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September 23, 1996 
 
 
Ms. Valerie Tomhave 
Chair, ND State Board of  
  Respiratory Care 
Box 2223 
Bismarck, ND 58502 
 
Dear Ms. Tomhave: 
 
Thank you for your letter asking whether individuals who have taken a 
National Institute of Occupational Safety and Health (NIOSH) 
certified training course in pulmonary function testing may perform 
such testing without a license to practice respiratory care under 
North Dakota Century Code (N.D.C.C.) ch. 43-42.  That chapter governs 
licensing of respiratory care practitioners in North Dakota by the 
State Board of Respiratory Care (Board). 
 
Respiratory care is defined under N.D.C.C. § 43-42-01(8) as a health 
specialty involving the “treatment, management, control, and care of 
patients with deficiencies and abnormalities of the cardiorespiratory 
systems . . . implemented on an order from a licensed physician.”  
Respiratory care also “includes testing techniques to assist in 
diagnosis, monitoring, treatment, and research, including the 
measurement of cardiorespiratory volumes, pressures and flows.”  
N.D.C.C. § 43-42-01(8).   
 
Respiratory care may only be provided by licensed registered 
respiratory care practitioners or certified respiratory care 
practitioners pursuant to a prescription of a physician,  N.D.C.C. 
§§ 43-42-01(4),(6),(8),(10), 43-42-04,  unless provided “during the 
transportation of a patient, and under any circumstances where an 
epidemic or public disaster necessitates respiratory care.”  N.D.C.C. 
§ 43-42-04.   
 
You specifically ask whether individuals who have completed a 
training course in pulmonary function testing certified by NIOSH are 
exempt from licensure as a registered or certified respiratory care 
practitioner.  It is my understanding that pulmonary function testing 
is a testing technique to assist in diagnosis, monitoring and 
treating the cardiorespiratory systems and, therefore, constitutes 
the practice of respiratory care.  Thus, an individual may only 
perform pulmonary function testing in North Dakota if the individual 
is licensed as a registered or certified respiratory care 
practitioner or falls under one of the exemptions from licensure 
recognized in N.D.C.C. § 43-42-05.   
 
N.D.C.C. § 43-42-05 provides exemptions from the requirement that an 
individual be licensed as a respiratory care practitioner in order to 
practice respiratory care in the state of North Dakota.  None of the 
exemptions appear to apply under the circumstances you describe.  
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Subsection 1 requires the individual be “enrolled in a bona fide 
respiratory care training program” and identified as a “student 
respiratory care practitioner.”  Subsection 2 does not apply because 
the individual must be a “graduate of the bona fide respiratory care 
training program” and identified as a “respiratory care practitioner 
applicant.”  Subsection 4 also is not applicable, only exempting from 
the licensure requirements “a licensed and qualified member of 
another healthcare profession” performing duties within the accepted 
standard of that person’s profession.  Individuals trained in 
pulmonary function testing by NIOSH are not licensed members of 
another healthcare profession based solely upon this training.  They 
are simply individuals trained in one aspect of healthcare.  
Subsection 4, therefore, does not exempt such individuals from the 
licensure requirements.  Subsection 5 is inapplicable because it 
relates to “self-care” and subsection 6 does not apply because it 
only relates to registered or certified respiratory care 
practitioners.   
 
The meaning of a statute must be sought initially from the statutory 
language.  County of Stutsman v. State Historical Soc’y, 371 N.W.2d 
321, 325 (N.D. 1985).  Words in a statute are to be given their 
plain, ordinary, and commonly understood meanings.  Kim-Go v. J.P. 
Furlong Enterprises, Inc., 460 N.W.2d 694, 696 (N.D. 1990); N.D.C.C. 
§§ 1-02-02, 1-02-03.  Consideration should be given to the ordinary 
sense of these words, the context in which they are used, and the 
purpose which prompted their enactment.  County of Stutsman v. State 
Historical Soc’y, 371 N.W.2d at 327. 
 
In my opinion, N.D.C.C. § 43-42-05 does not exempt individuals who 
have taken a NIOSH pulmonary function testing course from licensure 
when performing respiratory care testing techniques.  The plain 
language of N.D.C.C. ch. 43-42 requires that individuals certified by 
NIOSH who are performing pulmonary function testing techniques “to 
assist in diagnosis, monitoring, treatment, and research, including 
the measurement of cardiorespiratory volumes, pressures and flows” be 
licensed as respiratory care practitioners.   
 
For pulmonary function testing by NIOSH certified individuals to be 
exempt from licensure under N.D.C.C. ch. 43-42, the Legislature would 
have to create an additional exemption. 
 
Sincerely, 
 
 
 
 
Heidi Heitkamp 
ATTORNEY GENERAL 
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