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     March 23, 1962     (OPINION) 
 
     CITIES AND VILLAGES 
 
     RE:  Elections Vacancy on Ballot 
 
     This is in reply to your request for an opinion on the following set 
     of facts: 
 
     The City of Jamestown is operating under the Council form of 
     government.  The regular election is to be held on April 2, 1962.  At 
     this election one of the aldermen whose term was up for election, 
     filed a petition for the office in the regular manner.  He was the 
     only candidate that filed for the office.  He has now died.  The 
     question is how may this office be filled? 
 
     The time for election is determined by section 40-21-02 and is set 
     for the first Monday in April - in this instance, April second.  We 
     find the general provision in section 40-21-13 that municipal 
     elections are to be governed by the election laws pertaining to 
     counties.  This section is construed to mean, unless otherwise 
     provided for in the laws pertaining to municipal governments. 
     Nominations for the office to be filled are controlled by section 
     40-21-07.  This section in substance, provides that the candidate 
     seeking the office may be nominated by filing at least twenty days 
     prior to the election, a petition signed by not less than ten percent 
     of the qualified electors residing within the ward or precinct in and 
     for which such officer is to be elected.  It further provides that in 
     no case shall more than three hundred signatures be required. 
 
     The death of the alderman seeking reelection created a vacancy. 
     Section 40-08-08, which pertains to vacancies, is not of any real 
     value in this instance for reason that the office was to be filled at 
     this coming election.  In this respect, this section has little 
     application.  Referring to the "vacancy" as found here, we are unable 
     to find any specific statute which sets out the manner in which the 
     name of a candidate may be placed on the ballot under circumstances 
     like this. 
 
     Section 16-08-07 in referring to a vacancy on a nonparty ballot for a 
     county office, provides that the vacancy on the ballot may be filled 
     by filing with the county auditor, a written petition stating that 
     the petitioner is desirous to become a candidate to office for which 
     the vacancy exists.  The petition for the nomination of a person to 
     fill the vacancy on the ballot is to be signed by qualified electors 
     equal to thirty percent of the total vote cast for Governor at the 
     preceding general election.  Thus, if this section were applicable, 
     as might be indicated by the provisions of section 40-21-12, the time 
     element would not permit the filing of such petition. 
 
     In reviewing the various election laws that might have application, 
     we come to the conclusion that there is no method provided whereby 



     the name of some other candidate may be substituted in lieu of the 
     name of the candidate who has died.  This brings us to two 
     alternatives (1) that the election at this time would not fill the 
     vacancy and that the council could fill such vacancy until the next 
     city election, at which the unexpired term would be filled, providing 
     the electorate did not petition for a special election within fifteen 
     days; the other (2) alternative is that the electorate may write in 
     the names of individuals. 
 
     On first impression, it might appear as if stickers could be used in 
     this instance, but upon examination of section 16-04-28, it is 
     observed that stickers are authorized for nomination.  This section 
     does not provide that stickers may be used for an election as 
     distinguished from a nomination.  Section 16-05-08 as pertaining to 
     stickers is not applicable.  However, writing in the name of 
     candidates seems to be the prerogative of any voter.  I am unable to 
     find any authority which under our election laws holds that a 
     write-in vote may not be counted if legible and otherwise in the 
     proper place. 
 
     Being mindful of the purpose of election laws, it would appear that 
     the choice, of filling a vacancy should be left to the electorate 
     whenever possible, and as such, the second alternative stated above 
     must be given preference.  This immediately raises another question. 
     How many write-in votes must a person receive in order to be declared 
     elected? 
 
     In referring to the general provisions of election laws, we find that 
     sections 16-01-06 and 40-21-17 simply provide that unless otherwise 
     expressly provided by law, the person receiving the highest number of 
     votes for any office should be deemed to have been elected to that 
     office.  However, this section, in an instance like this, must be 
     construed together with other provisions relating to elections for 
     municipalities.  It would be a rather unusual situation that a person 
     can be elected with a lesser number of votes than is required on a 
     petition to have the name placed in nomination.  It would only seem 
     logical that the person, in order to be declared elected, must have 
     received at least the same number of votes as the number of 
     signatures required on the petition to have his name placed in 
     nomination.  Assuming this to be on legal foundation, the vote 
     required would have to equal ten percent of the qualified electors 
     residing within the ward or precinct for which such officer is to be 
     elected.  If no write-in candidate receives votes equal to ten 
     percent of the electors, the office is not filled by election.  In 
     other words, it would constitute no election for that office.  The 
     city council then may fill such office under the provisions of 
     section 40-08-08 and such office would be held until the next city 
     election, at which time the unexpired term would be filled.  There is 
     no provision for striking the name except under section 16-05-08, 
     which is not applicable in this instance. 
 
     It is, therefore, our opinion that the office of alderman may be 
     filled by an election by using write-in votes, provided a write-in 
     candidate receives the highest vote and at least a vote equal to ten 
     percent of the electorate residing in the ward or precinct, or 
     receives three hundred or more votes.  It is our further opinion that 
     if no write-in candidate receives the aforesaid required number of 



     votes, the office is not deemed to have been filled by election and 
     the city council may then fill the vacancy as provided for under 
     section 40-08-08. 
 
     LESLIE R. BURGUM 
 
     Attorney General 


