
N.D.A.G. Letter to Solberg (Dec. 21, 1989) 
 
 
December 21, 1989 
 
Mr. Wayne O. Solberg 
Fargo City Attorney 
P.O. Box 1897 
Fargo, ND 58107-1897 
 
Dear Mr. Solberg: 
 
Thank you for your October 27, 1989, letter in which you have made inquiries concerning 
N.D.C.C. § 5-02-06 which provides for the limited presence of persons under the age of 
twenty-one years on the premises of alcoholic beverage licensed establishments. You 
have inquired whether the 1989 amendments to N.D.C.C. § 5-02-06 prohibit persons 
under the age of twenty-one years of age from patronizing or entering a restaurant where 
the sale of food exceeds the sale of alcoholic beverages. 
 
North Dakota state law generally prohibits persons under the age of twenty-one years 
from entering upon, or remaining within, a licensed alcoholic beverage establishment. 
However, certain exceptions to this general rule were adopted by the North Dakota 
legislature in N.D.C.C. § 5-01-08 and 5-02-06. 
 
N.D.C.C. § 5-01-08 provides: 
 

 5-01-08.  Persons under twenty-one years of age  prohibited from 
entering licensed premises - Penalty - Exceptions - Referrals to addiction 
facilities. Except as permitted in this section and section 5-02-06, any 
person under twenty-one years of age purchasing, attempting to purchase, 
or being in possession of alcoholic beverages, or furnishing money to any 
person for such purchase, or entering any licensed premises where 
alcoholic beverages are being sold or displayed, except a restaurant when 
accompanied by a parent or legal guardian, or in accordance with section 
5-02-06, or if the person is a law enforcement officer entering the premises 
in the performance of official duty, is guilty of a class B misdemeanor. The 
court may, under this section, refer the person to an outpatient addiction 
facility licensed by the state department of health and consolidated 
laboratories for evaluation and appropriate counseling or treatment.  

 
(Emphasis supplied.) 
 
N.D.C.C. § 5-02-06 provides: 
 

 5-02-06. Prohibitions as to person under twenty-one years of age - 
Penalty - Exceptions. Except as permitted in this section, any licensee who 



dispenses alcoholic beverages to a person under twenty-one years of age, 
or who permits such a person to remain on the licensed premises while 
alcoholic beverages are being sold or displayed, is guilty of a class A 
misdemeanor, subject to sections 5-01-08, 5-01-08.1, and 5-01-08.2.   Any 
person under twenty-one years of age may remain in a restaurant where 
alcoholic beverages are being sold if the restaurant is separated from the 
room in which alcoholic beverages are opened or mixed and gross sales of 
food are at least equal to gross sales of alcoholic beverages which are 
consumed in the dining area, if a person is employed by the restaurant as a 
food waiter, food waitress, busboy, or busgirl under the direct supervision of 
a person twenty-one or more years of age and is not engaged in the sale, 
dispensing, delivery, or consumption of alcoholic beverages, or if the person 
is a law enforcement officer entering the premises in the performance of 
official duty. Any person who is nineteen years of age or older but under 
twenty-one years of age may be employed by the restaurant to serve and 
collect money for alcoholic beverages, if the person is under the direct 
supervision of a person twenty-one or more years of age, but may not be 
engaged in mixing, dispensing, or consuming alcoholic beverages. Any 
establishment where alcoholic beverages are sold may employ persons 
from eighteen to twenty-one years of age to work in the capacity of 
musicians under the direct supervision of a person twenty-one or more 
years of age. 

 
(Emphasis supplied.) 
 
N.D.C.C. § 5-01-08 permits a person under the age of twenty-one years to enter a 
licensed premises if that person is accompanied by a parent or guardian in a restaurant, if 
the person is a law enforcement officer entering the premises in the performances of 
official duty, or if the person comes within the exceptions set forth in N.D.C.C. § 5-02-06.  
N.D.C.C. § 5-02-06 sets forth several exceptions upon which a licensee may permit a 
minor to remain on the licensed premises. In addition, the prohibition against permitting a 
person to remain on the licensed premises generally set forth in N.D.C.C. § 5-02-06, is 
subject to N.D.C.C. § 5-01-08. 
 
Since both N.D.C.C. § 5-01-08 and 5-02-06 address when a minor may be permitted to 
enter or remain upon a licensed premises, each of these sections must be read together 
to give effect to both provisions. 
 
Reading these provisions together and giving effect to each of these provisions leads to 
the conclusion that the 1989 amendments to N.D.C.C. § 5-02-06 do not prohibit persons 
under the age of twenty-one years of age from patronizing or entering a restaurant where 
the sale of food exceeds the sale of alcoholic beverages and the restaurant is separated 
from the room in which the alcoholic beverages are opened or mixed. 
 
Under the provisions of N.D.C.C. § 5-01-08, a person under the age of twenty-one years 
may enter a restaurant which is a licensed premises when accompanied by a parent or 



guardian. This person may enter regardless of whether or not the restaurant is separated 
from the room in which alcoholic beverages are opened or mixed, and whether or not 
gross sales of food are at least equal to the gross sales of alcoholic beverages which are 
consumed in the dining area. 
 
N.D.C.C. § 5-02-06 authorizes the licensee to permit a person under the age of 
twenty-one years and unaccompanied by a parent or guardian, to remain in a restaurant 
where alcoholic beverages are being sold if the restaurant is separated from the room in 
which the alcoholic beverages are opened or mixed and if gross sales of food are at least 
equal to gross sales of alcoholic beverages consumed in the dining area. 
 
In applying these statutory provisions, a person under the age of twenty-one years who 
wishes to enter a restaurant which is a licensed premises may do so if either: the 
restaurant is separated from the room in which alcoholic beverages are opened or mixed, 
and gross sales of foods are at least equal to the gross sales of alcoholic beverages 
which are consumed in the dining area; or pursuant to N.D.C.C. § 5-01-08 if that person is 
accompanied by his or her parent or guardian. 
 
Unless the person under the age of twenty-one years is accompanied by his or her parent 
or guardian in a restaurant or is present at a restaurant which meets the restrictions of 
N.D.C.C. § 5-02-06, no person under the age of twenty-one years may enter upon, or 
remain in, any licensed premises unless that person comes within the other exceptions of 
N.D.C.C. § 5-01-08 and 5-02-06. As you have correctly observed, these exceptions 
include a law enforcement officer while on official duty, a food waiter, waitress, busboy, or 
busgirl employed by the restaurant under the direct supervision of a person over the age 
of twenty-one years of age and who is not engaged in the sale, dispensing, delivery or 
consumption of alcoholic beverages, a person who is over the age of eighteen years and 
is employed as a musician under the direct supervision of a person over the age of 
twenty-one years, or a person who is at least nineteen years of age and who is employed 
by the restaurant to serve and collect money for alcoholic beverages while under the 
supervision of a person over the age of twenty-one years but who is not engaged in the 
mixing, dispensing, or consuming of alcoholic beverages. 
 
I do not believe that the 1989 legislative amendments to N.D.C.C. § 5-02-06 change the 
ability of persons under the age of twenty-one years to enter a restaurant where alcoholic 
beverages are being sold or dispensed if that person and the licensee come within the 
exceptions created by N.D.C.C. § 5-01-08 and 5-02-06. Although it may have been 
preferable to have one statutory provision listing all exceptions to the general prohibition 
against persons under the age of twenty-one years entering or remaining upon a licensed 
premises, the language of these respective sections is sufficiently clear to support this 
conclusion. 
 
I hope that I have adequately responded to your inquiry. Should you have further 
questions concerning this matter, please feel free to contact me at your convenience. 
 
Sincerely, 



 
Nicholas J. Spaeth 
 
vkk 


