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     November 19, 1962     (OPINION) 
 
     VOCATIONAL REHABILITATION CENTER 
 
     RE:  Eligibility for Services 
 
     This is in response to your letter of November 8, 1962. 
 
     Your letter stated substantially the following: 
 
           The Division of Vocational Rehabilitation is currently setting 
           up a special program for the orientation and travel training of 
           newly blinded individuals in conjunction with the Medical 
           Center Rehabilitation Unit.  Our specialist is highly trained 
           and is recognized in other states for his training background. 
           They are therefore asking me whether they can send some of 
           their people to North Dakota for this type of service. 
 
           I would like to receive your opinion as to whether we could 
           under existing laws set up a fee and collect for this type of 
           service from agencies outside of the state North Dakota.  I 
           should also wish to ask whether under existing laws we would be 
           able to charge fees to agencies within the state and 
           individuals within the state.* * *." 
 
     Two sections of the law appear applicable to your questions and I 
     quote them as follows: 
 
           15-20-14.  ADMINISTRATION OF VOCATIONAL REHABILITATION.  Except 
           as otherwise provided by law, the state board acting through 
           the office of the superintendent of public instruction, and 
           through the division, shall provide vocational rehabilitation 
           services to disabled individuals determined by the director to 
           be eligible therefor.  In carrying out the purposes of this 
           chapter, the division among other things, may: 
 
           1.  Cooperate with other departments, agencies, and 
               institutions, both public and private, in providing for the 
               vocational rehabilitation of disabled individuals, in 
               studying the problems involved therein, and in 
               establishing, developing and providing, in conformity with 
               the purposes of this chapter, such programs, facilities and 
               services as may be necessary or desirable; 
 
           2.  Enter into reciprocal agreements with other states to 
               provide for the vocational rehabilitation of residents of 
               the states concerned; 
 
           3.  Conduct research and compile statistics relating to the 
               vocational rehabilitation of disabled individuals." 
 
           15-20-18.  REHABILITATION SERVICES PROVIDED TO ANY DISABLED 



           INDIVIDUAL - ELIGIBILITY.  Vocational rehabilitation services 
           shall be provided to any disabled individual who is: 
 
           1.  A resident of the state at the time of filing his 
               application therefor and whose vocational rehabilitation, 
               the director determines after full investigation, can be 
               satisfactorily achieved; or 
 
           2.  Eligible therefor under the terms of an agreement with 
               another state or with the federal government." 
 
     You will note that section 15-20-14, subsection 2, authorizes the 
     division to enter into reciprocal agreements with other states. 
     Traditionally, the meaning of reciprocity is the conferring of a 
     right in exchange for a similar right; an interchange of favors or 
     mutuality.  If the term were to be construed in a strict sense, the 
     payment for the services would not constitute reciprocity.  However, 
     we feel, upon a reading of whole chapter that a broader 
     interpretation is manifested.  Indeed, the chapter requires 
     cooperation with other departments and agencies of this state as well 
     as provision for vocation rehabilitation of nonresidents based upon 
     such agreements.  Based upon the language of this chapter, it is our 
     opinion that you may accept nonresidents for rehabilitation, and it 
     further follows that inasmuch as the division is tax supported, a fee 
     must be charged to such nonresidents unless, of course, a bona fide 
     exchange of facilities is obtained by mutual agreement. 
 
     In response to your second question concerning whether or not a fee 
     may be charged to in-state institutions and individuals, we make the 
     following comment:  We feel that the nature of the agency involved is 
     material to our answer.  An agency's services may be extended on the 
     basis of indigence or of right.  The School for the Blind, for 
     example, is not based entirely on indigence but upon the inability of 
     the child to secure an adequate education in our public school 
     system.  It is probable that some students attending the School for 
     the Blind are not indigents and that some are. 
 
     It is our opinion that as long as the service of the vocational 
     rehabilitation center is not incorporated into the curriculum of the 
     School for the Blind, and provided as a standard part of the 
     education received, that students obtaining your specialized service 
     are doing so on an individual basis.  It follows then that whether or 
     not a fee may be charged would depend upon the indigence of the 
     individual. 
 
     LESLIE R. BURGUM 
 
     Attorney General 


