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October 24, 1997 
 
 
 
 
Mr. John E. Greenwood 
Stutsman County State's Attorney 
511 2nd Ave SE 
Jamestown, ND  58401 
 
Dear Mr. Greenwood: 
 
Thank you for your letter regarding a non-home rule county's 
authority to spend emergency funds levied under N.D.C.C. § 57-15-28.  
Your letter follows my September 26, 1997, opinion to you regarding a 
county's authority to lend funds to a nonprofit corporation providing 
services to senior citizens under N.D.C.C. § 11-11-58.  See 1997 N.D. 
Op. Att’y Gen. 40. 
 
N.D.C.C. § 57-15-28 provides in part: 
 

The governing body of any county may levy a tax for 
emergency purposes not exceeding the limitation in 
subsection 22 of section 57-15-06.7.  . . .  Each county 
may create an emergency fund, and all taxes levied for 
emergency purposes by any county, when collected, must be 
deposited in the emergency fund, and must be used only for 
emergency purposes caused by the destruction or impairment 
of any county property necessary for the conduct of the 
affairs of the county, emergencies caused by nature or by 
the entry by a court of competent jurisdiction of a 
judgment for damages against the county.  . . .  Any 
unexpended balance, remaining in the emergency fund at the 
end of any fiscal year, must be kept in such fund. 

 
The amount of tax levied under this section is limited to two mills.  
N.D.C.C. § 57-15-06.7(22). 
 
For emergency funds to be used under this section by a non-home rule 
county, the emergency must be caused by:  1) the destruction or 
impairment of necessary county property, 2) an act of nature, or 3) 
the entry of a judgment for damages against the county.  Letter from 
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Attorney General Nicholas Spaeth to Gail Hagerty (January 28, 1985); 
1974 N.D. Op. Att’y Gen. 136 (December 18 letter to John Garaas).  
See also N.D.C.C. §§ 44-33-11(1), and 24-05-20(2). 
 
Although whether an "emergency" exists and whether one of the causes 
listed in N.D.C.C. § 57-15-28 apply to the "emergency" are questions 
of fact on which I cannot give an opinion, it appears from the 
situation presented in my recent opinion to you that destruction or 
impairment of necessary county property and entry of a judgment for 
damages against the county can be ruled out as causes for the 
county's consideration of a loan to the nonprofit corporation.  Thus, 
unless the reason for the loan is an "emergency" caused by nature, 
which appears unlikely in this situation, it is my opinion that 
emergency funds levied under N.D.C.C. § 57-15-28 may not be spent by 
a non-home rule county to lend money to a nonprofit corporation 
providing services to senior citizens under N.D.C.C. § 11-11-58. 
 
A limited exception in state law authorizes counties to indirectly 
spend emergency funds for non-emergency purposes.  N.D.C.C. 
§ 11-23-07 authorizes a county to make a transfer from one county 
fund to another, including an emergency fund created under N.D.C.C. 
§ 57-15-28, when "the appropriation for any purpose is not sufficient 
to meet the expenditures required by law".  Letter from Attorney 
General Nicholas Spaeth to Gayle Severson (March 18, 1988).  However, 
county programs and activities for senior citizens under N.D.C.C. 
§ 11-11-58 are merely authorized and are not required.  Therefore, 
because the expenditure is not "required by law," it is my further 
opinion that a non-home rule county may not transfer emergency funds 
to another fund to lend money to a nonprofit corporation providing 
services to senior citizens under N.D.C.C. § 11-11-58. 
 
Sincerely, 
 
 
 
 
Heidi Heitkamp 
ATTORNEY GENERAL 
 
jcf/vkk 


