
 
LETTER OPINION 

96-L-188 
 
 
October 28, 1996 
 
 
Jeff Rotering 
Hettinger City Attorney 
215 South Main 
Box 1379 
Hettinger, ND 58639 
 
Dear Mr. Rotering: 
 
Thank you for your letter asking several questions regarding the area 
outside the Hettinger city limits over which the city of Hettinger 
has extraterritorial zoning authority. 
 
Your letter states: 
 

The city of Hettinger adopted its current zoning ordinance 
in 1972.  That zoning ordinance provides that “property 
which has not been included within a district which has 
become a part of the City by annexation shall 
automatically be classified as lying and being in the 
Hettinger residential district until such classification 
has been changed. . . .” 
 
In 1974, the Adams County Board of Commissioners adopted a 
comprehensive county-wide zoning ordinance.  This 
ordinance provides in part, as follows:  “No single family 
dwelling shall be erected or building altered to 
accommodate one family as a residence on less than one and 
one-half (1½) acre of lot area. . . .” 
 
In 1977, the city of Hettinger passed an ordinance 
providing for the exercise of extraterritorial zoning 
jurisdiction over all territory within ½ mile of the city 
limits as authorized by N.D.C.C. § 40-47-01.1.  However, 
it appears that the city never classified the territory 
outside of the city limits into specific zoning districts.   
 
Recently a lot, within ½ mile of Hettinger city limits, 
and on which is constructed a house and a separate garage, 
was split, resulting in 2 smaller, non-conforming parcels, 
one with the house and one with the garage.  The county is 
without power to enforce zoning in this area because of 
the city’s exercise of extraterritorial zoning authority. 
 

You ask: 
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1. Is the city authorized to enforce the county’s zoning 
scheme within ½ mile of the city limits; is there no 
zoning scheme in effect within the ½ mile area; or is 
the area within ½ mile of the city considered 
residential pursuant to the city zoning ordinance 
quoted above?   

 
2. Does N.D.C.C. § 40-47-13 provide a solution to the 

problem as outlined above? 
 

N.D.C.C. § 40-47-01.1 authorizes cities to extend their zoning 
authority beyond the city limits:  
 

Based upon the population of the city as determined by the 
last official regular or special federal census or, in 
case of a city incorporated subsequent to such census, a 
census taken in accordance with chapter 40-02, the 
governing body of a city may, by ordinance, extend the 
application of a city’s zoning regulations:   
 

1. To each quarter quarter section of 
unincorporated territory the majority of 
which is located within one-half mile [.80 
kilometer] of its limits in any direction 
if it is a city having a population of 
less than five thousand. 

 
2. To each quarter quarter section of 

unincorporated territory the majority of 
which is located within one mile [1.61 
kilometers] of its limits in any direction 
if it is a city having a population of 
five thousand or more, but less than 
twenty-five thousand. 

 
3. To each quarter quarter section of 

unincorporated territory the majority of 
which is located within two miles [3.22 
kilometers] of its limits in any direction 
if it is a city having a population of 
twenty-five thousand or more.   

 
. . . . The governing body may thereafter 
enforce such regulation in the area to the same 
extent as if such property were situated within 
the city’s corporate limits. . . . 
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In a recent opinion, I stated: 
 

The North Dakota Supreme Court has concluded that N.D.C.C. 
§ 40-47-01.1 enables a city “to exercise exclusive zoning 
control over all territory” within the extraterritorial 
area, despite the fact that the extraterritorial area is 
situated within another political subdivision.  Apple 
Creek Township v. City of Bismarck, 271 N.W.2d 583, 585 
(N.D. 1978).  The authority of a county to zone “may not 
be construed to affect any property, real or personal, 
located within the zoning . . authority of any city of 
this state,” unless the city has relinquished to the 
county its authority to zone.  N.D.C.C. § 11-33-20. 
 

1995 N.D. Op. Att’y Gen. L-112, L-114 (to John R. Gregg, dated 
May 16, 1995).  I concluded “it is my opinion that a county does not 
retain zoning authority over unincorporated territory which is 
subject to a city’s N.D.C.C. § 40-47-01.1 ordinance, where the city 
has yet to enact amendments to its existing zoning ordinance to 
classify the territory into specific zoning districts, i.e., 
residential, commercial, etc.”  1995 N.D. Op. Att’y Gen. L-112, L-
114.  Thus, the county’s zoning ordinance is ineffective within the 
extraterritorial area over which the city of Hettinger has extended 
the application of its zoning regulations.  It is my opinion that the 
city of Hettinger has no authority to enforce the county’s zoning 
scheme within the extraterritorial area over which the city has 
extended the application of its zoning regulations.   
 
Under the circumstances where the city has passed an ordinance 
extending the application of its zoning regulations to territory 
beyond the city limits, and the city has not yet classified the 
territory into specific zoning districts, it is my opinion that there 
is no zoning scheme in effect within the extraterritorial area.  
 
It is also my opinion that the 1972 city ordinance which 
automatically classifies land annexed to the city as being in a 
residential district does not apply to land which has not been 
annexed to the city.  Therefore, it is my opinion that the 
extraterritorial area over which the city has extended the 
application of its zoning regulations is not considered residential 
pursuant to the 1972 city zoning ordinance. 
 
Your final question is whether N.D.C.C. § 40-47-13 provides a 
solution to the problem.  N.D.C.C. § 40-47-13 provides: 
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If the regulations made under the authority of this 
chapter require a greater width or size of yards or 
courts, or require a lower height of building or a lesser 
number of stories, or require a greater percentage of lot 
to be left unoccupied, or impose other higher standards 
than are required in any other statute or local ordinance 
or regulation, the provisions of the regulations made 
under the authority of this chapter shall govern.  If the 
provisions of any other statute or local ordinance or 
regulation require a greater width or size of yards or 
courts, or require a lower height of building or a lesser 
number of stories, or require a greater percentage of lot 
to be left unoccupied, or impose other higher standards 
than are required by the regulations made under the 
authority of this chapter, the provisions of such statute 
or local ordinance shall govern.  
 

This statute provides that whichever applicable local ordinance, 
local regulation, or state law has the highest standards shall 
govern.  Under the circumstances, the county zoning regulations are 
inapplicable within the city’s extraterritorial zoning area, the city 
has exclusive zoning authority within that area, and there are no 
relevant statutes.  Under these circumstances, it is my opinion that 
N.D.C.C. § 40-47-13 does not apply.   
 
In conclusion, only the city of Hettinger has the authority to 
establish zoning regulations within the area over which it exercises 
extraterritorial jurisdiction pursuant to N.D.C.C. § 40-47-01.1.  
Under the circumstances where the city has passed an ordinance 
providing for the exercise of extraterritorial zoning authority, but 
has yet to classify the extraterritorial area into specific zoning 
districts, there are currently no zoning ordinances in effect within 
the area over which the city has extraterritorial zoning authority.   
 
Sincerely, 
 
 
 
 
Heidi Heitkamp 
ATTORNEY GENERAL 
 
las\jrs 
 


