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December 26, 1986 
 
Mr. Robert G. Hoy 
Cass County State's Attorney 
P.O. Box 2806 
Fargo, ND 58108 
 
Dear Mr. Hoy: 
 
Thank you for your October 22, 1986, letter wherein several issues were presented. I 
apologize for the delay in responding to you. 
 
In your first question you ask whether redesignating the county road system would 
remove from the system certain stretches of roadway which would thereafter become part 
of the township road system. Redesignation under N.D.C.C. §24-05-16, will not remove 
the counties' responsibility for roads designated as part of the county system. A road must 
be vacated pursuant to N.D.C.C. Ch. 24-07, in order to remove it from the counties' 
responsibility. There are no other statutory procedures that a county can use to remove 
roads from its responsibility. The statutory authority to transfer, temporarily close, 
designate a low maintenance highway, or otherwise relieve counties of financial burden 
may be a good area for legislative action. Therefore, in regard to your question, a county 
road does not become part of the township road system through redesignation by the 
county. 
 
Next you ask whether a county has the responsibility to install, improve, repair, sign, 
inspect, or close bridges on township roads other than as provided in N.D.C.C. §24-08-03. 
 N.D.C.C. §24-08-03 specifies the responsibilities of a county as to the bridges it builds, 
and includes the responsibility for installing, improving, repairing, signing, inspecting, or 
closing bridges it has built on county and township roads. Otherwise, there are no other 
statutory responsibilities placed upon a county for maintenance of a township bridge. 
 
Since the county does have these responsibilities, you next ask whether a county can 
close a bridge on a township road. Statutory authority permits a county to close a bridge 
on a township road when the county determines a bridge to be "unsafe." N.D.C.C. 
§28-08-03(4). 
 
If a bridge is closed to the public, you ask what the responsibilities of the county and 
townships are regarding perpetual maintenance of closure signs on the bridge. N.D.C.C. 
§24-08-03(4) requires the county to prevent public use of an unsafe bridge after it is 
closed. Preventing public use of an unsafe bridge would require adequate warning or 
notice, by signs, barricades, or otherwise, to the public that the bridge is closed to travel. 
See also, N.D.C.C. §39-13-07. As long as the bridge is closed to the public because it is 



unsafe, N.D.C.C. §24-08-03(4) requires the county to indefinitely prevent public use of the 
unsafe bridge by adequate warning. 
 
The next question you asked was whether either the county or township has responsibility 
to remove the bridge which has been closed. The mandates in N.D.C.C. §24-08-03(4), 
("prevent its use by the public,") and N.D.C.C. §24-08-03(1) ("shall pay the cost of 
rebuilding or repairing these bridges,") may prompt the county to replace the unsafe 
bridge with a substitute structure. Also, due to any potential liability from the bridge 
collapsing or otherwise causing damage, the county and township may proceed to vacate 
and remove the unsafe bridge pursuant to N.D.C.C. Ch. 24-07. 
 
Your last question asked whether a township can contribute to repairing or replacing a 
bridge built by the county, in order to reopen it. N.D.C.C. §24-08-19 allows the township to 
expend its road tax revenues on bridges built by the county. 
 
Sincerely, 
 
Nicholas J. Spaeth 
 
cv 


