November 15, 1977

The Honorable Wayne Stenehjem
State Representative, District 42

The Honorable Raymon Holmberg
State Senator, District 17

2122 12th Avenue North
Grand Forks, North Dakota 58201

Dear Representative Stenehjem and Senator Holmberg:

This is in reply to your letter of November 4, 1977, wherein you set forth the following
facts and questions:

“We would respectfully request an opinion from your office regarding
provisions in the Constitution and statutes of North Dakota relating to open
meetings of governmental bodies.

“Specifically, does North Dakota's law require that all official actions of a
governing body be taken viva voce, or by roll call vote, or can a secret
ballot satisfy the provisions of the Constitution and statute; as where a
county commission acts to fill a vacancy in an elective county office.

“Further, if such secret ballot is contrary to law, is the action void or merely
voidable? And what is the effect of any official action taken by a county
officer so selected.

“Finally, what penalties, if any, might accrue to any officer who participates
in such a procedure in violation of our open meeting requirements.

With respect to your first question, the North Dakota open meeting provision (Section
44-04-19 of the North Dakota Century Code, Article 92 of the Amendments to the North
Dakota Constitution) requires, except as otherwise provided by law, that all meetings of
public or governmental bodies of the State or any political subdivision of the State shall
be open to the public. Section 11-11-06 of the North Dakota Century Code also
requires that meetings of the board of county commissioners shall be open to the public
and further provides that all matters pertaining to the affairs of the county shall be
considered by the board in session only. Chapter 11-11 of the North Dakota Century
Code, which governs the procedures of the board of county commissioners, does not
refer directly to the question of whether secret ballots may be used in conducting official
business of the board nor do the open meeting provisions refer directly to that matter.

There may be some instances in which the applicable statutes permit the use of a
secret ballot in conducting certain business. We have made no attempt to determine



whether such statutes exist with regard to other matters. However, we have found no
statutes which specify that a secret ballot may be used in filling a vacancy in an office
pursuant to Section 44-02-04 of the North Dakota Century Code, as amended.

While not specifically permitted or prohibited by the open meeting provision, we believe
the use of a secret ballot, except where specifically authorized, is a diminishment of the
open meeting provisions and should not be used. One of the obvious reasons for an
open meeting of a governmental body is that the citizens may be aware of the business
the governing body is conducting. Another obvious reason is that the citizens may be
aware of the manner in which their public officials are performing, their position on
certain questions, etc. The use of a secret ballot denies the public the right to ascertain
the position of a given public official on the question. Whether there are reasons for use
of a secret ballot in the filling of a vacancy in county office may be a matter for
discussion. However, as we have noted above, there are no indications in the statutes
that the procedure for filling a vacancy in a county office is any different than the
procedure for conducting any other county business. Were we to conclude that the vote
to fill the vacancy in a county office could be by secret ballot, we would necessarily have
to conclude that the vote on other matters before the board could also be by secret
ballot. Such procedure would, in our estimation, destroy one of the primary reasons for
open meetings, i.e., permitting the citizens to determine how their public officials have
voted on a particular matter.

Assuming, therefore, that a public body cannot use a secret ballot in voting on a
substantive question, except where specifically authorized by statute, we note the
decision of the North Dakota Supreme Court in Peters v. Bowman Public School District
No, 1, 231 NW2d 817 (ND 1975), in which it held that an executive session conducted
by a school board for the purpose of evaluating a teachers performance violated the
open meetings law and that action taken at a subsequent board meeting in voting not to
renew the contract was void, notwithstanding that such meeting met the requirements of
the open meeting law. The difference between the situation described in your letter and
that involved in the case cited was that the case involved an executive session while
your question involves an open meeting at which a secret ballot was used. Despite that
difference, however, we believe there is a substantial possibility the courts would hold
that business conducted by secret ballot is contrary to the open meeting law and
therefore void. However, it would also appear the person appointed by secret ballot to
fill the vacancy would be considered a de facto officer until and unless a direct
challenge to that person’s right to hold the office were instituted. We have serious
doubts that a collateral challenge to the right of the person so appointed could be
sustained such as a question as to the authority of that person raised in an action other
than a direct action to challenge the right of the person to hold the office.

Insofar as penalties are concerned, as you are aware, the 1977 Legislative Session
made a violation of the open meeting statute an infraction for a first offense. However,
while your letter does not so state, we have been informed that in the situation to which
you refer, the county commissioners were informed by the state’s attorney, their legal
advisor, that a secret ballot was permissible in that instance. Recognizing that the laws



with regard to the use of secret ballots by public bodies are not specific in prohibiting the
same, and recognizing that reasonable persons might differ as to the legality of the use
of such a ballot, and assuming that the county commissioners acted pursuant to the
advice of their legal advisor, we do not believe a criminal action, even for an infraction,
could be sustained in this instance In State v. Baker, 21 NW2d 355 (ND 1945) the North
Dakota Supreme Court held that where a State officer in the performance of an official
act consults with the attorney general and is guided by the opinion of the attorney
general, that officer, even though the opinion thus given be later held erroneous, will be
protected by it. See also Section 12.1-05-09 of the North Dakota Century Code. We
believe the same rationale is applicable as to county officials acting pursuant to the
advice of their legal advisor, the state’s attorney.

| trust this will adequately set forth our position on the matters presented.

Sincerely,

Gerald W. VandeWalle
Chief Deputy Attorney General



