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97-L-92 
 
 

July 1, 1997 
 
 
 
 
Honorable Bill Devlin 
State Representative 
District 23 
P.O. Box 475 
Finley, ND 58230-0475 
 
Dear Rep. Devlin: 
 
Thank you for your June 13, 1997, letter requesting an opinion on 
various matters relating to the election of a school board member.  
 
You indicate the following:  A person who resides in the Hope School 
District and is a citizen of Canada ran as a write-in candidate for 
the school board in the June 10, 1997, election.  The incumbent, 
whose name was listed on the ballot, ran for re-election.  Although 
you indicate the write-in candidate received 60 votes and the 
incumbent received 23 votes, you state that on the night of the 
election, the school board, acting on the advice of the School Board 
Association’s attorney, did not count the votes of the write-in 
candidate because that person is not a United States citizen.  Voters 
in the Hope School District have contacted you and conveyed their 
strong belief that their votes for the write-in candidate should have 
been counted and the write-in candidate should be declared the winner 
of the election, subject to meeting the legal requirements to serve.  
You suggest that at the time of the official seating of the 
candidates in July, the school board could determine whether the 
write-in candidate meets the United States residency qualifications 
required to be sworn in to the position.  The incumbent was 
previously elected to a three-year term and that term will be up at 
the July meeting. 
 
State law provides: 
 

Any person who is a qualified elector of this state is 
qualified to vote for the election of school officers in 
any school district in which he is a resident, and is 
eligible to the office of business manager of the school 
district, or member of the school board . . . . 
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North Dakota Century Code (N.D.C.C.) § 15-47-05 (emphasis added).  
Thus, a qualified elector of the state is eligible to hold the office 
of school board member.  In order for a person to be a qualified 
elector, that person must be a citizen of the United States.  N.D. 
Const. art. II, § 1; N.D.C.C. § 16.1-01-04(1).  The North Dakota 
Supreme Court has determined that the statutory language that 
requires a person to be a qualified elector to be “eligible to an 
office,” does not prohibit a candidate from seeking office when the 
person is not a qualified elector.  Nielsen v. Neuharth, 331 N.W.2d 
58, 60 (N.D. 1983).  Cf. Enge v. Cass, 148 N.W. 607 (N.D. 1914); 1994 
N.D. Op. Att’y Gen. L-101 [April 12 letter to Peterson]; 1978 N.D. 
Op. Att’y Gen. 58 [September 14 letter to Splitt].  It does, however, 
prohibit a person who is not a qualified elector from holding the 
office, unless the Legislature determines otherwise.  Id. at 60-61.  
There is no law that requires a write-in candidate for school board 
member to be a qualified elector at the time of the election.  But 
cf. N.D.C.C. § 15-28-09(3) (a person whose name is not on the ballot 
who provides stickers with his name to be attached to the official 
ballot by electors who so choose, must be qualified to hold the 
office to be a candidate at the school election).  Thus, it is my 
opinion that a person does not have to be a qualified elector to seek 
the office of school board member. 
 
The law on school elections provides, in part: 
 

Immediately after the polls are closed, the judges shall 
count and canvass the votes for each office and within 
forty-eight hours after the polls are closed, the returns 
must be signed by the judges and clerks of the election 
and filed with the business manager of the school 
district. . . . The school board shall canvass all 
election returns and shall declare the result of any 
election within three days of the election . . . . The 
person receiving the highest number of votes for each 
office in the district must be declared elected.   
 

N.D.C.C. § 15-47-06 (emphasis added).  The North Dakota Supreme Court 
has determined that the duty of a school district canvassing board to 
declare the result of an election is purely ministerial.  Stearns v. 
Twin Butte Pub. Sch. Dist. No. 1, 185 N.W.2d 641, 644 (N.D. 1971).  
After the canvassing board determines who has received the highest 
number of votes for a particular office, the canvassing board has no 
alternative but to perform its ministerial duty and issue to that 
person a certificate of election.  Id. at 644.  The canvassing board 
has no authority to set itself up as judge of the qualifications of 
the candidates and issue a certificate to someone other than the 
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highest vote-getter.  Id. at 644.  Thus, it is my opinion that all of 
the votes should have been counted, including those of the write-in 
candidate, and the canvassing board had the ministerial duty of 
declaring the write-in candidate the winner if the write-in candidate 
received the highest number of votes. 
 
“The term of any elected [school board] member commences at the 
annual meeting in July following the member’s election, and continues 
until a successor is elected and qualified.”  N.D.C.C. § 15-28-03(1).  
“An office becomes vacant if the incumbent . . . [f]ail[s] to qualify 
as provided by law . . . .”  N.D.C.C. § 44-02-01(6).  See also 
N.D.C.C. § 15-29-06 (a vacancy occurs on a school board by death, 
resignation, removal from the school district, or otherwise).  “At 
each annual election, members of the school board must be elected to 
fill all vacancies caused by the expiration of terms of office or 
otherwise.”  N.D.C.C. § 15-28-03(1).  This office has previously 
determined: 
 

In those situations where the undisputed facts show that a 
vacancy does exist (e.g. due to a death, resignation, or 
failure to discharge the duties of the office), I see no 
reason why a board may not consider the office vacant and 
proceed to fill that vacancy without an intervening court 
order declaring the vacancy. 
 
. . . . 
 
[W]here facts are in dispute and are not clear as to 
whether an office holder is able to qualify for his office 
and to assume his responsibilities, such disputes may not 
be resolved by the board . . . . Instead, such questions 
of fact can only be resolved through an appropriate legal 
action. 
 

Letter from Attorney General Nicholas J. Spaeth to Steven J. Wild 
(February 2, 1987).  See also Nielsen v. Neuharth, 331 N.W.2d 58, 60 
n.1 (N.D. 1983) (“ineligibility to hold office ordinarily nullifies 
election”).   
 
Thus, if the undisputed facts show, at the annual meeting in July, 
that the write-in candidate fails to qualify as a school board 
member, i.e., is not a United States citizen in this case, it is my 
opinion that the school board may declare the office vacant and 
proceed to fill the vacancy.  See Letter from Attorney General J. 
Spaeth to Steven L. Vogelpohl (June 18, 1986).  If the facts are 
disputed or if undisputed facts do not show, at the annual meeting, 
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that the write-in candidate fails to qualify as a school board 
member, i.e., is not a United States citizen in this case, it is my 
opinion that the write-in candidate shall assume the office and may 
be subject to a challenge that the candidate has failed to qualify 
for that office as required by law.  See Letter from Attorney General 
Nicholas J. Spaeth to Michael S. McIntee (March 9, 1990).  The write-
in candidate, as office holder, could be challenged via an election 
contest pursuant to N.D.C.C. § 16.1-16-05(1) or a quo warranto action 
pursuant to N.D.C.C. ch. 32-13.  See Letter from Attorney General 
Nicholas J. Spaeth to Senator Bryce Streibel (August 14, 1991) and 
Letter from Attorney General Nicholas J. Spaeth to Michael S. McIntee 
(March 9, 1990).  If a court determines that a person is not 
qualified to hold the office, a vacancy exists.  See Letter from 
Attorney General Nicholas J. Spaeth to Senator Bryce Streibel (August 
14, 1991).   
 
If it is determined that a vacancy exists, either by a court or by 
the school board when the undisputed facts indicate the candidate has 
failed to qualify, the vacancy must be filled in accordance with 
N.D.C.C. § 15-29-06, which states, in part: 
 

The school board has power to fill by appointment any 
vacancy which may occur on the board.  An appointee shall 
hold office until the next annual election and until a 
successor is elected and qualifies. . . . In the event 
that the school board fails to fill such vacancy within 
sixty days after notice of a vacancy has been filed with 
the county superintendent of schools, the county 
superintendent shall call a special election for the 
purpose of filling the vacancy. 
 

Sincerely, 
 
 
 
 
Heidi Heitkamp 
ATTORNEY GENERAL 
 
LAS\bah              
 
 


