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November 19, 1997 
 
 
 
Mr. Doug Mattson 
Ward County State’s Attorney 
315 3rd Street SE 
Minot, ND 58701-3998 
 
Dear Mr. Mattson: 
 
Thank you for your letter requesting my opinion about a provision 
contained in the “tool chest” bill passed by the Legislative Assembly 
in 1993, N.D.C.C. § 40-01.1-02(2), concerning local advisory study 
committees.  That subsection provides as follows: 
 

Notwithstanding subsection 1, an election on the question 
of establishing a five-member advisory study committee for 
a county or city must be held at the next regular election 
in the county or city if five years have elapsed since the 
latter of: 
 
a. August 1, 1993; 
 
b. The date of the most recent election held on the 

question of establishing an advisory study committee 
pursuant to this subsection; or 

 
c. The date of issue of a written report prepared for a 

comprehensive study and analysis of the cooperative 
and restructuring options available to the county or 
city conducted by the governing body, an advisory 
study committee established pursuant to this section, 
a home rule charter commission, or through another 
study process for which a written report was 
prepared. 

  
(Emphasis supplied.) 
 
You ask whether the ballot question about establishing a five-member 
advisory study committee must appear on the November 1998 county 
ballot if the county has not previously held an election on the 
question pursuant to N.D.C.C. § 40-01.1-02(2)(b) or has not obtained 
a written report of the cooperative and restructuring options 
available to the county as provided in N.D.C.C. § 40-01.1-02(2)(c). 
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You state that a literal reading of this subsection 2 does not 
require placing the question on the ballot in the November 1998 
election since five years have not elapsed from the events specified 
in N.D.C.C. § 40-01.1-02(2)(b) or (c) because those events have not 
occurred. 
 
In enacting a statute, it is presumed that the entire statute is 
intended to be effective, a reasonable result is intended, and a 
result feasible of execution is intended.  N.D.C.C. § 1-02-38.  In 
interpreting a statute, courts are to examine not only every word of 
a statute, but also all subsections of a statute with a view that the 
entire statute is intended to be effective.  Salter v. Hjelle, 415 
N.W.2d 801, 804 (N.D. 1987).  Every effort must be made in construing 
a statute to give meaningful effect to each part without rendering 
one or the other useless; meaning must be given to every word, 
clause, and sentence, if possible.  Fastow v. Burleigh County Water 
Resource District, 415 N.W.2d 505, 509-510 (N.D. 1987); DeLair v. 
LaMoure County, 326 N.W.2d 55, 60 (N.D. 1982).  All sections of a 
statute must be construed to have meaning because the law neither 
does nor requires idle acts.  Stutsman County v. State Historical 
Society of North Dakota, 371 N.W.2d 321, 325 (N.D. 1985); Keyes v. 
Amundson, 343 N.W.2d 78, 83 (N.D. 1983).  Statutes are to be 
construed in a way which does not render them worthless because the 
law neither does nor requires idle acts nor will it be assumed that 
the Legislature intended that any sections be useless rhetoric.  
State v. Nordquist, 309 N.W.2d 109, 115 (N.D. 1981). 
 
If subsection 2 of N.D.C.C. § 40-01.1-02 is read in the manner you 
suggest, the mandatory1 ballot question may never be placed before 
the people since a county could merely fail to hold an election on 
the question or fail to authorize a study and a written report.  This 
would be an unreasonable construction and would prevent the lead-in 
language of subsection 2 from having any meaning; the language would 
be mere useless rhetoric if placing the measure on the ballot could 
be so easily thwarted by a county or city by merely failing to act. 
 
Consequently, it is my opinion that if a city or county fails to take 
one of the actions specified in N.D.C.C. § 40-01.1-02(2)(b) or (c) by 
the time of the first regular election of the county or city 
occurring five years after the effective date of the statute, August 
1, 1993, then the ballot question must be placed on the ballot of 
such regular election.  This construction, however, does not mean 

                       
1 N.D.C.C. § 40-01.1-02(2) provides that the ballot question election 
“must be held at the next regular election. . . .” 
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that the ballot question would necessarily have to be placed on the 
November 1998 ballot since there would still be time between now and 
November of 1998 to study the cooperative and restructuring options 
available to the county or city and have a written report prepared.  
If that were done, by the express terms of subsection 2 the ballot 
question could be put off for an additional five years from the date 
of the report. 
 
This interpretation is consistent with the legislative history on 
this provision in the tool chest bill.  Bruce Levy, a member of the 
North Dakota Consensus Council which was instrumental in drafting the 
tool chest bill, provided the only somewhat detailed 
section-by-section analysis of the bill before the Legislature.  In 
his written statement dated February 24, 1993, presented to the 
Senate Political Subdivisions Committee, he indicated: 
 

This section would also provide for an election on the 
question of establishing a citizens’ study commission if 
five years have elapsed since the electors of the county 
or city voted on the question, since a previous vote on 
the same question, or since a “comprehensive” review of 
the form and powers of the county or city has occurred. 
 
One of the more important specified powers would encourage 
the committee to allow for meaningful citizen 
participation in the process, and to share information 
about its study with citizens in order to encourage public 
discussion. 
 

This statement evinces an intent that the public be involved in the 
process and that a vote occur on the question of establishing a study 
commission within five years of actual specified events.  There is no 
indication of an intent that a city or county could thwart a public 
vote on the matter by merely failing to act to either hold an 
election on the question or authorize a study and report.  Should a 
city or county in fact hold an election or authorize a study and 
report, the five-year period, pursuant to N.D.C.C. § 40-01.1-02(2), 
would commence to run from the later of the prior election or the 
date of the issuance of the report. 
 
Sincerely, 
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Heidi Heitkamp 
ATTORNEY GENERAL 
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