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     June 22, 1962     (OPINION) 
 
     SCHOOL DISTRICTS 
 
     RE:  Officers - Compensation and Expenses 
 
     This is in reply to your letter of June 18, 1962, in regard to 
     compensation and expenses to school board members. 
 
     You call our attention to section 15-29-05 of the North Dakota 
     Century Code, which provides that no school board member shall 
     receive in excess of $5.00 as compensation for each meeting attended 
     and shall not be paid for more than one meeting in each calendar 
     month.  You also call our attention to subsection 12 of section 
     15-29-08, providing that the school district may defray the necessary 
     and contingent expenses of the board. 
 
     You inform us that a school board of a district of your county is in 
     the preliminary construction of a new high school; that a great deal 
     of special meetings are necessary to work out details of school plans 
     and revisions that must be made during construction; that there are 
     reorganization hearings or meetings outside of the city; and, that 
     two (2) of the board members are required to drive ten to fifteen 
     miles (one way) to attend board meetings. 
 
     You therefore ask the following questions: 
 
           1.  May a school board member be paid mileage for travel 
               necessitated in attending special school board meetings and 
               also other meetings necessitated by the position and, if 
               so, at what rate? 
 
           2.  May school board members be paid mileage for attendance at 
               a regular school board meeting in addition to the $5.00 per 
               meeting?" 
 
     We are enclosing herewith copies of two (2) opinions and one letter 
     of this office in regard to this same general subject.  It is our 
     thought that there is a definite distinction between "compensation" 
     for attending a meeting and reimbursement of actual out-of-pocket 
     expenses incurred on behalf of the school board.  In view of the 
     theory expressed in the opinion dated July 29, 1958, enclosed 
     herewith, we are inclined to agree that mileage might not properly be 
     paid for the regular and usual meetings of the board.  However, we 
     believe we must recognize that the meetings now being held by this 
     board are being held under rather unusual circumstances, and that the 
     actual expenditures are a necessary and contingent expense incurred 
     on behalf of the school board and school district.  On such basis, we 
     believe that the school board would be justified in reimbursing its 
     members for the expenses incurred in attending such meetings. 
 
     The rate of reimbursement is an even more difficult question.  In 
     addition to the actual cost of gasoline and oil, there is the 



     additional items such as depreciation and repairs of the automobile 
     which should properly be prorated between the regular use of such 
     vehicle and its use for this purpose.  Our Legislature, in setting a 
     standard for reimbursement of mileage expenses, has provided the sum 
     of 8 1/2 cents per mile for state officers and employees (section 
     54-06-09 of the N.D.C.C.) and the sum of ten cents per mile for 
     county officials (section 11-10-15 of the N.D.C.C.).  It is our 
     opinion that the school board would be justified in setting a figure 
     somewhat in line with these for purposes of computing expenses for 
     travel to and from such meetings. 
 
     LESLIE R. BURGUM 
 
     Attorney General 


