
February 23, 1978 
 
Mr. Russell Staiger 
Assistant Director 
State Planning Division 
State Capitol 
Bismarck, North Dakota 58505 
 
Dear Mr. Staiger: 
 
This is in reply to your letter of February 15, 1978, relative to the open records statute. 
You state the following facts and questions: 
 

Recently the State Planning Division received a request for copies of documents 
related to an evaluation of the eight regional councils which is currently 
underway. The requested documents are in limited numbers and therefore, the 
Division would have to reproduce additional copies to send to the person 
requesting them. 

 
As a consequence of this request and the subsequent conversation I had with 
the requesting party, a number of questions have come to mind related to the 
Division’s responsibility in making the records, documents, and files available to 
the public. Therefore to avoid any unnecessary future problems regarding this 
matter, I would appreciate your response to the following questions: 

 
1. Who has the right to examine the documents, records, and files of the 

Division? Must the requesting parties demonstrate a “right to know” or 
“need to know”? Do members of the multi media, i.e., radio, television, and 
newspaper reports have any special access rights not available to the 
general public? Does someone who is not a resident of North Dakota have 
a right to access (excluding federal program auditors and related 
personnel)? 

 
2. What process must be followed by persons requesting to examine the 

documents, records, and files of the Division? Must they submit a written 
request specifying a time during normal working hours and also specify 
what information they are seeking and why they want it? 

 
3. Are any of the documents, records, and files exempt from such requests, 

such as the personal files of individual staff members and incomplete 
research? 

 
4. Must the Division print or reproduce extra copies of the requested 

documents, records, or files which are limited in number so as to provide 
copies to the persons examining the material? If so, at whose expense? If 
the Division is responsible for extra copy cost associated with such a 
request, does the biennial budget authorized by the Legislature include 



authorization to utilize the Division’s budgeted funds to make extra copies 
of requested material. If so, to what limit? 

 
5. If the examining parties request that they be allowed to take limited edition 

copies out of the building to have copies made, what controls are available 
to the Division to assure that the records are returned promptly and intact? 

 
6. Must the Division mail copies of the documents to persons requesting this 

done or is making them available for examination in the Division’s office 
sufficient. 

 
7. Can the Division refuse to reproduce copies of requested documents on 

state owned or leased reproduction equipment because of the difficulties 
involved in collecting cash which goes to the state General Fund with the 
Division’s line item authorization being reduced by that amount of the 
interdepartmental billing process regardless of the amount of cash 
collected? 

 
8. Can the Division refuse access to the various records if the requesting 

party is knowingly utilizing only one of a series of reports which in itself 
would present a distorted picture of the facts or would lend itself to being 
used out of context to the detriment of others? 

 
Your response to these questions at your earliest convenience will be most 
appreciated. If you should have need for further clarification of this request or any 
of the enclosed questions, please give me call. 

 
The governing statute on this matter is Section 44-40-18 of the NDCC, as amended, 
which provides as follows: 
 

ACCESS TO PUBLIC RECORDS--PENALTY.-- 
 

1. Except as otherwise specifically provided by law, all records of 
public or governmental bodies, boards, bureaus, commissions or 
agencies of the state or any political subdivision of the state, or 
organizations or agencies supported in whole or in part by public 
funds, or expending public funds, shall be public records, open and 
accessible for inspection during reasonable office hours. 

 
2. Violations of this section shall be punishable as an infraction. 

 
The State Planning Division is, of course, a governmental body or agency of the state 
and is governed by the above quoted statute. In examining the statutes applicable to the 
Planning Division, we have found no specific statute which would exempt any of its 
records from the statute. With these general provisions in mind, we will consider your 
questions in the order presented. 
 



1. The statute does not limit the right of inspection of public records to someone 
who demonstrates a “right to know” or a “need to know.” Members of the multi 
media have no greater or no lesser right of inspection then does the general 
public. While the question of whether a person who is not a resident of North 
Dakota has a right of access may be interesting, we again find no provision in the 
statute that it is limited to only residents of this state, 

 
2. Presumably any person presenting himself to the Division’s offices during 

reasonable office hours would have the right to examine the records. If a person 
desires to examine a specified record or records he may, of course, be requested 
to specify these records he desires to examine to permit the agency to produce 
the specific record. On the other hand, if a person merely wishes to look at all 
records, we assume he is entitled to that right. We have no problem in 
concluding that a person may be required to signify in writing his request that he 
be permitted to inspect the records as a method of permitting the department to 
ascertain who has had access to its records. However, we would question any 
requirement that this request must be made in advance, that he must specify 
what information he is seeking (unless he volunteers same) or that he must 
indicate why he wants the information. None of these limitations are contained in 
the statute and we would consider them as a limitation on the right granted by the 
statute to inspect public records. 

 
3. Section 44-04-18 reads that “except as otherwise specifically provided by law” 

the records are open to public inspection. As noted above, we are unaware of 
any of the records of the Division which are made confidential by law. I would 
doubt that “incomplete research” would, however, be classified as a record if that 
term is used in the context in which I understand it. 

 
4. This office has consistently stated over the years that the open records statute 

does not demand that persons requesting to inspect records be provided with 
copies thereof. We have also indicated, however, that if an agency makes 
records for some persons it should do so for all persons on an equitable basis. 
This does not necessarily mean that if a person requests a copy of a one page 
record and is given it that another person requesting a copy of a 500 page record 
must also be provided with the copy, i.e., the agency might have a policy of 
making a copy of a single page without charge but might refuse to make copies 
of additional pages or might charge for copies of additional pages. We have no 
idea of the budget requests of the Planning Division. We assume that most 
agencies which have copy machines may make provisions in their budgets for a 
limited amount of copying of records. This part of your question would appear to 
involve more of an administrative policy question than it would a legal question. 
We again reiterate, however, that the agency is under no obligation to make 
copies free of charge but if it does so for some persons it should do so for all on 
an equitable basis. We do not indicate that the agency must make copies for all 
persons, regardless of’ the number of copies requested, free of charge. 

 
5. This again is a matter of administrative policy. There is no requirement that the 

records may be removed for purposes of copying. If the agency does permit 



records to be removed for the purpose of copying same, we would recommend 
that rather strict regulations be adopted by the agency to preserve the integrity of 
the records. This may include an agency employee accompanying the person 
desiring to make the copies. The controls available are those which the agency 
chooses to adopt since the open records statute does not contain the right of a 
person to do anymore than inspect the records nor does it contain the right to 
remove the records from the agency office for purposes of making a copy. 

 
6. We find no requirement that an agency mail copies of documents to persons 

requesting them. The only requirement is that the records be open to inspection 
during reasonable office hours. Again, however, if the agency chooses to mail 
copies to certain persons upon request, they should do so for all persons on a 
reasonably equitable basis. See our comments on question 4. 

 
7. This question has already been commented upon in our response to question 4. 

We believe that an agency could refuse to make copies for anyone requesting 
them on the basis the statute only permits inspection but does not require copies 
of the records to be provided, even for a fee. I assume your reference to 
collecting cash which goes to the State General Fund is based on the fact that 
the cost of making the copies is taken from the moneys appropriated to the 
Division while the amount collected is, by law, required to be deposited into the 
general fund in the State Treasury and is not returned to the appropriation. I 
agree this is the result. However, every department or agency which does not 
have its own revolving fund is faced with the same problem. The question of 
whether and how the agency is going to respond to public demand is a question 
of administrative policy. There may be merit in having a central duplicating 
service in the State Capitol complex which all agencies may use and which 
would collect fees for making copies. Whether the Legislature or the Department 
of Accounts and Purchases would be interested in establishing such a service is 
not within our knowledge. However, it would appear to be a possible solution for 
agencies with problems similar to yours. 

 
8. The purpose for which a person requesting access to records wishes to use 

those records is immaterial to the right of inspection. Therefore our answer to 
your question is no. 

 
I trust this will adequately set forth our position on the questions presented.  
 
Sincerely, 
 
Gerald W. VandeWalle 
Chief Deputy Attorney General 


