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November 21, 1996 
 
 
 
Mr. J. Thomas Traynor, Jr. 
Devils Lake City Attorney 
PO Box 838 
Devils Lake, ND 58301-0838 
 
Dear Mr. Traynor: 
 
Thank you for your letter posing several questions concerning the 
Ramsey County farm-to-market and federal-aid road program election of 
November 3, 1964.  You state that the subject program received a 
favorable vote by the Ramsey County electors at that time. 
 
Your first question asks when the tax levy approved by the Ramsey 
County voters terminates.  At the time of the election in question, 
N.D.C.C. § 57-15-06.3 (as amended by 1963 N.D. Sess. Laws ch. 382) 
provided: 
 

If the majority of the electors voting on the question 
approved such program and levy, annually thereafter until 
such program is completed the board shall levy a tax not 
in excess of ten mills, which shall not be subject to the 
county mill levy limitations. . . . 
 

(Emphasis supplied.)  Additionally, the ballot which you attached to 
your letter states the question to the voters as: 
 

Shall the County of Ramsey in the State of North Dakota 
approve the County Farm-To-Market Federal aid road program 
as set forth above and authorize the County Commissioners 
to levy a tax therefore of not to exceed 10 mills annually 
upon the net taxable valuation of all property in the 
county, until such program is completed, which levy shall 
not be subject to the County mill levy limitations. . . . 
 

(Emphasis supplied.)  The above-noted quotations from the law in 
effect at the time of the election and the ballot upon which the 
electors of Ramsey County voted make it apparent that the mill levy 
for the farm-to-market road program continues until that program is 
completed.  As discussed below, the specifics of what constitutes 
that program could conceivably be altered by later action of the 
county commission. 
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Your second question asks whether the ten mill levy authorized by the 
voters in 1964 may be increased to 13 mills without a vote of the 
Ramsey County electorate.  N.D.C.C. § 57-15-06.3(2) allows the board 
of county commissioners to change the details of the farm-to-market 
and federal-aid roads programs previously approved by the electors 
subject to a public hearing.  N.D.C.C. § 57-15-06.3(3) provides for 
changes in the programs without a public hearing if the program was 
not completed within ten years of the election.  Various opinions of 
this office have described the portions of N.D.C.C. § 57-15-06.3 and 
the circumstances under which some of those provisions have been made 
retroactive by later legislative acts.  See 1987 N.D. Op. Att’y Gen. 
96; 1993 N.D. Op. Att’y Gen. L-139. 
 
Those opinions state that the specific retroactivity provided for 
changing substantive provisions of the farm-to-market road program 
under N.D.C.C. § 57-15-06.3 do not apply to other matters voted on by 
the county electorate.  These matters include the use of surplus 
funds as well as the amount of the mill levy authorized for funding 
the farm-to-market road program.  1982 N.D. Op. Att’y Gen. 151 
stated: 
 

It is my opinion that a board of county commissioners, 
pursuant to section 57-15-06.3(2), N.D.C.C., may not 
increase the mill levy for a county road without holding 
an election on the proposed mill levy increase. 
 

In the body of the opinion, it was noted that although the approval 
of the program and the levying of taxes are submitted as one measure, 
they do not merge into one for the purpose of authorizing the board 
of county commissioners to increase the tax levy without having an 
election on the question.  See also Letter from Attorney General 
Robert O. Wefald to Merle A. Torkelson (March 6, 1984). 
 
These two opinions, however, did not consider temporary legislation 
passed by the Legislature every session since 1981 which permitted 
taxing districts to raise their maximum mill levies otherwise 
provided by law by specific percentages.  In 1995, this legislation 
was made permanent by the enactment of N.D.C.C. § 57-15-01.1.  In 
1981 N.D. Sess. Laws ch. 564, § 3, subsection 5, the Legislature 
stated: 
 

The provisions of this section shall supersede any 
applicable mill levy limitations otherwise provided by law 
for 1981 and 1982. . . . 
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Similarly, 1983 N.D. Sess. Laws ch. 591, § 1, subsection 5, stated: 
 

The provisions of this section supersede any applicable 
mill levy limitations otherwise provided by law. . . . 
 

From 1985 until the enactment of N.D.C.C. § 59-15-01.1 the subject 
language stated: 
 

Under the provisions of this section a taxing district may 
supersede any applicable mill levy limitations otherwise 
provided by law, or a taxing district may levy up to the 
mill levy limitations otherwise provided by law without 
reference to this section. . . . 
 

1985 N.D. Sess. Laws ch. 612, § 3(5); 1987 N.D. Sess. Laws ch. 673, 
§ 1(6); 1989 N.D. Sess. Laws ch. 689, § 1(6); 1991 N.D. Sess. Laws 
ch. 653, § 1(6); and 1993 N.D. Sess. Laws ch. 548, § 1(6).  The 
taxing district board action needed to employ either the temporary 
law or current N.D.C.C. § 57-15-01.1 is described in the attached 
recent opinion concerning school district mill levies.  Letter from 
Attorney General Heidi Heitkamp to David Nething and Lyle Hanson 
(April 26, 1996). 
 
It is my opinion that if a county taxing district properly employed 
the above-noted succession of temporary mill levy increase laws or 
N.D.C.C. § 57-15-01.1, the mill levy limitations otherwise provided 
by N.D.C.C. § 57-15-06.3 could be superseded and increased pursuant 
to that legislation.  To the extent this opinion conflicts with 1982 
N.D. Op. Att’y Gen. 151 and Letter from Attorney General Robert O. 
Wefald to Merle A. Torkelson (March 6, 1984), those prior opinions 
are overruled. 
 
Your third question asks whether the surfacing of roads within the 
farm-to-market road program with any material other than bituminous 
surfacing satisfies the program authorized by the electors when the 
ballot in question indicates that all roads voted on will be surfaced 
with bituminous surfacing. 
 
The two methods for changing an approved farm-to-market road program 
were discussed in the 1987 Attorney General’s opinion noted above 
under the analysis for question two.  Those methods are contained in 
subsections 2 and 3 of N.D.C.C. § 57-15-06.3.  It was noted that use 
of the procedures provided in N.D.C.C. § 57-15-06.3(2) was applicable 
to farm-to-market road programs approved after July 1, 1971.  
However, the second method of changing the farm-to-market road 
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program, provided by N.D.C.C. § 57-15-06.3(3), could be used by a 
board of county commissioners if the farm-to-market road program had 
been in effect for a period of ten years and the limitations provided 
in N.D.C.C. § 24-05-16 were observed.  It was noted that no detailed 
procedure for a public hearing was required.  Subsection 3 of 
N.D.C.C. § 57-15-06.3 was given retroactive application to 
farm-to-market road programs approved prior to July 1, 1981, pursuant 
to 1987 N.D. Sess. Laws ch. 674, § 2. 
 
The 1987 opinion stated: 
 

With the exception of meeting the requirements of N.D.C.C. 
§ 24-05-16, a board of county commissioners is granted a 
plenary power to change the significant aspects of the 
farm-to-market road program as part of their ordinary 
business affairs and without a public hearing. 
 

Consequently, if the farm-to-market road program in question fulfills 
the criteria for application of N.D.C.C. § 57-15-06.3(3), then the 
program as voted upon may be changed by the county commission.  It is 
my opinion that the type of construction is one of the items of the 
program that may be changed by the county commission pursuant to that 
section.  (Note that 1982 N.D. Op. Att’y Gen. 24 and 1984 N.D. Op. 
Att’y Gen. 1 concluded differently with respect to the application of 
N.D.C.C. § 57-15-06.3.  These determinations were made prior to 
legislative action specifically applying N.D.C.C. § 57-15-06.3(3) to 
farm-to-market road programs approved before July 1, 1981.  1987 N.D. 
Sess. Laws ch. 674, § 2.) 
 
Your fourth question asks whether the city of Devils Lake has the 
responsibility to maintain and operate extensions of county roads 
when those roads continue past the city limits and into the city of 
Devils Lake.  As part of this question, you state that your county 
auditor informed you that the Ramsey County Commission has never made 
a designation of its county road system.  Upon inquiry to the North 
Dakota Department of Transportation, I was provided with copies of 
correspondence from the Ramsey County Commission and the State 
Highway Department (now Department of Transportation) concerning the 
designation of the Ramsey County road system.  I am attaching for 
your information copies of a resolution to designate the county road 
system dated December 4, 1979, signed by the chairman of the board of 
county commissioners and the county auditor, as well as a copy of a 
letter dated July 1, 1980, from the State Highway Department 
secondary roads engineer indicating the Highway Department’s approval 
of the Ramsey County designated highway system on June 26, 1980.  



Mr. J. Thomas Traynor, Jr. 
November 21, 1996 
Page 5 
 
 
Both documents indicate the procedure was undertaken pursuant to 
N.D.C.C. § 24-05-16. 
 
In a 1989 opinion to the Traill County state’s attorney, the Attorney 
General stated: 
 

The general rule is that where the power of regulating 
streets within a city is vested by statute in the city, 
the power of the city over its streets is exclusive.  The 
general power of the county, within which the city lies, 
to control the highways within this territory is thereby 
divested so far as such streets are concerned. . . . 
 
Consequently, it is my opinion that those streets with[in] 
a city that connect with county highways are solely within 
the city’s jurisdiction to control. 
 

Letter from Attorney General Nicholas J. Spaeth to State’s Attorney 
Stuart A. Larson (May 19, 1989) (copy attached). 
 
It is therefore my opinion that, absent agreement providing 
otherwise, a city is responsible for the maintenance and operation of 
roads within its limits and a county is responsible for maintenance 
and operation of roads included within its designated county highway 
system.  See N.D.C.C. §§ 24-05-16, 24-05-17, and 40-05-14. 
 
Sincerely, 
 
 
 
 
Heidi Heitkamp 
ATTORNEY GENERAL 
 
rel/pg 
Enclosures 
 


