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 March 26, 1996 
 
 
 
Honorable Wayne G. Sanstead 
Superintendent of Public Instruction 
600 East Boulevard Avenue 
Bismarck, ND 58505-0440 
 
Dear Dr. Sanstead: 
 
Thank you for your memorandum asking whether educational programs 
distributed by telecommunication systems constitute a “school” 
requiring State Board of Public School Education approval if some of 
the systems’ broadcast facilities are located within a school 
district that is not participating in the educational 
telecommunication system. 
 
Your memorandum states that a certain group of North Dakota school 
districts, organized into a telecommunications consortium pursuant to 
a joint powers agreement, intends to lease from a television station 
a broadcast studio from which educational programs could be 
broadcast, and that this broadcast studio would be located within the 
geographical boundaries of a school district that is not a 
participant in the above-noted consortium.  You question whether this 
broadcast studio constitutes a school under North Dakota law, if used 
exclusively to broadcast a teacher’s presentation or if also used for 
the physical attendance of students of any age. 
 
North Dakota statutes, enacted in 1957, allow school districts to 
locate schools in other school districts under certain circumstances.  
1957 N.D. Sess. Laws ch. 130.  Two of those statutes initially 
enacted in 1957 currently provide: 
 

The powers and duties of the school board of a public 
school district shall be as follows: 
 
. . . . 
 
2. To organize, establish, operate, and maintain such 

elementary and high schools as it may deem requisite 
and expedient, to acquire sites and construct 
buildings and other facilities in connection 
therewith, and to change the location of or 
discontinue such schools and liquidate the assets 
thereof in the manner prescribed by law; provided, 
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that no site shall be acquired or building 
constructed, or no school shall be organized, 
established, operated, maintained, discontinued, or 
changed in location without the approval of the state 
board of public school education if outside the 
boundary of the district. 

 
N.D.C.C. § 15-29-08(2). 
 

In addition to its other powers, the state board of public 
school education has the power, in its sound discretion, 
to authorize any school district to acquire sites, 
construct buildings, and operate schools, to discontinue 
such schools and liquidate the assets thereof, outside its 
district boundaries if the school district is affected by 
the impact of federal activities in its area, or if 
anticipated increased enrollments make it necessary, and 
if consent is first obtained from the school district 
within which the school is to be located. 
 

N.D.C.C. § 15-21-19. 
 
The issue presented is whether an educational telecommunications 
broadcast studio facility, either with or without an actual classroom 
for students to physically attend, constitutes a school under the 
above statutes requiring consent by a non-educational 
telecommunications system member and approval by the State Board of 
Public School Education before locating the broadcast facility within 
the geographical boundaries of a non-member district. 
 
N.D.C.C. § 1-01-35 states: 
 

Words used in the singular number include the plural and 
words used in the plural number include the singular, 
except when a contrary intention plainly appears. 
 

Consequently, the statutes concerning location of schools from one 
district into another apply to circumstances where only one school 
district is seeking to so locate its facility as well as when several 
school districts combine into a consortium and seek to locate a 
school in a non-member district. 
 
A “school” has been variously defined and described, depending on the 
circumstances.  “The term ‘school’ means an institution or place for 
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instruction or education.”  Black’s Law Dictionary 1334 (6th ed. 
1990).  1994 N.D. Op. Att’y Gen. L-287. 
 
A school may also be defined as “1.  a place or institution for 
teaching and learning; specif., a) an institution for teaching 
children b) a place for training and instruction in some special 
field, skill, etc. . . .  2.  the building or buildings, classrooms, 
laboratories, etc. of any such establishment  3.  all the students, 
or pupils, and teachers at any such establishment. . . .”  Webster’s 
New World Dictionary 1274 (2d coll. ed. 1982).  1993 N.D. Op. Att’y 
Gen. L-45. 
 
Courts in other jurisdictions have also provided guidance on the 
determination of what constitutes a school.  “A school the court 
holds to be an institution consisting of a teacher and pupils, 
irrespective of age, gathered together for instruction in any branch 
of learning, the arts or the sciences.”  Benvenue Parent-Teacher 
Ass’n v. Nash County Bd. of Educ., 167 S.E.2d 538, 540-541 (Ct. App. 
N.C. 1969) (quoting Weisse v. Bd. of Educ. of City of New York, 32 
N.Y.S.2d 258). 
 
In North Dakota, the school board of any public school district may 
establish and maintain a public adult education program as a branch 
of the public schools.  N.D.C.C. § 15-46-01.  When so maintained, the 
adult education program must be available to all persons over the age 
of 16 years who are unable to attend the public schools of the 
district.  Id.  The school board may use school district funds for 
the purpose of aiding and promoting any adult education program 
established by the school board and may charge reasonable fees to 
persons enrolled in adult education programs.  N.D.C.C. § 15-46-04. 
 
When the Legislature enacts a law, it is presumed to be aware of laws 
already in existence.  Tharaldson v. Unsatisfied Judgment Fund, 225 
N.W.2d 39, 45 (N.D. 1974).  Further, the Legislature is presumed to 
act with a purpose and does not perform useless acts.  State Bank of 
Towner v. Edwards, 484 N.W.2d 281, 282 (N.D. 1992).  The Legislature 
initially provided direction and encouragement for educational 
telecommunications broadcasting in 1969.  1969 N.D. Sess. Laws ch. 
188.  N.D.C.C. § 15-65-01.  The Educational Telecommunications 
Council was created to develop educational telecommunications systems 
statewide.  N.D.C.C. § 15-65-03(1), (2), (3), and (4). 
 
More recently, school districts have been authorized to work together 
in purchasing or leasing telecommunications systems or networks, and 
to participate with other school districts or other entities in such 
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purchase or lease.  1993 N.D. Sess. Laws ch. 186, § 2.  N.D.C.C. 
§ 15-29-08(28). 
 
Telecommunications means “[t]he science and technology of 
communication by electronic transmission of impulses, as by 
telegraphy, cable, telephony, radio, or television.”  The American 
Heritage Dictionary 1249 (2d col. ed. 1991).  See also N.D.C.C. 
§ 54-44.2-00.1(3).  Such a system, involving airwave broadcasting or 
cable transmission, among consortium member districts does not 
involve acquiring sites, constructing buildings, and operations of 
schools under N.D.C.C. §§ 15-29-08(2) or 15-21-19.  Such systems 
provide an efficient electronic means to distribute educational 
information among those points authorized to send and receive it.  
The location of a system or network broadcast site or studio for a 
teacher only is not the acquisition of a school site nor the 
operation of a school.  The Legislature would not have authorized and 
encouraged statewide educational telecommunications systems and 
networks and authorized school districts to work together and with 
other entities in the promotion of educational telecommunications 
systems if the Legislature believed that every electronic device, 
whether tower, wire, radio wave, or studio, located in a 
non-participant school district, had to be approved by that 
non-participant school district where no school structure was created 
for students to attend.  This interpretation allows meaning to be 
given to both the provisions concerning promotion of educational 
telecommunications and those limiting the locating of school 
facilities in another school district. 
 
However, if a school district or districts seek to acquire a site in 
another school district where students, regardless of age, will 
physically attend for classroom instruction, then that would 
constitute operation of a school, and the school district where the 
facility is sought to be located must first approve it and the State 
Board of Public School Education must authorize it.  N.D.C.C. 
§§ 15-29-08(2) and 15-21-19. 
 
In conclusion, it is my opinion that if school district educational 
telecommunication system members locate system facilities such as 
towers, wires, or non-classroom broadcast studio facilities within a 
non-member school district, N.D.C.C. §§ 15-29-08(2) and 15-21-19 do 
not apply.  However, if the facility sought to be located in a 
non-member school district includes classroom space for actual 
physical attendance of students of any age, then the educational 
telecommunication system members must comply with N.D.C.C. 
§§ 15-29-08(2) and 15-21-19. 
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Sincerely, 
 
 
 
 
Heidi Heitkamp 
ATTORNEY GENERAL 
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