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     June 29, 1962     (OPINION) 
 
     SCHOOL DISTRICTS 
 
     RE:  Attachment - Definition of Adjacent Territory and Contiguous 
 
          Territory 
 
     Your letter of June 5, 1962, has been received.  The purpose of your 
     letter was to secure an opinion from our office concerning the 
     definition of "adjacent territory" and "contiguous territory."  Your 
     letter was prompted by the fact that the Atkinson School District in 
     your county has for the past fourteen years transported their 
     students to the Bowman Twin Butte Public School District for purposes 
     of education and because of this, there has been no school in 
     operation in the Atkinson School District for the past fourteen 
     years. 
 
     As you know, after July 1, 1962, if the school district has not 
     operated a school for the past preceding two years, it shall be the 
     duty of the county commissioners to provide for its attachment to an 
     adjoining school district.  The persons residing in the Atkinson 
     School District do not wish to take a chance on which district they 
     will be attached to and consequently they have petitioned to be 
     annexed to the Bowman School District.  Their petition was approved 
     by the county superintendent of schools, the county committee on 
     reorganization and the county board of commissioners.  It was then 
     presented to the State Board of Public Instruction and there, as I 
     understand it, Mr. M. F. Peterson refused to accept the petition and 
     said it could not be approved because it did not meet the legal 
     requirements for annexation.  The reason the petition was denied for 
     filing was the fact that Mr. Peterson contended that the areas were 
     not contiguous and this brings us to the crux of our problem. 
 
     The statute provides that the territory to be annexed to another 
     territory must be contiguous to that territory.  As for the case in 
     your county, the Atkinson School District only touches the Bowman 
     School District on the corner.  It was suggested that land which 
     meets only at the corner is not contiguous. 
 
     Upon re-checking the definitions of the term "contiguous", we find 
     that there is ample authority for this position.  In fact to realize 
     the problem, we need only to look at the Words and Phrases volume and 
     go to the word contiguous, and under the subtitle of "Land that is 
     cornering", we find that the first definition in this instance says 
     "two tracts of land which touch only at common corner are not 
     contiguous."  We proceed to the second case in this section and it 
     says "tracts which corner with one another are contiguous."  Thus, we 
     have two opposite results and we need only to look further to see 
     that this is not only an isolated incident but is common.  The word 
     "contiguous" appears to mean many things to many different people. 
     We also find authority for the fact that "contiguous" and "adjacent" 
     are sometimes synonymous terms. 



 
     You stated you also wish our opinion as to the definition of 
     "adjacent."  We have defined the term "adjacent" in an official 
     opinion to Mr. M. F. Peterson, Superintendent of Public Instruction, 
     under date of September 25, 1959.  In that opinion, we said that 
     where the areas sought to be annexed have a common corner with the 
     district it is to be annexed to and does not result in splitting any 
     district into two separate areas without a common corner or boundary, 
     that the areas sought to be annexed are adjacent to the annexing 
     district as contemplated by section 15-53-26 of the 1957 Supplement. 
     In that case, we also said that "adjacent" and "contiguous" are 
     synonymous in some instances, although it usually would appear that 
     the word "adjacent" has a broader meaning than the word "contiguous." 
     The North Dakota Supreme Court in Griffin v. Denison Land Co., 18 
     N.D. 246, 252, 119 N.W., 1041, 1043, defined "contiguous".  They said 
     that contiguous may mean different things, however, in this instance 
     the court said that land which merely cornered was not contiguous. 
     Also, this 1909 definition was quoted with approval in 1956 in the 
     case Williams Electric Coop v. Montana Dakota Utilities Co., 79 
     N.W.2d. 508, 519.  Thus, as I stated before, there is ample authority 
     to hold that the term "contiguous" means more than touching on a 
     corner.  However, as I also stated before, many courts, including 
     both of the North Dakota cases cited, have held that the definition 
     of the term depends upon its use.  In this connection, I would like 
     to point out that section 15-22-21, which is effective July first of 
     this year, provides that a territory which has not operated a school 
     for the immediately preceding two years shall be attached to an 
     adjoining district.  Here, you will note, the statute uses the term 
     "adjoining" rather than "contiguous" or "adjacent."  Further on in 
     this section, it provides that whenever the county superintendent of 
     schools recommends certain territory shall be attached to an adjacent 
     school district, that the commissioners shall provide for attachment 
     to an adjoining school district.  There you will notice it appears 
     that the terms. "adjacent" and "adjoining" are used interchangeably. 
     Also in section 15-23-26, it provides that territory which is left 
     over, so to speak, after a reorganization plan shall be attached to 
     an adjacent territory.  There you will notice it does not say 
     "adjoining" or "contiguous" but merely uses the term "adjacent." 
 
     Section 15-27-04, the section which is specifically in question at 
     this time, says that territory contiguous to a public school district 
     may be attached to such school district under certain conditions. 
     You will also notice that the headnote of section 15-27-04 provides 
     for attachment of adjacent territory to a school district.  While the 
     headnote is not a part of the statute, in this case the headnote was 
     enacted as part of the statute in the revamping and consolidation of 
     the school laws by the 1961 Legislature.  Thus, where the term 
     "adjacent" is used in the headnote and the term "contiguous" is used 
     in the statute, it would appear to us that there is some indication 
     that the Legislature meant the terms were to be used interchangeably. 
     If present construction is followed, we see that the Atkinson School 
     District cannot be "annexed" to the Bowman School District, but the 
     commissioners can attach it to the Bowman district because the areas 
     are "adjoining."  We can see no valid reason why there should be 
     different requirements for consolidation of territory when the goal 
     sought to be achieved is the same in all instances. 
 



     Thus, we can see now that we have three requirements for territory 
     which is to be attached to another district.  If territory is to 
     become part of another district by annexation, the territory 
     according to statute must be contiguous to that territory.  If the 
     territory is to be attached to another district by the county 
     commissioners because it has not operated a school for the 
     immediately preceding two years, we see that the statute requires 
     such territory to be adjoining the area to which it is to be 
     attached.  If the area in question is an area which was not included 
     in a reorganized district, we then see, according to section 
     15-23-26, that this territory shall be attached to another district 
     which is adjacent to it.  Thus, we have three similar instances where 
     the statutes provide three different means and the end result is the 
     same.  We do not believe that the Legislature intended to have 
     different requirements for each of these type of areas. 
 
     As a general rule, the school district must consist of compact and 
     contiguous bodies of land and territory.  While the district may be 
     created of any desired shape or plan, it cannot be gerrymandered in a 
     prejudicial manner or merely for the purpose of including the places 
     of residence of persons desiring to be included and of excluding 
     those territories where persons desire to be left out of a territory. 
 
     It is our opinion that the question of contiguity is one of fact.  It 
     must be determined by present day conditions and in many instances 
     from the character of the territory and the means of travel from 
     points in the territory to the school facilities.  Thus, what was not 
     contiguous fifty years ago might be contiguous today. 
 
     It is our further opinion that contiguous territory requires the 
     territory of a district shall be so closely united and so nearly 
     adjacent to the school building that all the children residing in the 
     district, their ages considered, may conveniently travel from their 
     homes to the school and return in a reasonable time and with a 
     reasonable degree of comfort. 
 
     It would appear that these several statutes might well be brought to 
     the attention of the Legislature so that they might better define 
     their wished in this regard. 
 
     LESLIE R. BURGUM 
 
     Attorney General 


