section 15-35-14, quoted above, we believe the 
     school rooms may be used for religious instruction when not being 
     used for any other purpose.  However, the school authority or other 
     school procedure cannot be used in conducting the classes or in 
     requiring attendance.  In addition, if the school buildings are used 
     for instruction, such instruction must not interfere with the school 
     activities and a charge must be made in an amount at least sufficient 
     to defray any cost to the school district for light, heat, janitor 
     service or other incidental expenses connected with such use. 
 
     With respect to the public school teachers teaching religious 
     classes, we do not believe this is within the intent of our statutes 
     or the State or Federal Constitution.  We do not mean to imply that a 
     public school teacher cannot teach religious classes during the time 
     school is not in session.  However we do not believe public school 
     teachers may teach religious classes during the time of the day that 
     school is in session.  We cannot, of course, dictate the exact 
     factual conditions on which every release time program is to be 
     conducted.  It is the function of the school board and the school 
     administrators to establish a program if requested to do so, which 
     will be coordinated with and which will not interfere with the normal 
     educational requirements. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


