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 April 8, 1996 
 
 
 
Honorable Wayne G. Sanstead 
Superintendent of Public Instruction 
600 East Boulevard Avenue 
Bismarck, ND 58505-0440 
 
Dear Dr. Sanstead: 
 
Thank you for your letter asking about the authority of North Dakota 
school districts located along the border between North and South 
Dakota to pay tuition to South Dakota school districts for the 
education of North Dakota students where the state of South Dakota 
declined to finalize under its law a reciprocal agreement with the 
state of North Dakota concerning tuition rates for the education of 
students in each state. 
 
The information you provide indicates that the acting Secretary of 
the South Dakota Department of Education and Cultural Affairs on July 
7, 1995, and you, on July 12, 1995, signed a document entitled “South 
Dakota-North Dakota Reciprocal Tuition Agreement.”  This document was 
entered into under the authority provided by the respective state 
education statutes, namely, North Dakota Century Code § 15-40.2-10 
and South Dakota Codified Laws § 13-15-8. 
 
Following the execution of that document, the Secretary of the South 
Dakota Department of Education and Cultural Affairs notified your 
office by a memorandum dated October 30, 1995, that the state of 
South Dakota did not finalize the agreement pursuant to South Dakota 
law because it did not file that agreement with its Secretary of 
State pursuant to the above-noted section of South Dakota law.  The 
memorandum also stated that the agency would recommend to its state’s 
1996 Legislature that its school districts be authorized to contract 
with bordering states for school tuition without any state oversight 
or intervention.  You provided a copy of South Dakota 1996 House Bill 
No. 1047, which apparently was enacted by the Legislature and 
approved by the South Dakota Governor as an emergency measure.  This 
bill repealed South Dakota Codified Laws § 13-15-8 and amended other 
South Dakota statutes providing South Dakota school districts with 
authority to contract with bordering state school districts for the 
education of school children and a decision on the rate of tuition.  
N.D.C.C. § 15-40.2-09(1) provides: 

1. Students may attend a school in a bordering state 
under the following circumstances: 
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 a. A student who lives within forty miles [64.37 
kilometers] of another state or in a county 
bordering on another state may, with the 
approval of the school board, attend a public 
school or institution in a bordering state, and 
the school board of the school district within 
which the student resides may contract with the 
bordering state for the education of the 
student. 

 
 b. A student who resides within a school district 

that is annexed to or reorganized with another 
district or districts, and who attended a school 
district in a bordering state during the 1990-91 
school year, must be permitted to attend or 
continue attending school in the district in the 
bordering state. 

 
 c. A student who resides within a school district 

that is annexed to or reorganized with another 
district or districts, and whose sibling 
attended an out-of-state school during the 
1990-91 school year, must be permitted to attend 
school in the district the sibling attends in 
the bordering state. 

 
N.D.C.C. § 15-40.2-10 provides: 
 

 15-40.2-10.  Reciprocal master agreements for student 
attendance in other states -- School district agreements.  
The superintendent of public instruction shall enter into 
reciprocal master agreements with the appropriate state 
educational agencies or officers of bordering states in 
regard to the cost of educating elementary and high school 
students in the public schools or institutions in such 
bordering states.  A school district may, upon 
notification to the superintendent of public instruction, 
enter into an agreement with a school district in a 
bordering state for the education of elementary and high 
school students.  The agreement, which replaces the 
provisions of the master reciprocal agreement, may provide 
for the payment of tuition at an amount agreed upon by the 
school district of residence and the school district of 
the bordering state.  However, the tuition may not exceed 
the amount established under the reciprocal master 
agreement, nor may it be less than the per student 
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foundation aid plus tuition apportionment in the student’s 
school district of residence.  For purposes of foundation 
aid, a student attending school in a bordering state under 
such an agreement is deemed to be in attendance in the 
student’s school district of residence.  The student’s 
school district of residence is liable to the school 
district in the bordering state for payments as provided 
in the agreement. 

 
N.D.C.C. § 15-40.2-09(1) provides the circumstances under which 
students living on the borders of North Dakota may attend school in 
bordering states.  Subdivisions b and c of subsection 1 of that 
section grant presumed eligibility to certain students who attended 
bordering states’ schools during the 1990-91 school year or whose 
siblings attended bordering states’ schools.  All other students 
would be covered by subdivision a which requires the approval of 
their school board if they reside in appropriate locations, before 
being authorized to attend the bordering state and gives that school 
board the discretion to enter into a contract with the bordering 
state for the education of the student.  It is expressed in terms 
that the North Dakota school district board “may contract with the 
bordering state for the education of the student.”  This authority is 
in addition to the school board’s discretion to authorize the student 
to attend school in the other state. 
 
N.D.C.C. § 15-40.2-10 authorizes a school district, upon notification 
to the Superintendent of Public Instruction, to enter into an 
agreement with a school district in a bordering state for the 
education of North Dakota students.  The next sentence in that 
section states, “[t]he agreement, which replaces the provisions of 
the master reciprocal agreement, may provide for the payment of 
tuition at an amount agreed upon by the school district of residence 
and the school district of the bordering state.”  This language 
indicates that it is discretionary with the North Dakota school 
district whether it will pay tuition to the South Dakota school 
district for the education of students authorized to attend school in 
another state.  If the agreement with the bordering state for the 
education of North Dakota students does include the payment of 
tuition, then that tuition amount may not be less than the per 
student foundation aid plus tuition apportionment in the student’s 
school district of residence and may not exceed the amount 
established under the reciprocal master agreement. 
 
Because of the actions of the South Dakota Department of Education 
and Cultural Affairs in October of 1995 and the South Dakota 
Legislature in February of 1996, North Dakota students have begun 
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attendance in South Dakota school districts under the belief that the 
reciprocal tuition agreement you and the South Dakota Education 
Secretary executed would be effective.  For purposes of the South 
Dakota districts, that agreement is apparently ineffective and those 
districts are not bound by it.  Obviously, these events have occurred 
between North Dakota legislative sessions drawing into question the 
applicability of the reciprocal tuition agreement you have executed 
with South Dakota as well as the absence of any authority on the part 
of the South Dakota Department of Education and Cultural Affairs to 
enter into such an agreement in the future. 
 
South Dakota Codified Laws § 13-15-8, at the time the South Dakota 
Education Secretary executed the above-noted reciprocal tuition 
agreement, provided that it shall, “after filing with the secretary 
of state, be binding upon all school districts.”  This language, of 
course, applied to its being binding on all South Dakota school 
districts. 
 
On the other hand, the North Dakota statute, N.D.C.C. § 15-40.2-10, 
provides that the Superintendent of Public Instruction “shall enter 
into reciprocal master agreements with the appropriate state 
educational agencies or officers of bordering states. . . .”  In the 
instant case, the North Dakota Superintendent of Public Instruction 
did enter into the reciprocal master agreement with South Dakota by 
signing the same document that the South Dakota Education Secretary 
signed.  Therefore, even though the document did not become binding 
on South Dakota school districts because it was not filed with the 
South Dakota Secretary of State, it does form a basis pursuant to 
N.D.C.C. § 15-40.2-10 for North Dakota school districts to use in 
paying tuition to South Dakota school districts for the 1995-1996 
school year.  The agreement in question only applied to the 1995-1996 
school year. 
 
Therefore, for school year 1995-96, ending June 30, 1996, a North 
Dakota student who has been authorized by the local school board to 
attend a South Dakota school district and where that North Dakota 
school district has agreed to pay tuition to the South Dakota school 
district, the North Dakota school district has authority to pay 
tuition within the range of the North Dakota foundation aid plus 
tuition apportionment amount and the amount provided in the agreement 
signed by the North Dakota Superintendent of Public Instruction and 
the South Dakota Education Secretary in July of 1995. 
 
The remaining part of this opinion addresses the payment of tuition 
for the 1996-1997 school year. 
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If the language of a statute is of doubtful meaning, or if 
adherence to the strict letter of the statute would lead 
to injustice, absurdity, or contradictory provisions, a 
duty descends upon the courts to ascertain the true 
meaning.  [Citations omitted.]  Thus, in pursuance of the 
general objective of giving effect to legislative intent, 
we are not controlled by the literal meaning of the 
language of the statute, but the spirit or intention of 
the law prevails over the letter.  [Citations omitted.] 

 
In Interest of B.L., 301 N.W.2d 387, 390 (N.D. 1981), citing Barnes 
County Education Association v. Barnes County Special Education 
Board, 276 N.W.2d 247, 249 (N.D. 1979). 
 
N.D.C.C. §§ 15-40.2-09 and 15-40.2-10, taken together, disclose a 
legislative intent that North Dakota school districts bordering on 
neighboring states have the discretion to allow their resident 
students to attend school in the bordering states, to enter into 
agreements for that education, including the payment of tuition, and 
to establish tuition payments within the range of state foundation 
aid and tuition apportionment, and the amount provided by agreement 
between state educational agencies. 
 
For reasons beyond the control of the state of North Dakota and its 
school districts, the state of South Dakota first refused to finalize 
a reciprocal agreement as its law then provided and, thereafter, 
amended its law to delete the authority for entering into interstate 
reciprocal tuition agreements.  However, North Dakota’s statute still 
deals with the exercise of discretion by North Dakota school 
districts in the payment of tuition to neighboring states to be 
exercised within a monetary range of tuition amounts.  Recognizing 
that the literal meaning of the language of N.D.C.C. § 15-40.2-10 
cannot be followed and that attempted adherence to it by prohibiting 
tuition payments in excess of North Dakota state foundation aid and 
tuition apportionment distributions would produce unjust and 
unreasonable impacts on North Dakota students desiring to attend 
school in South Dakota, it appears another result feasible of 
execution must be employed to give effect to the statute. 
 
Therefore, despite the fact that the Superintendent of Public 
Instruction apparently will not be able to enter into a new 
reciprocal master agreement with the state of South Dakota for the 
1996-1997 school year, the agreement previously executed between 
North Dakota and South Dakota state educational agencies does provide 
tuition figures that express the intent of the North Dakota 
Superintendent of Public Instruction with respect to realistic 
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tuition amounts for the education of students between the two states.  
Therefore, despite the fact the agreement’s expressed duration is for 
the 1995-1996 school year, North Dakota school districts need a range 
within which they may negotiate tuition payments with South Dakota 
school districts in order to be in compliance with the intended range 
available to them under N.D.C.C. § 15-40.2-10.  Therefore, if North 
Dakota school districts along the border of South Dakota authorize 
any of their students to attend school in the state of South Dakota 
for the 1996-1997 school year and if the North Dakota school district 
contracts for the education of that student with the South Dakota 
school district, and if that contract includes an agreement to pay 
tuition, then the agreed tuition payable by the North Dakota school 
district must also be paid within the range of the North Dakota 
foundation aid plus tuition apportionment, and the amount provided in 
the agreement executed by the North Dakota Superintendent of Public 
Instruction and the South Dakota Secretary of Education and Cultural 
Affairs in July of 1995. 
 
The North Dakota school districts bordering neighboring states may 
wish to seek legislation during the next legislative session to 
provide a method for dealing with circumstances involving other 
states’ laws and other states’ education administrators that may 
affect the authority of those school districts to contract with 
school districts in neighboring states for the education of children. 
 
Sincerely, 
 
 
 
 
Heidi Heitkamp 
ATTORNEY GENERAL 
 
rel/pg 


