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April 25, 1990 
 
Honorable Corliss Mushik 
State Senator 
District 34 
P.O. Box 188 
608 Third Street NW 
Mandan, ND 58554 
 
Dear Senator Mushik: 
 
Thank you for your April 11, 1990, letter inquiring whether the presiding officer of a 
publicly elected governmental body has the authority to determine who may speak and 
what topic may be addressed at a meeting of that particular body. 
 
North Dakota law does not establish rules of procedure to be followed at meetings of 
public bodies. In some cases, the Legislature has specifically authorized the public body 
in question to adopt its own rules of procedure. See, e.g., N.D.C.C. § 40-06-05 (governing 
bodies of municipalities shall determine their rules of procedure). In most cases, however, 
statutes concerning procedural rules are nonexistent. 
 
Furthermore, the North Dakota open meetings law provides no guidance. The open 
meetings law states that all meetings of public bodies shall be open to the public. 
N.D.C.C. § 44-04-19. It does not address public participation in those meetings or the 
manner in which those meetings are to be conducted. See id. 
 
The general rule appears to be that if a public body has not adopted rules of procedure 
and no statutory rules of procedure are applicable, then generally accepted rules of 
parliamentary procedure govern. McCormick v. Board of Education of Hobbs Municipal 
School District No. 16, 55 N.M. 648, 274 P.2d 299, 307-08 (N.M. 1954).    In determining 
proper parliamentary procedure, it is permissible to resort to Robert's Rules of Order, 
which is the widely accepted codification of parliamentary law. Lecht v. Stewart, 483 A.2d 
1079, 1081 (R.I. 1984). 
 
Assuming the public body in question has neither adopted its own rules of procedure nor 
any other codification of rules, I consulted H. Robert, Robert's Rules of Order Newly 
Revised (S. Corbin Robert ed. 1981) [hereinafter Robert's Rules of Order], concerning the 
issues outlined in your letter. I could not find any discussion concerning preparation of the 
public body's agenda. Thus, I cannot provide you with any guidance or legal opinion 
concerning the authority of a presiding officer to determine what topics may be discussed 
where prior request is made by a non-board member that a particular subject be 
discussed. 
 



However, under the heading of "New Business," Robert's Rules of Order allows members 
of the public body to introduce new items of business. See Robert's Rules of Order at 
305-06. 
 

After unfinished business and general orders have been disposed of, the 
chair asks, "Is there any new business?" Members can then introduce new 
items of business . . . . So long as members are reasonably prompt in 
claiming the floor, the chair cannot prevent the making of legitimate motions 
or deprive members of the right to introduce legitimate business By hurrying 
through the Proceedings. 

 
Id. 
 
Robert's Rules of Order does not discuss the manner in which members of the public may 
bring matters to the attention of a public body. However, members of that public body 
have the opportunity to introduce new items of business. Thus, in a situation in which the 
presiding officer of a public body has not been willing to place an item on the agenda and 
Robert's Rules of Order are applicable, that item may be discussed by a member of the 
body at the time of the meeting when new business is discussed. 
 
I am sorry that I cannot be definite in my response to you. The lack of statutory guidance 
in this area does not allow me to be very specific concerning the rules of procedure of a 
public body. Hopefully, this general discussion and the reference to Robert's Rules of 
Order will be helpful to you and your constituent. 
 
Sincerely, 
 
Nicholas J. Spaeth 
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