
 
 

OPINION 
62-272 

 
     August 3, 1962     (OPINION) 
 
     WHEAT COMMISSION 
 
     RE:  Per Diem Payments - Limited to Official Meetings 
 
     This is in response to your letter of July 24, 1962, in which you 
     state that the State Wheat Commission has presented vouchers to your 
     office allowing per diem payments of $10.00 to county representatives 
     for attending informal meetings held by the Wheat Commission.  You 
     also call our attention to section 4-28-03 of the N.D.C.C., which 
     provides for the election of county representatives and their duties 
     and functions.  You then ask for an opinion from this office whether 
     or not these county representatives may be paid a per diem or 
     expenses for attending any meeting or meetings called by the Wheat 
     Commission other than for the election of members of the Wheat 
     Commission. 
 
     Section 4-28-03, amongst other things, provides as it is material 
     here that the producers at the call of the county agent meet for the 
     purpose of electing county representatives.  The county 
     representatives then in turn meet and elect one of their numbers as 
     district member to the commission.  Upon electing the member to the 
     commission, the duties and functions of the county representatives 
     are completed, except in instances where a vacancy occurs other than 
     by the expiration of term, at which time they fill the vacancy. 
     Other than this, the county representatives are not obligated by 
     statute to perform any other function.  They are, in a sense, 
     comparable to presidential electors.  They meet for one purpose and 
     when that purpose has been accomplished, they have no further 
     obligations or duties.  Even though, in this instance, they have a 
     contingent obligation which arises if a vacancy occurs on the 
     commission other than by expiration of term of office, at which time 
     they are required to fill the vacancy, it does not alter their 
     status. 
 
     It would thus appear that any meeting called by the commission for 
     any other purpose would have no standing and would not be covered by 
     the provision in section 4-28-03 to the effect that "all expenses of 
     all such meetings and elections should be paid from commission 
     funds."  The informal meeting would not constitute "such meetings" as 
     contemplated in the foregoing provision.  The quoted provision 
     relates only to the meetings and elections set out in the statute and 
     does not include meetings called for some other purpose. 
 
     It is, however, observed that section 4-28-06(2) provides as follows: 
 
           In the administration of this chapter, the commission shall 
           have the following powers, authority and duties: 
 
                   (2)  To publish and disseminate reliable information on 
                        the value of wheat and wheat products for any 



                        purpose for which they are valuable and useful to 
                        both processor and consumer;* * *." 
 
     This section does not set forth the method the commission must employ 
     to publish and disseminate reliable information. 
 
     We do not believe that the act, chapter 4-28, contemplates that the 
     county representatives shall be employed as a means to publish and 
     disseminate the information.  We arrive at this conclusion on the 
     basis that the county representatives have no obligation to further 
     publish or disseminate any information they receive to either the 
     producers or consumers or processors. 
 
     If the county representatives were authorized to be reimbursed for 
     attending an informal meeting called by the commission, it would 
     favor the county representatives over the other producers, 
     particularly where the county representatives are under no legal 
     obligation to attend or further disseminate any information they 
     received at such meeting.  We are also aware that any commission, 
     bureau or agency created by statute has only such authority granted 
     to them or necessarily implied therefrom to carry out the purposes 
     for which it was created. 
 
     On the basis of the foregoing, it is our opinion that the Wheat 
     Commission is not authorized to pay a per diem to or reimburse county 
     representative for expenses in attending an informal meeting called 
     by the Wheat Commission. 
 
     LESLIE R. BURGUM 
 
     Attorney General 


