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 April 26, 1996 
 
 
 
Honorable David Nething 
State Senator 
PO Box 1059 
Jamestown, ND 58402-1059 
 
Honorable Lyle Hanson 
State Representative 
337 15th Avenue NE 
Jamestown, ND 58401 
 
Dear Senator Nething and Representative Hanson: 
 
Thank you for your April 2, 1996, letter inquiring about the 
ramifications of a public school district election which results in 
the loss of unlimited mill levy authority provided for under N.D.C.C. 
§ 57-15-14.  You question whether, if a school district loses its 
unlimited mill levy authority, the school district would be limited 
to the 185 mill statutory maximum in N.D.C.C. § 57-15-14 or whether 
the district levy would be merely frozen at the levy existing at the 
time of the election. 
 
Absent elector-authorized levies for either a specific number of 
mills or an unlimited mill levy, N.D.C.C. § 57-15-14 provides for a 
185 mill limit for the purposes provided in N.D.C.C. § 57-15-14.2. 
 
However, since 1981, the Legislature has enacted two-year temporary 
authority for North Dakota taxing districts to increase their mill 
levies in dollars by certain percentages.  (N.D.C.C. § 57-02-01(9) 
defines “taxing district” to include a school district.)  In 1995, 
the Legislature enacted similar legislation, but without an ending 
date.  Consequently, the authority for tax levy increases now appears 
as N.D.C.C. § 57-15-01.1.  Under N.D.C.C. § 57-15-01.1(6), “a taxing 
district may supersede any applicable mill levy limitations otherwise 
provided by law, or a taxing district may levy up to the mill levy 
limitations otherwise provided by law without reference to this 
section.”  For school districts, the “otherwise provided by law” 
section, for general fund purposes, is N.D.C.C. § 57-15-14.  This 
section, therefore, provides options to taxing districts for levying 
taxes for the purpose, as indicated in the title of the section, of 
“protection of taxpayers and taxing districts.”  Under that section, 
the taxing district board must take conscious action in its budget 
and tax levy processes to determine which of its sources of authority 
it will use.  See 1994 N.D. Op. Att’y Gen. L-323. 
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After initial enactment in 1961 N.D. Sess. Laws ch. 158, § 87, 
unlimited mill levy authority provisions were amended to provide that 
“the approval of discontinuing such unlimited taxing authority shall 
not affect the tax levy in the calendar year in which the election is 
held.”  1969 N.D. Sess. Laws ch. 485, § 1. 
 
Therefore, if a school district which had unlimited tax levying 
authority and had been levying in excess of the statutory maximum 
fails to exercise other authority after a vote of its electors 
discontinuing unlimited levy authority, then the statutory limits 
would apply in the year after the election.  Currently, those 
statutory limits are 185 mills for general fund purposes provided in 
N.D.C.C. § 57-15-14. 
 
However, if such a school district as part of its tax levying and 
budgeting responsibilities pursuant to N.D.C.C. §§ 15-29-08(15) and 
57-15-13 exercises its option to use N.D.C.C. § 57-15-01.1, then its 
levy limitations would not drop to the statutory mill levy limit 
under N.D.C.C. § 57-15-14.  That is, if the district acts pursuant to 
N.D.C.C. § 57-15-01.1 to calculate its “base year,” it may rely on 
authority provided in that section to levy, for at least taxable year 
1996, 2% more in dollars than its base year.  By exercising the 
authority of N.D.C.C. § 57-15-01.1, the taxing school district can 
maintain its current levy or raise that levy, only for tax year 1996, 
by not more than 2%.  This control may be exercised pursuant to the 
introductory paragraph of that section which provides that the taxing 
district may levy the lesser of the amount in dollars as certified in 
the budget of the governing body or the amount in dollars as allowed 
by the section.  But, to take advantage of tax levying authority in 
N.D.C.C. § 57-15-01.1 the taxing district must resolve by board 
action to use that statute. 
 
Sincerely, 
 
 
 
 
Heidi Heitkamp 
ATTORNEY GENERAL 
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