
N.D.A.G. Letter to Burke (Aug. 26, 1992) 
 
 
August 26, 1992 
 
 
Ms. Patricia L. Burke 
Burleigh County State's Attorney 
514 East Thayer Avenue 
Bismarck, ND 58501 
 
Dear Ms. Burke: 
 
Thank you for your August 14, 1992, letter asking whether a county commission can refuse 
to accept the proposed home rule charter from the home rule charter commission under 
N.D.C.C. § 11-09.1-02.  You also ask, if the answer to the foregoing question is in the 
affirmative, does the board of county commissioners have the authority to alter or modify 
the proposed home rule charter before it is submitted to a vote. 
 
The North Dakota Constitution states: 
 

 Section 6.  The legislative assembly shall provide by law for the 
establishment and exercise of home rule in counties and cities.  No home 
rule charter shall become operative in any county or city until submitted to 
the electors thereof and approved by a majority of those voting thereon.  In 
granting home rule powers to cities, the legislative assembly shall not be 
restricted by city debt limitations contained in this constitution. 
 

N.D. Const. art. VII, § 6.  The Legislative Assembly has provided for the establishment and 
exercise of home rule in counties pursuant to N.D.C.C. ch. 11-09.1.  This statute states 
that, upon its own motion or upon receipt of a petition, the board of county commissioners 
must appoint a charter commission to draft the home rule charter.  N.D.C.C. §§ 11-09.1-01, 
11-09.1-02.  "The charter commission shall hold at least one public hearing on the 
proposed charter and shall prepare and submit the charter to the board of county 
commissioners within one year after appointment. . . .  The board of county commissioners 
shall publish the proposed charter once in the official newspaper of the county."  N.D.C.C. 
§ 11-09.1-02.  "At least sixty days after publication, the proposed charter must be 
submitted to a vote of the qualified electors of the county . . . ."  N.D.C.C. § 11-09.1-03.   
 
Neither the legislative history nor case law provide any guidance as to the particular issues 
raised.  However, the language of N.D.C.C. ch. 11-09.1 clearly indicates that the draft of 
the home rule charter proposed to the board of county commissioners by the charter 
commission is the draft that must be published once in the official newspaper of the county 
and submitted to the electors for approval.  Thus, it is my opinion that the board of county 
commissioners may not refuse to publish the draft of the home rule charter proposed to it 
by the charter commission.  In addition, the board of county commissioners may not alter 



or modify the draft of the proposed home rule charter submitted to them by the charter 
commission before submitting it to the qualified electors for approval.   
 
This conclusion is supported by certain procedures outlined in N.D.C.C. ch. 11-09.1.  It is 
the charter commission, and not the board of county commissioners, which is required to 
hold at least one public hearing on the proposed charter.  Thus, the charter commission is 
aware of public input and will consider such input when drafting the proposed charter.  In 
addition, it is the charter commission, and not the board of county commissioners, which 
must prescribe the form of ballot for the adoption of the home rule charter.  N.D.C.C. § 11-
09.1-09.   
 
Therefore, it is my opinion that the draft of the charter that is proposed to the board of 
county commissioners by the charter commission is the draft that must be published by the 
board of county commissioners and voted upon by the qualified electors.  The county 
commission may express disagreement with the draft submitted to them; however, it has 
no authority to alter or modify the proposed charter as submitted to it by the charter 
commission. 
 
I trust I have responded to your questions. 
 
Sincerely, 
 
 
 
Nicholas J. Spaeth 
 
las/pg 


