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- QUESTIONS PRESENTED - 
 
I. 
 

Whether a partnership, corporation, or limited liability company, 
other than a professional corporation or professional limited 
liability company, (non-professional firm) is engaged in the 
"practice of engineering" when it contracts with a registered 
engineer who is not an officer or employee of the firm to perform 
engineering work. 
 

II. 
 

Whether the "practice of engineering" by a registered engineer as an 
agent of a non-professional firm must by definition be performed 
under the supervision of a "person in responsible charge" who is also 
a registered engineer and is an officer or employee of the firm. 
 
 

- ATTORNEY GENERAL'S OPINIONS - 
 
I. 
 

It is my opinion that a non-professional firm is not engaged in the 
"practice of engineering" when it contracts with a registered 
engineer to perform engineering work, as long as any agreement 
between the firm and a third party merely indicates that the firm has 
agreed to provide, furnish or obtain the work for the third party 
rather than perform the work itself and the firm does not interfere 
with the independent professional judgment of the registered engineer 
actually performing the work. 
 

II. 
 

It is my opinion that a registered engineer can engage in the 
"practice of engineering" as an agent of a non-professional firm 
without being supervised by an officer or employee of the firm who is 
a registered engineer, as long as no officer or employee of the firm 
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exercises "direct control and personal supervision" over the 
engineer's work and the firm has been issued a certificate of 
authorization. 

 
 

- ANALYSES - 
 

I. 
 
The question presented involves the practice of engineering by a 
registered engineer under a contract with a partnership, corporation, 
or limited liability company, other than a professional corporation 
or professional limited liability company (non-professional firm).  
Generally, the firm obtains the engineering work to fulfill its 
obligations to a third party under a separate contract. 
 
The right to "practice or offer to practice professional engineering" 
in North Dakota by non-professional firms is governed by N.D.C.C. 
§ 43-19.1-27(3), which provides in relevant part: 
 

[T]he practice of or offer to practice professional 
engineering or land surveying as defined in this chapter, 
by individual engineers or land surveyors registered under 
this chapter either through or as an officer, employee, or 
agent of a partnership or corporation, or by a partnership 
or a corporation or limited liability company, other than 
a professional corporation or professional limited 
liability company, through individual engineers or land 
surveyors registered under this chapter, is permitted in 
this state provided: 

 
a. All officers, managers, employees, and agents of such 

a partnership, corporation, or limited liability 
company who will perform the practice of engineering 
or of land surveying within this state for such 
partnership, corporation, or limited liability 
company are registered under this chapter; 

 
b. Each person in responsible charge of the activities 

of any such partnership, corporation, or limited 
liability company, which activities constitute the 
practice of professional engineering and land 
surveying, is a professional engineer or land 
surveyor registered in this state or a person 
authorized to practice professional engineering or 
land surveying as provided in this chapter; 
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c. Such partnership, corporation, or limited liability 

company has been issued a certificate of 
authorization by the board as provided by subsection 
4 . . . . 

 
(Emphasis added).  This statute authorizes officers, employees and 
other agents of a non-professional firm under certain circumstances 
to practice engineering on behalf of the firm even if the firm is 
owned and operated by persons other than registered engineers. 
 
Whether a person is an independent contractor, agent, or employee of 
a non-professional firm is ultimately a question of fact on which I 
cannot issue an opinion.  However, the relationship of the parties to 
a contract is not controlled by their own characterization, but 
instead is based in large part on the degree of control one party 
exercises over the other.  Fleck v. Jacques Seed Co., 445 N.W.2d 649 
(N.D. 1989); Restatement (Second) of Agency, § 2 cmt. b (1958).  A 
professional is generally engaged as an independent contractor, but 
an independent contractor may be an agent.  Restatement (Second) of 
Agency, § 2 cmt. b. 
 
N.D.C.C. § 43-19.1-27 applies only to firms and individuals engaging 
or offering to engage in the "practice of engineering." 
  

"Practice of engineering and practice of professional 
engineering" means any service or creative work, the 
adequate performance of which requires engineering 
education, training, and experience in the application of 
special knowledge of the mathematical, physical, and 
engineering sciences to such services or creative work 
. . . .  A person must be construed to practice or offer 
to practice engineering, within the meaning and intent of 
this chapter, . . . who holds himself out as able to 
perform, or who does perform any engineering service or 
work or any other service which is recognized as 
engineering, for a valuable consideration for others 
including the public at large . . . . 
 

N.D.C.C. § 43-19.1-02(7).  This definition applies to the work that 
is performed, not necessarily the work a person or firm has 
contractually agreed to provide, furnish or obtain.  Thus, before 
determining whether N.D.C.C. § 43-19.1-27(3) requires a firm or 
individual to be registered, one must determine whether a firm or 
individual is engaged in the "practice of engineering" if it enters 
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into a contract requiring engineering work and subsequently obtains 
the work from a registered engineer. 
 
Courts in New York have recently addressed this question.  "That a 
contractor engages the services of a licensed professional to perform 
a portion of the services covered by the contract does not convert 
that contract into one for the performance of those services."  SKR 
Design Group v. Yonehama, Inc., 660 N.Y.S.2d 119, 122 (N.Y. App. Div. 
1997), (citing Charlebois v. J.M. Weller Associates, Inc., 535 
N.Y.S.2d 356 (N.Y. 1988)).  A Texas appellate court has reached the 
same result, concluding that there is "a vast difference between a 
contract to 'furnish' services and a contract to 'perform' the same 
services."  Seaview Hospital, Inc. v. Medicenters of America, Inc., 
570 S.W.2d 35, 39 (Tex App. 1978).  A contract between the firm and 
the third-party need not specify the professional who will perform 
the work, as long as the firm itself does not agree to perform and 
does not actually perform any work for which it is not registered.  
SKR Design Group, 660 N.Y.S.2d at 121-22.  The court in Charlebois 
also found it significant that the engineer actually performing the 
work was independent from unlicensed oversight of the work by the 
firm.  535 N.Y.S.2d at 360. 
 
These decisions and the statutes applied therein are consistent with 
the North Dakota statutes quoted above regulating the "practice of 
engineering."  Therefore, it is my opinion that a non-professional 
firm is not engaged in the "practice of engineering" when it 
contracts with a registered engineer to perform engineering work, as 
long as any agreement between the firm and a third party merely 
indicates that the firm has agreed to provide, furnish or obtain the 
work for the third party rather than perform the work itself and the 
firm does not interfere with the independent professional judgment of 
the registered engineer actually performing the work. 
 

II. 
 
Assuming a firm is performing engineering work through its officers, 
employees or agents, and not simply obtaining the work from an 
independent contractor exercising independent professional judgment 
as a registered engineer, the next question is whether N.D.C.C. 
§ 43-19.1-27 requires anyone to be registered under N.D.C.C. ch. 
43-19.1 in addition to the engineer actually performing the work as 
an agent of the firm.  N.D.C.C. § 43-19.1-27(3) requires that "[e]ach 
person in responsible charge" of the engineering practices of the 
firm be registered or otherwise authorized to practice engineering in 
North Dakota.  "Responsible charge" is defined in N.D.C.C. 
§ 43-19.1-02(9) to mean "direct control and personal supervision of 
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engineering or surveying work."  The question presented mainly 
involves whether, when the person performing engineering work is an 
outside agent of the firm rather than an employee, there must always 
be an officer or employee of the firm "in responsible charge" of the 
agent and who must necessarily also be registered as an engineer. 
 
First, N.D.C.C. § 43-19.1-27(3) does not distinguish between 
employees of a non-professional firm and agents of the firm who are 
not employees.  The relationship between employer and employee is 
another form of principal-agent relationship.  Restatement (Second) 
of Agency § 2.  Statutes are interpreted to avoid absurd or ludicrous 
results.  County of Stutsman v. State Historical Society, 371 N.W.2d 
321, 325 (N.D. 1985).  It would be an absurd result to conclude that 
the Legislature intended to require supervision by a "person in 
responsible charge" for agents who are not employees of the firm but 
not for agents who are employees of the firm.  The potential for 
undue interference with an engineer's independent professional 
judgment, and subsequent need for freedom from the control of the 
firm, is much greater when the engineer is an employee whose actions 
are subject to the direct and total control of the employer rather 
than an agent whose relationship with the firm is set by contract.  
Thus, there is no basis to conclude that an officer or employee of 
the firm "in responsible charge" is required when the work is 
performed by an agent who is not an employee, but is not required 
when the work is performed by an employee of the firm. 
 
Second, by requiring registration of persons "in responsible charge" 
of an engineer's work for a non-professional firm, the Legislature 
clearly intended to protect an engineer's work product from changes 
or influence by a non-registered, unqualified person.  However, there 
is nothing in the statute suggesting that the agent must perform the 
engineering work under the direct control or personal supervision of 
an officer or employee of the firm.  The statute merely requires that 
a person "in responsible charge" of the engineer, if any, must also 
be a registered engineer.  Thus, unless another statute or rule of 
law requires otherwise, a non-professional firm is not required to 
have an officer or employee "in responsible charge" of any registered 
engineer acting as its agent. 
 
It may be argued that, as a general rule, an agent's authority to 
perform professional services on behalf of the principal cannot be 
any greater than the principal's authority to perform those services 
itself.  However, even if generally true, this rule does not apply to 
the authority given to non-professional firms under N.D.C.C. 
§ 43-19.1-27(3).  Unlike the authority given in subsection two of 
N.D.C.C. § 43-19.1-27 for professional engineering firms formed and 
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registered to practice engineering, the entire purpose of subsection 
three is to allow officers, employees and other agents of a non-
professional firm to perform acts which the firm as principal would 
otherwise be precluded from performing. 
 
Statutes are to be interpreted to give meaning to every part.  County 
of Stutsman, 371 N.W.2d at 325.  It would render meaningless the 
additional authority for non-professional firms in N.D.C.C. 
§ 43-19.1-27(3) to conclude that, although not directly required to 
be registered, the firm must necessarily be registered because its 
employees or other agents cannot exercise more authority than the 
firm possesses as principal.  Therefore, it is my opinion that 
N.D.C.C. § 43-19.1-27(3) authorizes employees and other agents to 
perform engineering work on behalf of a firm which the firm itself is 
not authorized to perform. 
 
In conclusion, any officer or employee "in responsible charge" of an 
agent performing engineering work must also be a registered engineer.  
However, it is my opinion that a registered engineer can engage in 
the "practice of engineering" as an agent of a non-professional firm 
without being supervised by an officer or employee of the firm who is 
a registered engineer, as long as no officer or employee of the firm 
exercises "direct control and personal supervision" over the 
engineer's work and the firm has been issued a certificate of 
authorization. 
 
 

- EFFECT - 
 
 

This opinion is issued pursuant to N.D.C.C. § 54-12-01.  It governs 
the actions of public officials until such time as the questions 
presented are decided by the courts. 
 
 
 
 
Heidi Heitkamp 
ATTORNEY GENERAL 
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   Assistant Attorney General 
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