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July 25, 1989 
 
Mr. Alton N. Koppang, Director  
Finance & Reorganization  
Department of Public Instruction  
State Capitol  
Bismarck, ND 58505 
 
Dear Mr. Koppang: 
 
Thank you for your July 13, 1989, letter concerning the appropriate election at which new 
members to a school district are to be elected. 
 
According to your letter, the number of Max Public School District school board members 
has recently been increased from five to seven pursuant to the petition provisions of 
N.D.C.C. § 15-28-01(2). Your question is whether the two new members may be elected 
at a special election or whether they may not be elected until the next annual school 
district election. You informed a member of my staff that the expansion of the number of 
school board members was not part of a reorganization of school district pursuant to 
N.D.C.C. ch. 15-27.3; instead, the expansion occurred pursuant to N.D.C.C. 
§ 15-28-01(2). 
 
N.D.C.C. § 15-28-01(2) states that if the voters approve an expansion in the number of 
school board members, "the additional members shall be elected to the board at the next 
annual school district election in the same manner as other school board members." 
Thus, according to N.D.C.C. § 15-28-01(2), it is the next annual school district election at 
which the new school board members shall be elected to the board. 
 
Another statutory provision concerning public school district elections, however, states 
that a special election may be held at anytime when approved by a resolution of the 
school board for any purpose provided for by law.  N.D.C.C. § 15-28-03(1).  Arguably, 
therefore, the district may hold a special election to elect the additional two members of 
the Max Public School District pursuant to N.D.C.C. § 15-28-03(1). 
 
N.D.C.C. § 15-28-03(1), which allows a special election to be held at any time, is a 
general provision applicable to school district elections. N.D.C.C. § 15-28-01(2), which 
concerns the expansion of the number of school board members and the time at which 
additional members are to be elected, is a special provision applicable only to that specific 
factual situation. Whenever a general provision and a special provision in a law conflict 
and the two cannot be construed so as to give effect to both provisions, the special 
provision must prevail and be construed as an exception to the general provision. 
N.D.C.C. § 1-02-07. 
 



Applying this statutory rule of construction, it is my opinion that the provisions of N.D.C.C. 
§ 15-28-01(2) would apply in this specific fact situation and that the election to elect the 
two new members of the school board must be held at the next general school district 
election. 
 
I hope this discussion and information is helpful to you. 
 
Sincerely, 
 
Nicholas J. Spaeth 
 
ja 


