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June 30, 1986 
 
Mr. Merle A. Torkelson 
McLean County State's Attorney 
P.O. Box 86 
Washburn, ND 58577 
 
Dear Mr. Torkelson: 
 
Thank you for your letter of June 2, 1986, regarding voter residency. The question of 
one's voting residency is a difficult issue to resolve as questions of one's residence are 
questions of fact rather than law. The specific facts of each case must be examined to 
resolve the issue of residency. However, some general statements of law can be 
presented.  
 
Our Supreme Court, in Dietz v. City of Medora, 333 N.W.2d 702, 705 (N.D. 1983), 
acknowledged that a person may have two or more actual residences as distinguished 
from the individual's single legal residence. The Court noted that there is a legal 
presumption against a change of legal residence or domicile. There are three elements 
that must be proved in order to show that a legal residence has changed:  
 
1.   Abandonment of the old domicile; 
 
2.  Actual removal to a new domicile; 
 
3.   Intent to change from the old to the new and to remain at the new domicile. 
 
All of the facts and circumstances in the life of an individual may be used when 
considering the factual issue of whether or not there has been a change of legal resi-
dence. See 25 Am.Jur.2d Domicile §§92-100 (1966); 25 Am.Jur.2d Elections §66-78 
(1966). The Court in Dietz examined such facts as an address listed on a will, checks, 
income tax forms, passport, driver's license, car registration, and life insurance policy. 
Moreover, the Court reviewed other facts including membership in clubs and churches, 
business activities, home ownership, location of personal possessions, where mail is 
received, and ownership of cemetery plots.  
 
In answer to your first question, a person may still be a qualified voter of a precinct even if 
the individual no longer resides in the precinct. Clearly, physical presence in the precinct 
is not required. N.D. Const. Art. II, §1. Moreover, a residence cannot be lost until another 
is gained and a residence can be changed only by the union of act and intent. N.D.C.C. 
§54-01-26.  
 



In answer to your second question, a person may still be a qualified voter in their old 
precinct even though the individual may be qualified to vote in the new precinct in which 
they currently reside. The law recognizes the fact that an individual may have more than 
one residence. However, a person has only one legal residence and there is a 
presumption against a change in legal residence. Dietz v. City of Medora. 
 
Furthermore, the authority of an election board to challenge a voter is limited. If the 
eligibility of a voter is challenged by a member of the election board, the voter shall not be 
allowed to vote unless he or she completes an affidavit of eligibility to vote. Once the 
affidavit is completed, an individual who wishes to vote may not be prevented from doing 
so. Voter fraud is prosecuted after the election. See N.D.C.C. §16.1-05-06(1).  
 
Sincerely, 
 
Nicholas J. Spaeth 
 
cv 


