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February 1, 1962 (OPINION) 
 
CITIES AND VILLAGES 
 
RE:  Water Supply - Election 
 
This office is in receipt of your letter under date of January 26, 1962 in which you say that 
the city of Dickinson is in immediate need of a supply of water in addition to 1100 acre-feet 
annually which the city, on September 24, 1949, agreed to purchase from the United 
States over a period of forty years, pursuant to the terms of a contract entered into with 
the United States, acting through the Bureau of Reclamation of the U. S. Department of 
the Interior. 
 
You say that the city has completed negotiations with the United States for the purchase 
of 900 acre-feet annually in addition to the 1100 acre-feet of water annually which the city 
agreed to purchase in 1949.  You say that the additional water may be purchased at a 
cost per acre-foot considerably less than the city agreed to pay under contract in 1949.  
You say further that the contract for additional water will, if entered into, terminate when 
the 1949 agreement ends. 
 
You say also that there is no other source from which the city can obtain the needed 
additional water. 
 
You request our opinion as to whether the proposed contract for the purchase of 
additional water from the United States must be submitted to a vote of the electors of 
Dickinson for approval, since section 40-33-16 of the Century Code provides that "any 
such contract shall be authorized by an ordinance submitted to the voters for approval by 
a majority of those voting on the proposition before it takes effect." 
 
The source of section 40-33-16 of the Century Code is chapter 184 of the Session Laws of 
1943.  It is our opinion that it was not the intention of the Legislature in enacting chapter 
184 of the 1943 Session Laws to require approval of the voters of a city before a contract 
may be entered into to purchase a quantity of water to supplement water purchased 
pursuant to the terms of a contract which has been approved by the voters thereof, for it is 
common knowledge that the requirements of a municipality may vary from time to time 
and that the quantity of water needed must of necessity be left to the judgment and 
determination of its governing board.  
 
It is therefore our opinion that, since the city of Dickinson was authorized in 1949 to 
purchase water from the United States, and since the city can obtain needed additional 
water on better terms than it agreed to under the agreement entered into in 1949, that the 
city may now enter into a contract, without the approval of voters, to purchase the quantity 



needed to supplement and augment the quantity of water which the city has already 
agreed to purchase.  
 
LESLIE R. BURGUM 
Attorney General 


