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 - QUESTIONS PRESENTED - 
 
 
I. 

 
Whether state licensing boards may require that applicants for 
licensure disclose juvenile adjudications which would have required 
reporting as a crime if they were committed by an adult. 
 

II. 
 
Whether an applicant for licensure must disclose a juvenile 
adjudication for an offense that would be a crime as an adult in 
response to a question regarding whether the applicant has ever been 
arrested, charged, or convicted of a criminal offense. 
 

 
 - ATTORNEY GENERAL’S OPINIONS -  

 
 
I. 
 

It is my opinion that state licensing boards may require that 
applicants for licensure disclose juvenile adjudications which would 
have required reporting as a crime if they were committed by an 
adult.  Whether a state licensing board requires disclosure of 
juvenile adjudications is a policy decision to be made by the state 
licensing board. 
 

II. 
 

It is my further opinion an applicant for licensure does not need to 
disclose a juvenile adjudication in response to a question regarding 
whether the applicant has ever been arrested, charged, or convicted 
of a criminal offense.  It is my further opinion an applicant for 
licensure must disclose whether the applicant has ever been arrested 
for or charged with a criminal offense in response to a question 
regarding whether the applicant has ever been arrested for or charged 
with a criminal offense irrespective of the ultimate disposition of 
the arrest or charge. 
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- ANALYSES - 
 
 
I. 

 
N.D.C.C. § 27-20-51 provides, with limited exception, that juvenile 
court files and records “are closed to the public.”  Similarly, 
N.D.C.C. § 27-20-52 provides, with limited exceptions, that law 
enforcement records and files of a child found to be delinquent “may 
not be open to public inspection.”  Although these sections generally 
prohibit disclosure of juvenile records, they do not prevent a state 
licensing board from inquiring of an applicant concerning the 
applicant’s juvenile record.  No language in N.D.C.C. ch. 27-20 
prohibits state licensing boards from inquiring about an applicant’s 
juvenile record.  Whether a state licensing board requests on a 
licensure application information regarding juvenile adjudications is 
a policy matter that must be decided by the licensing board. 
 
Professional licensing boards should consider a number of factors 
when determining whether to question applicants about prior juvenile 
adjudications.  Of primary importance is the purpose of N.D.C.C. ch. 
27-20, which is to “provide for the care, protection, and wholesome 
moral, mental, and physical development of children” and to “remove 
from children committing delinquent acts the taint of criminality and 
the consequences of criminal behavior.”  N.D.C.C. § 27-20-01(1), (2).  
The provisions of N.D.C.C. ch. 27-20 clearly indicate the Legislature 
did not intend juvenile adjudications to hamper or impede the 
progress of youth or otherwise jeopardize their future.  Relying on 
juvenile adjudications to deny licensure would be contrary to that 
policy.  The policy embodied in N.D.C.C. ch. 27-20 must be balanced 
with a board’s responsibility to obtain appropriate information from 
applicants to determine licensure eligibility. 
 
Administrative difficulties also arise by asking questions regarding 
juvenile adjudications.  Because a licensing board will not have 
access to juvenile records, see N.D.C.C. § 27-20-51, a licensing 
board cannot confirm the truthfulness of a response to a question 
regarding juvenile adjudications.  In fact, if the adjudication 
occurred more than 10 years ago, the juvenile court records would 
have been destroyed.1   

                                                 
1 N.D.C.C. § 27-20-54(1) authorizes the North Dakota Supreme Court to 
establish a records retention schedule for juvenile records.  
Administrative Rule 19 provides the State Court Administrator is the 
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Finally, when considering whether to question applicants about 
juvenile adjudications, a professional licensing board should 
consider whether a juvenile adjudication can have any legal impact on 
an applicant’s eligibility for licensure.  A juvenile adjudication in 
North Dakota is not a conviction.  N.D.C.C. § 27-20-33.  Accordingly, 
an application for licensure cannot be denied pursuant to N.D.C.C. 
§ 12.1-33-02.1 and similar provisions due to a juvenile adjudication.  
Depending on the underlying conduct, juvenile adjudication may be 
relevant in determining whether an applicant meets licensure 
requirements such as being fit to practice the profession or being of 
good moral character. 
 
It is my opinion that N.D.C.C. ch. 27-20 does not prohibit state 
licensing boards from inquiring concerning applicants’ juvenile 
records.  Whether a state licensing board makes such an inquiry is a 
policy decision to be made by the board. 
 

II. 
 
N.D.C.C. ch. 27-20 establishes the Uniform Juvenile Court Act.2  One 
of the purposes of the act is “to remove from children committing 
delinquent acts the taint of criminality and the consequences of 
criminal behavior and to substitute therefor a program of treatment, 
training, and rehabilitation.”  N.D.C.C. § 27-20-01(2).  N.D.C.C. ch. 
27-20 provides that a child may be adjudicated delinquent if the 
child has committed a delinquent act and is in need of treatment or 
rehabilitation.  N.D.C.C. § 27-20-02(4).  A “delinquent act” is, in 
essence, an act designated a crime under the law that is not a 
traffic offense.  N.D.C.C. § 27-20-02(3). 
 
N.D.C.C. § 27-20-33 addresses the impact of an order adjudicating a 
child delinquent.  That section specifically provides that an 
adjudication pursuant to the Uniform Juvenile Court Act “is not a 
conviction of crime.”  Accordingly, a juvenile who has been 
adjudicated delinquent has not been convicted of a criminal offense.  
It is, therefore, my opinion an applicant for licensure does not need 

                                                                                                                                                             
court record administrator and is responsible for developing a 
retention and disposition schedule of court records.  The court’s 
record retention schedule provides that records of juvenile 
adjudication will be destroyed after ten years. 
2 The response to the questions presented is based upon North Dakota 
law.  The analysis and opinions might differ if the laws of another 
state apply (i.e., if the juvenile adjudication occurred in another 
state). 
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to disclose a North Dakota juvenile adjudication in response to a 
question regarding whether the applicant has ever been convicted of a 
criminal offense.  It is important to note, however, that if a 
juvenile adjudication in another state is considered a conviction 
under that state’s laws, the applicant would need to disclose the 
adjudication in response to such a question.  An applicant for 
licensure would be required to disclose a juvenile adjudication in 
response to a question specifically questioning whether the applicant 
has ever been adjudicated a delinquent child. 
 
Question II also asks whether an applicant for licensure must 
disclose a juvenile adjudication in response to a question regarding 
whether the applicant has ever been arrested or charged with a 
criminal offense.  Whether an applicant for licensure has been 
adjudicated delinquent in the past is not relevant to a question 
regarding whether the applicant has ever been arrested or charged 
with a criminal offense.  Whether the arrest and charge was for a 
criminal offense is a separate and distinct question unrelated to the 
ultimate disposition.  A juvenile or adult could be arrested for a 
criminal offense but never convicted or adjudicated a delinquent.  
Because the question only addresses the arrest, not the disposition, 
an affirmative response would be required to the question.  
Similarly, a juvenile or adult could be charged with a criminal 
offense but never convicted or adjudicated a delinquent.  Because the 
question only addresses the charge, not the disposition, an 
affirmative response would be required to the question.  This part of 
the question focuses on the type of arrest or charge, not the 
disposition.  Accordingly, it is my opinion an applicant for 
licensure need not disclose a juvenile adjudication in response to a 
question regarding whether the applicant has ever been arrested for 
or charged with a criminal offense.  It is my further opinion an 
applicant for licensure must disclose whether the applicant has ever 
been arrested for or charged with a criminal offense in response to a 
question regarding whether the applicant has ever been arrested for 
or charged with a criminal offense irrespective of the ultimate 
disposition of the arrest or charge. 
 

 
- EFFECT - 

 
 
This opinion is issued pursuant to N.D.C.C. § 54-12-01.  It governs 
the actions of public officials until such time as the questions 
presented are decided by the courts. 
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