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     January 5, 1962     (OPINION) 
 
     MOTOR VEHICLES 
 
     RE:  Emergency Vehicles - Use of Red Lights 
 
     Your letter request for an opinion dated December 28, 1961, has been 
     received by this office. 
 
     You state that a situation is developing in our state in which 
     privately owned and operated wreckers are mounting and using red 
     flashing lights both within municipalities and on the highways of 
     this state.  You relate further that the question seems to revolve 
     around the interpretation of sections 39-10-03, 39-11-20, 39-11-35, 
     and Definitions no. 28 and no. 60 of title 39 of the North Dakota 
     Century Code. 
 
     You have requested our opinion on the legality of the mounting of red 
     lights on wreckers, and further, if it is our opinion that these 
     lights are legal, then you ask for an opinion on any restrictions as 
     to the use of the flashing red lights on privately owned wreckers. 
 
     Section 39-01-01 of the North Dakota Century Code, at subsection 28, 
     titled DEFINITIONS, provides: 
 
           "DEFINITIONS.  In this title, unless the context or subject 
           matter otherwise requires: . . . . 
 
           8.  'Authorized emergency vehicle' shall mean vehicles of the 
               fire department, police vehicles, and such ambulances and 
               emergency vehicles of municipal departments or public 
               service corporations as are designated or authorized by the 
               local authorities;" 
 
     It is the opinion of this office that privately owned wreckers are 
     not included among the definitions of what is an authorized emergency 
     vehicle under this subsection. 
 
     Section 39-01-01 at subsection 60 (DEFINITIONS) provides: 
 
           60. 'Authorized emergency vehicles' shall include any of the 
               following types: 
 
               (a) A vehicle publicly or privately owned and operated in 
                   the performance of his duty, by a member of any police 
                   or fire department, including the North Dakota game and 
                   fish department, any sheriff or deputy sheriff, or any 
                   member of the North Dakota highway patrol. 
 
               (b) A vehicle publicly owned and operated in the 
                   performance of his duty by a member of any federal 
                   governmental agency, to include all branches of the 
                   military service, when engaged in police, fire fighting 
                   or ambulance type service. 



 
               (c) When used in responding to emergency calls, any 
                   ambulance, wrecker, or civil defense vehicle equipped 
                   with a top red light, three flares and three red flags 
                   with stake mounts; and" 
 
     We note that the language in paragraph (c) of said subsection would 
     seem to indicate that any ambulance, wrecker  or civil defense 
     vehicle, when used in responding to emergency calls, and when 
     equipped with a top red light, three flares and three red flags with 
     stake mounts, is classified as an authorized emergency vehicle. 
     Although it could be argued that the wreckers and vehicles referred 
     to in this definition must be those which are referred to in 
     subsection 28, that is, those which have been designated or 
     authorized by local authorities, we do not believe that such an 
     interpretation is sound in view of the specific reference to 
     "wrecker" which is found in paragraph (c) of subsection 60.  The crux 
     of the matter then in this case lies in whether or not a vehicle can 
     be considered to be an authorized emergency vehicle.  It is the 
     opinion of this office then, that a privately owned wrecker, when 
     used and operated for emergencies and when in a situation which 
     constitutes a vehicular hazard, if properly equipped, is an 
     authorized emergency vehicle under the definitions as they now read. 
     We are aware of the possible abuse of this privilege by some 
     privately owned and operated wreckers, as to what constitutes an 
     emergency is also a question of fact based on all the attendant 
     circumstances.  However, legislative changes should then be 
     recommended to correct the situation and such changes should include 
     specific statutes dealing with privately owned wreckers and service 
     cars, limiting or restricting their use to certain circumstances. 
 
           "In ordinary acceptation or comprehension, a 
           'hazard' . . . means and covers a risk or peril, assumed or 
           involved.  State v. Hagan, 175 NW 372, 377, 44 ND 306."  Vol. 
           19, Words and Phrases, at page 110. 
 
           "A 'hazard' is an unforeseen disaster or accident.  Pan Am. 
           Ins. Co. v. Cooper Butane Co., 300 S.W.2d. 651, 655, 157 Tex. 
           102." 
 
           "'Hazard' is an exposure to chance of loss or injury.  People 
           v. Miller, 327 P.2d. 236, 240, 161 C.A. 2d. Supp 842."  Vol. 
           19, Words and Phrases, 1961 Pocket Supp. at page 30. 
 
     A vehicular hazard then embodies the preceding definitions, along 
     with obvious reference to vehicles.  This term would then include all 
     the customary traffic rules, regulations, ordinances and statutes 
     which make certain types of vehicle operation a prohibited act.  It 
     would also include accident and collision scenes where both vehicles 
     and human beings are involved and where the congested traffic or the 
     physical characteristics of the accident scene are such that danger, 
     risk or peril to humans, or loss of property could occur. 
 
     Next, we come to the term 'emergency.'  In regard to motor vehicles 
     and traffic situations, a wide degree of latitude in interpretating 
     the term exists.  Generally, however, the term means ". . . . an 
     unforeseen combination of circumstances calling for immediate action, 



     and also, less properly, an exigency. . . ." 
 
           "An 'emergency' is transitory in character, and when the 
           'emergency' ceases the stopping of a motor vehicle on the 
           highway comes within the statutory prohibitions and not within 
           the statutory proviso that a vehicle may be stopped on the 
           highway in case of an 'emergency,' and when, under all the 
           facts, a reasonable time has elapsed to overcome the 
           'emergency' compelling or permitting the stopping, the 
           'emergency' will be considered in law as having ceased and the 
           statutory prohibitions, not the proviso, of the statute are 
           then applicable.  Pugh v. Akron-Chicago Transportation Co., 28 
           N.E.2d. 1015, 1023, 64 Ohio App. 479."  Vol. 14, Words and 
           Phrases, p. 447.  See also in this connection, Mullins v. 
           Henderson, 170 P.2d. 118, 126, 75 Cal. App. 2d. 117. 
 
     One other example of the wide latitude given in interpreting the law 
     is found as follows: 
 
           "An ambulance owner, who ran through a red light at a street 
           intersection and collided with an automobile while taking a 
           patient to a hospital, was contributorily negligent as a matter 
           of law in absence of showing of an 'emergency' within statute 
           authorizing ambulance drivers to disregard traffic signals in 
           emergencies; the mere fact that a patient was being taken to 
           the hospital being insufficient to show that an 'emergency' 
           existed.  Oakley v. Allegheny County, 193 A. 316, 128 Pa. Super 
           8." Vol. 14, Words and Phrases, at page 448. 
 
     It, therefore, becomes in most cases a question of fact as to whether 
     or not a certain situation or occurrence can be classified as an 
     emergency.  Common sense and reason should be utilized to the fullest 
     to ascertain whether or not a particular situation is or is not an 
     "emergency."  It is very difficult to set out specific guidelines for 
     you to follow.  However, the following illustrations may be of help 
     to you. 
 
     If a privately owned wrecker was summoned to the scene of an 
     intersection or highway accident for the purpose of assisting in 
     extricating people from the wreckage, this would obviously seem to be 
     an emergency, and red flashing lights would probably be properly used 
     by the wrecker operator on the way to the scene, and while at the 
     scene  so as to avoid or help prevent other vehicles from becoming 
     involved in the accident scene itself.  Likewise, if the wrecker was 
     engaged in towing the wrecked vehicles away from the scene, and to a 
     garage, it might be proper for the wrecker to utilize its special 
     lights, so as to avoid other mishaps en route.  Further, if a wrecker 
     were summoned to extricate a stalled vehicle from a snowdrift, where 
     there was a possibility of blocking traffic or other risk or peril to 
     the persons around the scene, it would appear to be proper for the 
     wrecker to utilize his special lights while engaged in such 
     extrication, but not while going to or away from the scene. 
 
     If, however, the wrecker was called to merely help a stalled motorist 
     start his car by using the so called quick start portable batteries 
     (now in common use), the wrecker operator would clearly not be 
     authorized to utilize the special lights or flares while going to and 



     from the scene.  It is entirely possible, however, that he could use 
     them at the scene, if weather or traffic conditions were such that 
     danger, risk, or peril could occur to other motorists or persons or 
     property at the scene. 
 
     There are such a multitude of possible situations, that it would be 
     impossible for us to consider them all, but it hoped that the 
     preceding illustrations and examples would be helpful to you. 
 
     Since we have determined that privately owned wreckers are within the 
     definition of authorized emergency vehicles, this would also bring 
     them within the privileges set down in section 39-10-03 of the North 
     Dakota Century Code.  Further, section 39-11-20 of the 1961 Session 
     Laws (Pocket Supplement) would also include privately owned wreckers 
     as authorized emergency vehicles and allow them the same privileges. 
     Section 39-11-35 of the North Dakota Century Code also would include 
     privately owned wreckers as authorized emergency vehicles. 
 
     We conclude by reiterating that these privately owned wreckers, when 
     used or utilized as authorized emergency vehicles must in any case, 
     comply with the provisions of subsection 60 of section 39-01-01 of 
     the North Dakota Century Code in regard to having the proper 
     equipment mounted on them, including the top red light, three flares 
     and three red flags with stake mounts. 
 
     LESLIE R. BURGUM 
 
     Attorney General 


