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January 27, 1963 (OPINION) 
 
HIGHER EDUCATION 
 
RE:  State Commission - Federal Funds 
 
This is in reply to your letter of January 22, 1964, relative to the Higher Education 
Facilities Act of 1963. 
 
You state it is your intention to designate or establish a state commission in compliance 
with this act.  You note it is necessary to notify the Commissioner of Education to this 
effect and that such notification must be accompanied by (1) certification that the 
members of such commission are, in accordance with Section 105 (a) of the Act, 
broadly representative of the public and institutions of higher education (including junior 
colleges and technical institutes) in the state and (2) certification including citation of 
state law, by the appropriate state legal officer, that such "State Commission" is 
authorized under state law to formulate, submit and administer a state plan under Title 1 
of the Act. 
 
You believe the Commission should be composed of the present seven members of the 
State Board of Higher Education, one person who represents the two junior colleges in 
North Dakota, an additional person to represent the two Catholic colleges, and an 
additional appointee to represent the Protestant College, all within North Dakota, 
making a total of ten members on this commission.  You ask the following questions: 
 

"(1) What are the steps that should be followed in establishing a 'State 
Commission?' 

 
"(2) If a 'State Commission' is composed of the representatives as 

indicated above, would this meet the requirement under Title 1, 
which requires the state agency to be broadly representative of the 
public and of institutions of higher education within the state? 

 
"(3) May the State of North Dakota or the agency to be established 

receive funds for the proper and efficient administration of the state 
plan, which may be subsequently submitted and approved under 
Title 1 of the Act, including expenses necessary for preparation of 
such plans? 

 
"(4) Under the provisions of the Higher Education Facilities  Act, do the 

funds that may be available go directly to the  institutions of higher 
education and, if so, is this  permissible under state law as it relates 



to State-supported  educational institutions and the two junior 
colleges?" 

 
In your letter you enclose certain documents and correspondence pertinent to the Act 
and the questions presented.  
 
In reply to your first question, we have been unable to find any statutory authorization 
for the establishment of a "State Commission" such as the one contemplated.  
Apparently the Federal Government requires this office to provide a legal citation to the 
North Dakota statutes which citation must state the Commission is authorized under 
state law to formulate, submit and administer a state plan under the Act.  We would be 
happy to submit such a citation if one existed.  In this regard we are enclosing a copy of 
a letter written by this office under date of December 1, 1963, to Mr. Joe S. Rockwood, 
Regional Attorney, Department of Health, Education and Welfare, 569 Westport Road, 
Kansas City, Missouri, in response to a letter from Mr. Rockwood. 
 
Not only are we unable to find a statute which authorized any existing agency to directly 
assume the duties and responsibilities under the Higher Education Facilities Act of 
1963, we are also unable to find any existing law which would authorize the Governor, 
or for that matter any state officer, to appoint such a committee.  
 
It would appear preferable to have this matter considered by the Legislature so that 
positive action might be taken to either establish a state agency endowed with the 
specific powers required by the Federal Act or to authorize the Governor to establish 
such agency.  If, however, immediate action on this matter is necessary we have a 
suggestion to offer which might meet with acceptance by the Federal Government.  The 
suggestion is as follows:  
 
Under section 15-10-12 of the North Dakota Century Code, the State Board of Higher 
Education has the authority to accept gifts and bequests offered or tendered to or for 
the benefit of any institution of higher education under its control or subject to its 
administration.  This section further provides that all such donations, gifts, and bequests 
are to be used for the specific purpose for which they are donated or given.  This would 
appear to constitute authority for the Board of Higher Education to accept gifts or aid in 
the nature of gifts for the State institutions of higher learning. 
 
Section 15-21-07.1 of the North Dakota Century Code, as amended, authorized the 
Superintendent of Public Instruction in order to carry out the purposes of any federal 
statutes pertaining to public education to enter into agreements with any agency of the 
federal government and with the school board of any district in the state. The statute 
further authorized the Superintendent of Public Instruction to make agreements for and 
in behalf of the public school districts of the state and to adopt the necessary rules of 
administration to insure the proper and efficient administration of the agreements and to 
comply with such conditions as may be necessary to obtain the full benefits of such 
federal statutes.  The statute also provides that such contracts, agreements or 
arrangements shall in no way impair the rights, powers, duties or authority of local 



school districts and their governing boards in the management and control of the local 
schools.  
 
Since the junior colleges and the one off-campus educational center in the State are 
operated by the local school districts they would be included within the provisions of the 
above statute.  It would therefore appear that the Superintendent of Public Instruction 
would have explicit authority to take advantage of the Federal Act insofar as the junior 
colleges and off-campus educational centers in this State are concerned.  There is, of 
course, no state agency which controls, governs or has authority over the private 
institutions of higher learning of the State. 
 
We therefore would suggest an agreement between each of the various private 
institutions and the State Board of Higher Education and between the Superintendent of 
Public Instruction and the State Board of Higher Education authorizing the State Board 
to act on their behalf.  The agreement could, we believe, contain provisions for 
representation of the private institutions and the Superintendent of Public Instruction on 
the Board insofar as the provisions of the Federal Act are concerned.  It would appear, 
however, that all agreements, etc., entered into in order to obtain the grants under the 
act would have to be in the name of the State Board of Higher Education. 
 
While we do not know if this arrangement would meet the requirement of the Act it is the 
only possible solution of which we are aware at this time.  It is, at best, only a poor 
substitute for specific legislation on the matter.  As stated above, we believe specific 
legislation would be far preferable and we offer the above solution only in the event 
immediate action is necessary.  
 
In this respect we would note section 103 (b) and (c) of the Conference Report which 
provides that allotments to states for public community colleges and public technical 
institutes for the fiscal year ending June 30, 1964, shall remain available for reservation 
as provided in section 109 until the close of the next fiscal year, in addition to the sums 
allotted to the State for such next fiscal year. The amounts allotted for the fiscal year 
ending June 30, 1965, and the succeeding fiscal year, which are not reserved as 
provided in the Act by the close of the fiscal year for which they were allotted, are to be 
reallotted by the Commissioner of Education among the States which are able to use 
without delay the amounts so reallotted for providing academic facilities for public 
community colleges or public technical institutes.  A similar provision is found in section 
104 with regard to allotments to states for institutions of higher education other than 
public community colleges and public technical institutes.  It appears, therefore, that a 
session of the North Dakota Legislature would convene and could act on this matter 
prior to the time (June 30, 1965) the State would forfeit the opportunity to receive their 
allocation of the funds appropriated.  
 
With respect to your second question, assuming there were legislation authorizing the 
appointment of such a committee we believe the committee contemplated in your letter 
would be broadly representative of the public and of institutions of higher education 
within the State. 



 
Insofar as the third question is concerned, we believe the State Board would be 
authorized to receive funds for the proper and efficient administration of the State plan, 
which might be subsequently submitted and approved under Title 1 of the Act, including 
expenses necessary for preparation of the plans in the same manner as they are 
authorized to accept gifts, bequests and donations under section 15-10-12  of the North 
Dakota Century Code.  
 
The material presented does not completely clarify the question of whether the funds 
that are made available go directly to the institutions of higher education.  See, e.g. Sec. 
109 of the Higher Education Facilities Act of 1963 Conference Report.  However, under 
section 105(a) of the Conference Report we note that the state plan must provide that 
the funds allotted for any year will be available only for use for the construction of 
academic facilities for public community colleges and public technical institutes or for 
construction of academic facilities for institutions of higher education other than public 
community colleges and public technical institutes, depending upon the purpose for 
which allotted.  Under section 15-10-12 of the North Dakota Century Code funds must 
be used for the purpose for which they are given.  There would appear to be no difficulty 
with this provision insofar as the state institutions and junior colleges are concerned, 
since even though the funds might be required to be paid directly to the institutions and 
expended for the purpose for which given, the expenditure would of necessity, be under 
the direction of the Board of Higher Education or the School Board, as the case might 
be.  The Board and the local school boards could not, however, divert the funds from 
the purpose for which given. 
 
HELGI JOHANNESON 
Attorney General 


