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Mr. Rolf P. Sletten 
Executive Secretary 
North Dakota State Board  
  of Medical Examiners 
418 E Broadway Ave, Suite 12 
Bismarck, ND 58501 
 
Dear Mr. Sletten: 
 
Thank you for your letter requesting my opinion regarding 
whether a physician can assign tasks embraced within the 
definition of “nursing” to an EMT in a hospital setting on a 
routine, non-emergency basis without subjecting the EMT to 
regulation by the Board of Nursing. 
 
N.D. Admin. Code § 50-03-01-12 provides that a physician may 
delegate “to a qualified person any acts, tasks, or functions 
which are otherwise permitted by law or established by 
custom.”  Thus, the question posed by your letter is whether 
an EMT is permitted by law to perform tasks embraced within 
the definition of “nursing” in a hospital setting. 
 
Regulation and certification of emergency medical services 
personnel, including EMTs, is provided for in N.D.C.C. ch. 
23-27.  N.D.C.C. § 23-27-04.2 provides that the health 
services branch of the North Dakota Department of Health 
“shall assist in the training of personnel of certain 
prehospital emergency medical services as determined by the 
branch. . . .”  N.D.C.C. § 23-27-04.3 further states that the 
State Health Council “shall adopt rules prescribing minimum 
training, testing, and certification standards for prehospital 
emergency medical services personnel.”  These rules must 
include “a definition of prehospital emergency medical 
services personnel.”  N.D.C.C. § 23-27-04.3.  Pursuant to this 
authority, the Health Department has promulgated N.D. Admin. 
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Code art. 33-36, Emergency Medical Services Personnel 
Training, Testing, and Certification. 
 
Included in this article is N.D. Admin. Code § 33-36-01-01(5) 
which defines “prehospital emergency medical services 
personnel” as “those persons certified under the programs 
defined in this chapter.”  Persons certified under N.D. Admin. 
Code § 33-36-01-01 include first responder, emergency care 
technician, emergency medical technician-basic, emergency 
medical technician-intermediate, emergency medical 
technician-paramedic, and advance first aid ambulance 
attendant.  Thus, EMTs are prehospital emergency medical 
services personnel. 
 
The term “prehospital emergency medical services personnel” is 
not defined in the North Dakota Century Code.  The term, 
therefore, must be understood in its ordinary sense.  N.D.C.C. 
§ 1-02-02.  As generally understood, the term “prehospital” 
would mean  before or prior to the hospital.  See The American 
Heritage Dictionary 974 (2d coll. ed. 1991) (defining “pre-” 
as “[e]arlier; before; prior to” and “[p]reparatory; 
preliminary”).  “Emergency”, in this context, means a sudden 
occurrence of a serious and urgent nature that demands 
immediate attention.   Id. at 448.  Thus, as generally 
understood, “prehospital emergency medical services” would 
mean medical services provided in an ongoing emergency prior 
to or in preparation for an individual’s receiving care from a 
hospital.  Nothing in N.D.C.C. ch. 23-27, N.D. Admin. Code 
art. 33-36, or the legislative history of N.D.C.C. § 
23-27-04.3 indicates that an EMT or any other prehospital 
emergency medical services personnel are authorized to provide 
medical services in a nonemergency hospital setting. 
 
Based upon the plain meaning of the term “prehospital,” it is 
my opinion that EMTs and other prehospital emergency medical 
services personnel are not permitted by law to provide medical 
services to a person already receiving hospital care and may 
not substitute for hospital personnel by receiving patients 
for routine or emergency care. For an EMT or other prehospital 
emergency medical services personnel to provide medical 
services in hospitals, the EMT or other prehospital emergency 
medical services personnel must have a separate license 
granting the personnel the authority to perform such services.  
Under such circumstances, the EMT or prehospital emergency 
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medical services personnel would be subject to the regulation 
of the licensing board issuing the license under which the 
services were being performed.  However, in an emergency or 
disaster situation, an EMT could perform nursing tasks within 
the EMT’s training without a nursing license under an 
exception to the Nurse Practices Act.  N.D.C.C. 
§ 43-12.1-04(1).  An EMT may continue to provide care until 
hospital personnel take over the patient’s care. 
 
By way of clarification, your letter is incorrect to the 
extent that it states prehospital emergency medical services 
personnel are regulated by the Board of Medical Examiners and 
the Health Department.  Authority to certify and regulate 
prehospital emergency medical services personnel is provided 
to the State Health Council in N.D.C.C. § 23-27-04.3.  
Although N.D.C.C. ch. 43-17 grants the Board of Medical 
Examiners authority to license and regulate physicians and 
physicians’ assistants, that chapter does not authorize the 
Board of Medical Examiners to regulate the practice of 
prehospital emergency medical services personnel.  See 
N.D.C.C. § 43-17-02(10) (physician’s trained assistants may 
not be authorized to perform services otherwise regulated by 
licensing laws).  Such authority is legislatively granted to 
the State Health Council. 
 
In conclusion, it is my opinion a physician cannot assign 
medical tasks embraced within the definition of any profession 
to an EMT in a hospital setting on a routine, non-emergency 
basis unless the EMT is licensed by the appropriate 
professional board to perform the services. 
 
Sincerely, 
 
 
 
 
Heidi Heitkamp 
ATTORNEY GENERAL 
 
DAB/tmb 
 


