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     August 23, 1962     (OPINION) 
 
     APPROPRIATIONS 
 
     RE:  Twenty-five Percent Required for Fourth Quarter of Biennium 
 
     This is in reply to your inquiry in regard to expenditures of budget 
     item appropriations. 
 
     The items concerned are: 
 
               Furniture and office equipment                  $2,500.00" 
 
               and 
 
               Travel - out of state -                         $  700.00." 
 
     You call our attention to the specific item in the 1961 Supplement to 
     the North Dakota Century Code, section 10-04-03, subsection 3, which 
     provides: 
 
           **Such traveling expenses shall include the expenses of the 
           commissioner or any person designated by him in attending the 
           annual convention of the North American association of 
           securities administrators, and the annual dues to said North 
           American association shall be paid from appropriated funds." 
 
     You further call our attention to section 54-27-10 of the North 
     Dakota Century Code, which provides: 
 
           APPROPRIATIONS - WHEN AVAILABLE.  Seventy-five percent of the 
           total of all appropriations and of each separate item thereof 
           made by the legislative assembly for the maintenance of any 
           state institution, department, board, commission, or bureau for 
           the biennium, shall become available on the first day of July 
           next succeeding the enactment by the legislative assembly.  The 
           remaining twenty-five percent of any such appropriation shall 
           be available only at the beginning of the fourth quarter of the 
           biennium.  No state institution, department, board, commission, 
           or bureau for which an appropriation is made shall disburse 
           more that seventy-five percent of the appropriation during the 
           first eighteen months of the biennium nor incur any expense or 
           liability which shall be discharged from such appropriation or 
           for which such appropriation shall become available.  The term 
           'maintenance' shall not apply to nor include moneys 
           appropriated for the payment of the cost of any buildings or 
           equipment or for making improvements and repairs to buildings 
           and grounds, or any other special appropriations exempted from 
           the operation of this section by the act making such 
           appropriation." 
 
     You also inform us that the budget stated under "Plans and 



     Recommendations": 
 
           I feel that it is advisable to again stress that this 
           department has operated independently for only the present 
           biennium.  As an independent department we must have an 
           adequate staff equipped with proper office equipment. 
           Presently, we are operating inadequately in both departments. 
           We are, therefore, restricted in carrying out the functions 
           assigned to this department.  In common with Blue Sky 
           administrators in other states, this department is naturally 
           growing in volume of work and the suggestions for improving the 
           administration of the Securities Act will further increase the 
           workload." 
 
     You further inform us that in regard to the furniture item, the 
     amount requested was intended to be used to immediately provide the 
     department with equipment necessary for normal working.  Also, you 
     inform us that the travel out of state item was intended to be used 
     as reimbursement for expenses occurring by reason of the 
     commissioners attendance at two conventions held in the fall of the 
     year. 
 
     You, therefore, request that this office issue a letter indicating 
     that in both the case of the Furniture, Fixtures and Office Equipment 
     Account and Travel Out of State Account, it would not be a violation 
     of the above-quoted section 54-27-10 to fail to carry twenty-five 
     percent of such appropriations into the fourth quarter of the present 
     biennium. 
 
     While we do recognize that the securities commissioner office is a 
     relatively new feature of the state government, we note that is has 
     been in existence for a period of over ten years in one form or 
     another.  The item of furniture and office equipment has appeared in 
     various budget appropriations for several of those years, either 
     separately, or under a general heading such as "postage, supplies, 
     printing, furniture and fixtures."  Admittedly also, the office and 
     its function has increased to a large extent since first initiated, 
     and presumably its function will continue to grow.  However, we find 
     nothing in the history of the legislation, including budget 
     appropriations, involving this department which could lead to the 
     conclusion that this particular item for this particular biennium is 
     in any way distinguishable from the usual appropriation for such 
     purposes, or should or could be in any way exempt from the specific 
     provision of section 54-27-10 as quoted above.  It is, therefore, our 
     opinion that twenty-five percent of this item should properly be 
     retained to the beginning of the fourth quarter of the biennium. 
 
     As to the "travel out of state" item, we believe there is a bit more 
     difficulty in arriving at a decision.  Insofar as the statutory item 
     quoted above specifically requires reimbursement of expenses incurred 
     at attending the "annual convention of the North American association 
     of securities administrators, and the annual dues to said North 
     American association", it would be our opinion that such statutory 
     provision would be controlling special legislation and would take 
     this "item" out of the general purview of the above-quoted section 
     54-27-10.  However, insofar as the facts you give indicate that this 
     item is more than sufficient to cover such activities with the North 



     American association of securities administrators, without 
     interference thereby with carrying twenty-five percent of the 
     appropriation into the last quarter of the biennium, we cannot issue 
     an opinion to the effect that twenty-five percent of such item does 
     not have to be carried to that last quarter of biennium. 
 
     You may, of course, apply to the Emergency Commission for the "out of 
     state travel expense" if insufficient moneys are on hand, then 
     transfer moneys received back to the Emergency Commission after the 
     first of the year. 
 
     LESLIE R. BURGUM 
 
     Attorney General 


