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November 15, 1996 
 
 
 
Mr. John E. Greenwood 
Stutsman County State’s Attorney 
511 2nd Avenue SE 
Jamestown, ND 58401 
 
Dear Mr. Greenwood: 
 
Thank you for your letter concerning the responsibility of the 
Stutsman County Social Service Board (Board) to bury or cremate 
indigent patients who die at the North Dakota State Hospital under 
N.D.C.C. § 23-06-03(4).  Specifically, you ask whether the Board is 
responsible for the expenses of burial or cremation for “long term” 
patients that you describe as persons who have been in the State 
Hospital for many years as well as persons who are living in Stutsman 
County “only for the purpose of treatment at the State Hospital.” 
 
N.D.C.C. § 23-06-03 governs the duty, and consequently the 
responsibility of paying, for burial or cremation of a deceased 
person.  A spouse, or, if none, the next of kin is required to bury 
or cremate a decedent.  N.D.C.C. § 23-06-03(1), (2).  If the decedent 
is indigent and has no spouse or next of kin, a county social service 
board has the duty of paying for burial or cremation.  N.D.C.C. 
§ 23-06-03(4).  That section provides, in pertinent part: 
 

If the deceased is not survived by a [spouse or kin] and 
did not leave sufficient means to defray funeral expenses, 
including the cost of a casket, the county social service 
board of the county in which the deceased had residence 
for county general assistance purposes or if residence 
cannot be established, then the county social service 
board of the county in which the death occurs, shall 
employ some person to arrange for and supervise the burial 
or cremation. 
 

With respect to deceased patients at the North Dakota State Hospital 
located in Jamestown, Stutsman County, North Dakota, who have neither 
spouse nor kin, the Board’s obligation to pay for burial or cremation 
depends upon the “residence for county general assistance purposes” 
of the patients.  Id. 
 
The 1995 Legislature substantially amended N.D.C.C. ch. 50-01 
concerning county general assistance, which previously was referred 
to as county poor relief.  1995 N.D. Sess. Laws ch. 456, §§ 5-16.  
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Previously, a person gained residence for poor relief purposes after 
living in a county for one year.  N.D.C.C. § 50-02-04(1) (1993).  The 
time a person was confined in a hospital or institution did not count 
in determining residency for poor relief purposes.  N.D.C.C. 
§§ 50-02-04, 50-02-05 (1993).  See also 1978 N.D. Att’y Gen. Op. 151; 
In Re Wilson, 58 N.W.2d 470, 474 (N.D. 1953).  The repeal of N.D.C.C. 
ch. 50-02 concerning residency for poor relief purposes eliminated 
any time frame in determining residency for county general assistance 
purposes.  1995 N.D. Sess. Laws ch. 456, § 25. 
 
Currently, residence for general assistance purposes is in the county 
where the person “is living on other than a temporary basis.”  
N.D.C.C. § 50-01-26.  Residence for general assistance purposes is 
different than legal residence.  Compare N.D.C.C. § 54-01-26 
(defining residence generally as where one intends to remain when not 
temporarily elsewhere).  Legal residence is a question of fact.  See, 
e.g., Matter of Estate of Bursheim, 483 N.W.2d 175, 180 (N.D. 1992) 
(probate proceeding); BRT v. Executive Dir. of Social Service Bd., 
391 N.W.2d 594, 598 (N.D. 1986) (termination of parental rights); 
Shulze v. Shulze, 322 N.W.2d 250, 252 (N.D. 1982) (concluding 
penitentiary inmates are not legal residents of the county where 
imprisoned in determining venue in a divorce action).  The North 
Dakota Supreme Court has explained that residence under the poor 
relief statutes refers to where a person actually lives without 
regard to intent.  In Re Wilson, 58 N.W.2d at 471-472. 
 
In my opinion, whether a patient in the North Dakota State Hospital 
is a resident of Stutsman County for general assistance purposes 
related to the Board’s obligation to pay for burial or cremation is a 
question of fact.  See 1995 N.D. Att’y Gen. Op. 30; Matter of Estate 
of Bursheim, 483 N.W.2d at 180; Habberstad v. Habberstad, 444 N.W.2d 
703, 704 (N.D. 1989). 
 
The patients you refer to “who have been in the State Hospital for 
many years” arguably are living in Stutsman County “on other than a 
temporary basis.”  Because “temporary” under N.D.C.C. § 50-01-26 is 
not defined, it must be given its plain, ordinary, and commonly 
understood meaning.  Kim-Go v. J.P. Furlong Enterprises, Inc., 460 
N.W.2d 694, 696 (N.D. 1990).  The common definition is imprecise, 
meaning “[l]asting, used, or enjoyed for a limited time; 
impermanent.”  The American Heritage Dictionary 1252 (2d col. ed. 
1991).  Arguably, a patient who is subject to a court order for 
involuntary treatment for a period of 14 days, N.D.C.C. § 25-03.1-17, 
or for 90 days, N.D.C.C. § 25-03.1-22(1), is living at the State 
Hospital on a temporary basis whereas patients “who have been in the 
State Hospital for many years” are living there other than on a 
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temporary basis.  If authorized, a guardian can establish residence 
of a ward in the State Hospital subject to certain limitations.  See 
N.D.C.C. §§ 30.1-28-04(5), 30.1-28-12(2).  A State Hospital patient 
without a guardian is presumed competent regardless of receipt of 
treatment (N.D.C.C. § 25-03.1-33) and arguably may establish 
residence at the State Hospital under general residency laws if the 
patient so intends.  N.D.C.C. § 54-01-26.  If the patient has 
established legal residency in this manner, the patient is there “on 
other than a temporary basis.” 
 
Residency is a fact specific determination.  Thus, even patients 
living in Stutsman County solely for the purpose of treatment, if on 
other than a temporary basis, are residents of Stutsman County for 
county general assistance purposes.  N.D.C.C. § 50-01-26.  If there 
is uncertainty about residency for county general assistance 
purposes, “the county in which the person lives shall provide county 
general assistance.”  N.D.C.C. § 50-01-29.  This is consistent with 
N.D.C.C. § 23-06-03(4) providing that if residence for county general 
assistance purposes cannot be established, “[t]he cost of burial must 
be paid by the county social service board of the county in which the 
death occurs. . . .”  N.D.C.C. § 23-06-03(4).  If the cost of burial 
or cremation of indigent long-term patients at the State Hospital 
without spouse or kin is burdensome to the county, any change will 
have to be made by the Legislature.  See, for example, N.D.C.C. 
§ 25-03.1-38 (requiring the Department of Human Services, which 
operates the State Hospital, to reimburse the Stutsman County 
District Court for expenses in connection with patients “in 
residence” at the State Hospital). 
 
Sincerely, 
 
 
 
 
Heidi Heitkamp 
ATTORNEY GENERAL 
 
tam/pg 
 


