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November 4, 1996 
 
 
 
Mr. Ted D. Seibel 
Wells County State’s Attorney 
PO Box 347 
Fessenden, ND 58438-0347 
 
Dear Mr. Seibel: 
 
Thank you for your October 23, 1996, letter concerning a ballot 
measure dealing with continuation of the Wells County Fair.  You 
indicated that the Wells County Commission has levied a tax for a 
fair pursuant to N.D.C.C. ch. 4-02 for a number of years but that the 
commission decided on its own motion to submit the question of 
continuing the levy for the fair to the electorate.  The measure has 
been placed on the November 5, 1996, ballot and reads as follows: 
 

COUNTY MEASURE NO. 8 
WELLS COUNTY FAIR 

 
Shall Wells County continue to hold the Wells County Fair? 
 

A “yes” vote means Wells County will continue to hold 
the Wells County Fair. 
 
A “no” vote means Wells County will discontinue holding 
the Wells County Fair. 

 
Shall said measure be approved? 
 

You also indicated that there was no petition submitted by qualified 
electors pursuant to N.D.C.C. § 4-02-30 to place the measure on the 
ballot.  You question the legal effect of this measure as placed on 
the ballot. 
 
As your letter indicates, this measure was not placed on the ballot 
in conformity with N.D.C.C. ch. 4-02.  Under present law, the only 
method for placing before the electors of the county a binding vote 
on the issue of continuing the annual tax levy in aid of a county 
fair is by a petition addressed to the board “asking the 
discontinuance of the tax and containing the signatures of the 
qualified electors of the county in a number equal to twenty percent 
of the total vote cast in the county at the last preceding general 
election.”  N.D.C.C. § 4-02-30.  There is no specific provision in 
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N.D.C.C. ch. 4-02 which authorizes the county commission on its own 
to place the matter on the ballot for a binding vote. 
 
In addition, N.D.C.C. § 4-02-30 prescribes the form of the ballot as 
follows: 
 

Shall the board of county commissioners continue the annual 
levy of a tax in aid of county fair?          Yes ! 
                                              No  ! 
 

However, the ballot measure you submitted is phrased differently.  It 
speaks to continuing the fair rather than continuing the levy of a 
tax in aid of the fair. 
 

 
Because both the manner of placing the measure before the electorate 
and the form of the ballot are not in compliance with N.D.C.C. ch. 
4-02, it is my opinion that the results of the election on the county 
fair measure will have no legally binding effect.  See Letter from 
Attorney General Nicholas J. Spaeth to Wade G. Enget (March 19, 1987) 
(where a county weather modification authority was established by 
petition and governing statute provides that the sole and exclusive 
method of abolishing such an authority is by petition of 51% of the 
qualified electors, an election held to discontinue the authority was 
of no legal effect). 
 
Although the results of the ballot measure are not binding, the 
results may be considered as an advisory or straw vote on whether the 
people wish to have the board continue to levy the tax pursuant to 
N.D.C.C. § 4-02-26.  See Enget letter.  “[A] board of county 
commissioners may seek a nonbinding, advisory opinion of its 
constituents in implementing a specific statutory authority given to 
the board by the constitution or a statute. . . .  However, the board 
may not seek an advisory opinion or straw vote of the electorate on 
matters not within its statutory or constitutional authority.”  
Letter from Attorney General Nicholas J. Spaeth to Tom P. Slorby 
(December 23, 1987).  The board of county commissioners has the 
specific authority under N.D.C.C. § 4-02-26 to continue the county 
fair levy after the first year’s grant of aid on the board’s own 
motion.  Therefore, the board has the authority to seek an advisory 
opinion or straw vote of the electorate on whether it should exercise 
its authority to continue the levy under N.D.C.C. § 4-02-26. 
 
Consequently, it is my opinion that even though the results of the 
election are not binding and are of no legal effect, the county 
commission may consider the results of the election as an advisory or 
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straw vote in determining whether to continue the levy upon the 
board’s own motion as authorized by N.D.C.C. § 4-02-26. 
 
Sincerely, 
 
 
 
 
Heidi Heitkamp 
ATTORNEY GENERAL 
 
jjf/pg 


