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     October 24, 1962     (OPINION) 
 
     DEFINITION 
 
     RE:  Community - Relating to Banking Laws 
 
     This is in reply to your letter in which you ask for an opinion on 
     the interpretation of the word "community" as it appears in section 
     6-03-14 of the North Dakota Century Code, which provides as follows: 
 
           PAYING AND RECEIVING STATIONS AUTHORIZED.  Any banking 
           institution may establish and maintain within the county in 
           which the home office of the applicant banking institution is 
           located, or in any adjoining county, subject to the approval 
           and supervision of the state banking board, a receiving and 
           paying station in any community not having an established 
           banking institution.  No additional capital shall be required 
           for the operation of such station.  This section shall not be 
           construed as committing this state in any manner to a policy of 
           permitting branch banking." 
 
     You specifically ask:  "Can a city be considered to have more than 
     one community?" 
 
     Chapter 6-03 and the related provisions do not define the term 
     "community."  As a result of this, we must resort to common usage, 
     dictionary and legal definitions to determine the true meaning of 
     such term as used in the aforementioned section. 
 
     Webster's New International Dictionary defines "community" to mean: 
     "1.  A body of people having common organization or interest, or 
     living in the same place under the same laws and regulations; as a 
     community of monks.  2.  Society at large; a commonwealth or state; a 
     body politic; the public, or people in general; - used with the 
     definite article; as, the interest of the community; restrictedly the 
     people of a particular place or region, as a town, village, or a 
     neighborhood;* * *." 
 
     The term "community" has been construed by the courts to have a 
     flexible meaning, taking color and meaning for context (227 Pac. 2d., 
     287).  We do not believe that the Legislature intended the term 
     "community" to mean or to coincide with city or municipality.  If the 
     Legislature had in mind that the term "community" was to coincide 
     with a municipality, such as a city, village, (incorporated or 
     unincorporated), or a county or township, it would have used such 
     term or terms for they were well established, recognized and used in 
     the year 1937, at the time this Act was enacted.  Instead, the 
     Legislature used the term "community" without any further 
     qualifications. 
 
     This term, as noted above, has a flexible meaning, depending on the 
     manner in which it is used.  We are inclined to believe that the 



     Legislature chose this term deliberately rather than use the term 
     "city", "township" or "county", intending thereby that the term 
     "community" is to be given a flexible application contemporary with 
     the existing conditions. 
 
     It is not difficult to envision the term "community" to take on a 
     very broad meaning in one instance and a very narrow one in another. 
     As an example, in speaking about the Minot community, it could mean 
     not only the boundaries of the city but the outlying area which it 
     serves or which trades in the city.  The reverse is true if the term 
     is used in connection with a community within the city, particularly 
     in larger cities. 
 
     We are also aware that the term "community" can mean something 
     different in the same are if the subject matter is of a different 
     nature.  For example, a community built or based upon a school as a 
     common factor would have certain boundaries, whereas a community 
     built around a church would have different boundaries, and a 
     community built around a business or industry would have still 
     another boundary. 
 
     We believe that the term as used in section 6-03-14 has reference to 
     trade and business areas, consequently the term must be construed in 
     light of what it means in the commercial world and more particularly 
     what it means in the banking business. 
 
     We can safely say that in the banking business, neither the patrons 
     of a bank nor the bank itself will limit its business to the 
     boundaries of a certain political subdivision within the state.  We 
     are satisfied that the business as such does not recognize any 
     boundaries of political subdivisions.  In these respects, "trade" 
     will transcend political boundaries at its convenience.  It is 
     doubtful that boundaries in the commercial trade are ever seriously 
     considered (124 Atlantic 2d., 116 and 90 Atlantic 2d., 85). 
 
     We also believe that mileage or distance is not an absolute factor in 
     determining what constitutes a community.  Mileage and distance may 
     play a significant role in one instance, a secondary role in another, 
     and in other instances be given no consideration at all. 
 
     The term "community" as used in section 6-03-14 is used to denote an 
     area having common residential, social, business, commercial or 
     industrial interests.  The undefined boundaries that may be 
     established as a a result of the common interests as indicated do not 
     necessarily have to coincide with the boundaries of the political 
     subdivision.  The coincidence of the boundaries in such instances 
     would be incidental. 
 
     Therefore, in direct response to your question, it is our opinion 
     that the term "community" as used in section 6-03-14 does not mean 
     the same as the boundaries of a municipality or city.  It is our 
     further opinion that a city may, under some circumstances as 
     discussed herein, have more than one community. 
 
     LESLIE R. BURGUM 
 
     Attorney General 


