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April 17, 1989 
 
Mr. Jack Peterson  
Pesticide/Noxious Weed Director  
Department of Agriculture  
State Capitol  
Bismarck, ND 58505 
 
Dear Mr. Peterson: 
 
Thank you for your April 5, 1989, letter inquiring whether a county weed board may 
contribute money to the United States Department of Interior for certain weed control 
purposes on land owned by the Department of Interior. Your request really asks two 
separate questions; therefore, I will respond to each part separately. 
 
First of all, there is no statute preventing a county weed board from contributing money for 
weed control on land owned by the United States Department of Interior. 
 
N.D.C.C. § 63-01.1-04.1 states, in part, as follows: 
 
 63-01.1-04.1. Powers and duties of county weed board. 
 

2. The county weed board may expend funds from those 
sources authorized in section 63-01.1-06 for the purpose of 
controlling noxious weeds, in addition to any other 
expenditures for control authorized by this chapter, when 
weeds have grown on any public or private land and a control 
authority finds that the extent of the weeds is so severe that 
their eradication would constitute an extreme financial burden 
upon the person otherwise liable for the expense. 

 
(Emphasis supplied.) 
 
N.D.C.C. § 63-03.1-06.2 states, in part, as follows: 
 
  63-01.1-06.2. Leafy spurge control program funding. The leafy 

spurge control program shall be funded by landowner, county weed board, 
city, and state contributions as follows: 

 
1. Landowners shall contribute twenty percent of the cost of the 

leafy spurge treatment program on their land but not to 
exceed a total cost of sixty dollars per acre [.40 hectare] over 
a two-year period. Landowner contributions may be in the 



form of property other than money, or services, if the 
contribution is specifically approved by the county weed 
board.  Otherwise, the landowner contribution shall be in 
money. 

 
2. Except as provided in subsections 1 and 3, county weed 

boards . . . shall contribute the total cost of the leafy spurge 
treatment program on private lands and lands within the board 
or city's jurisdiction with funds available under section 
63-01.1-06.3. 

 
. . . . 

 
4. Any legislative appropriation for the leafy spurge control 

program of sections  63-01.1-06.1 through 63-01.1-06.3 shall 
be expended for reimbursement of the cost of leafy spurge 
control according to this section to private landowners, 
including lessees, tenants, renters, or operators of private 
land, county weed boards, or cities. 

 
(Emphasis supplied.) 
 
N.D.C.C. § 63-01.1-02(8) defines "landowner" as "any owner of federal, state, municipal, 
or private land, under statutory authority or otherwise, but does not include a lessee, 
renter, tenant, operator, or an owner of any easement or right of way." 
 
These sections indicate that as long as no state monies appropriated for the leafy spurge 
control program are spent (because of the restriction in N.D.C.C. § 63-01.1-06.2(4)), 
county weed boards may spend funds under their control to help pay for noxious weed 
control, including leafy spurge control, on public lands. However, the Department of 
Interior is obligated to contribute at least 20% of the cost of the leafy spurge treatment 
program, in money or in the form of other property or services. Thus, the $9,000 which the 
county weed board proposes to spend must not be more than 80% of the total cost of the 
leafy spurge control program to be undertaken on the Department of Interior's land. 
 
Although N.D.C.C. § 63-01.1-13 indicates that state and federal government agencies 
should on their own initiative assume satisfactory noxious weed eradication or control 
programs on lands which they own, control, or have jurisdiction over within the state, I find 
nothing in the statutes which would prohibit the county weed board from contributing 
county monies for weed control programs in which federal agencies participate. In fact, 
the proposal seems to fall expressly within the Board's authority, as long as the proposal 
complies with the two limitations regarding landowner contributions and expenditures of 
legislative appropriations for leafy spurge control programs. 
 



The second part of your question relates to whether or not the monies may be expended 
for a specific purpose, namely, to help pay for a fence to contain sheep or goats that will 
eat leafy spurge on land belonging to the Department of the Interior. 
 
A county weed board is authorized to "implement and pursue an effective program for 
[the] control of noxious weeds."   N.D.C.C. § 63-01.1-04.1(5).   The control of weeds 
involves preventing "the spread of any noxious weed . . . by seed or any propagating 
part." N.D.C.C. § 63-01.1-02(3).   Thus, a county weed board may expend funds for any 
endeavor which reasonably results in preventing the spread of a noxious weed. 
 
Whether the maintenance of animals which feed upon leafy spurge is preventing the 
spread of a noxious weed is a question of fact rather than law. Thus, I am unable to 
render an opinion on this factual question. Instead, I would defer to the county weed 
board's judgment in this matter. 
 
Finally, it should be noted that the Commissioner of Agriculture has the authority to adopt 
rules outlining procedures for effective weed control programs.  See N.D.C.C. 
§ 63-01.1-03. 
 
I hope this information is helpful to you. 
 
Sincerely, 
 
Nicholas J. Spaeth 
 
pg 


