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96-L-162 

 
 
October 1, 1996 
 
 
 
Mr. John T. Goff 
Cass County State’s Attorney 
PO Box 2806 
Fargo, ND 58108-2806 
 
Dear Mr. Goff: 
 
Thank you for your September 20, 1996, letter asking whether a county 
officer may appoint a deputy, clerk, or assistant (assistant) under 
N.D.C.C. § 11-10-11 when the person is employed by, and paid from 
funds allocated and budgeted to, another county department. 
 
Your letter involves the interpretation of N.D.C.C. § 11-10-11, which 
provides: 
 

The salaries of deputies, clerks, and assistants for the 
county auditor, county treasurer, sheriff, register of 
deeds, clerk of the district court, and state's attorney 
must be fixed by a resolution of the board of county 
commissioners.  Each of the named officers may appoint 
such deputies, clerks, and assistants, in accordance with 
the budget, except none of the officers mentioned in this 
section may appoint as deputy any other officer mentioned 
in this section.  The number and compensation of deputies, 
clerks, and assistants for a clerk of district court which 
is funded by the state pursuant to section 11-17-11 must 
be set by the supreme court. 
 

(Emphasis added).  You ask whether the phrase underlined above refers 
to the county budget in general, which would permit the appointment 
of an assistant currently employed in another county department, or 
to the individual budget of the county officer appointing the 
assistant.  I will assume for the purpose of this opinion that the 
proposed assistant is not one of the officials listed in N.D.C.C. 
§ 11-10-11 and that the proposed appointment would not be 
incompatible with the person’s current employment in the other county 
department.  See e.g. Tarpo v. Bowman Public Sch. Dist. No. 1, 232 
N.W.2d 67 (N.D. 1975). 
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N.D.C.C. § 11-10-11 does not indicate to which budget it refers.  
Because this section could reasonably be interpreted to mean either 
the county budget in general or the budget of an individual county 
officer, the statute is ambiguous.  See Southeast Cass Water Resource 
Dist. v. Burlington Northern R. Co., 527 N.W.2d 884, 888 (N.D. 1995) 
(statute ambiguous if susceptible to differing but rational 
meanings).  Therefore, use of extrinsic aids such as legislative 
history is appropriate.  Id.; N.D.C.C. § 1-02-39. 
 
The above-underlined phrase in N.D.C.C. § 11-10-11 was added when the 
statute was amended in 1989.  See 1989 N.D. Sess. Laws ch. 140.  The 
bill sponsor’s remarks to the House Committee on Political 
Subdivisions and the bill summary prepared by the Legislative Council 
both indicate that the amendment referred to the “county budget.”  
See Hearing on S. 2507 Before House Comm. on Political Subdivisions, 
N.D. 51st Leg. (March 10, 1989) (Testimony of Senator Axtman).  Even 
more informative is the sponsor’s statement to the Senate Committee 
on Political Subdivisions that the amendments would “allow[] the 
county the ability to have a county office holder use a deputy of 
another office in the county if that person is qualified.”  Hearing 
on S. 2507 Before Senate Comm. on Political Subdivisions, N.D. 51st 
Leg. (February 10, 1989) (Testimony of Senator Axtman).  This result 
would not be logically possible if “budget” were interpreted to refer 
to the individual budget of the county officer appointing the 
assistant. 
 
While the testimony or statement of one witness before a legislative 
committee does not necessarily reveal legislative intent, the witness 
in this case was both a member of the Legislature and the sponsor of 
the amendments.  The sponsor’s testimony is strong evidence that the 
purpose of the 1989 amendment to N.D.C.C. § 11-10-11 was to allow the 
appointment of a deputy who is not necessarily in the same county 
department or office as the official making the appointment.  In 
addition, this office has previously indicated that the same person 
may serve as deputy to both the clerk of court and the register of 
deeds.  See Letter from Assistant Attorney General Terry Adkins to 
James Wold (August 1, 1989).   
 
Therefore, it is my opinion that the phrase “in accordance with the 
budget” refers to the county budget and not to the budget of any 
individual county department.  As a result, an officer listed in 
N.D.C.C. § 11-10-11 may appoint an assistant employed in another 
county department, assuming the county appropriates sufficient funds 
to the other department to employ the person, if the assistant is not 
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an official listed in the statute and the positions are not 
incompatible. 
 
Sincerely, 
 
 
 
 
Heidi Heitkamp 
ATTORNEY GENERAL 
 
jcf/vkk 
 


