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Dear Mr. Froelich: 
 
Thank you for your letter requesting my opinion about whether a 
speech aide can legally be used in speech-language pathology in the 
private sector, hospital setting or public schools under the 
supervision of a licensed speech-language pathologist.  Your letter 
indicates that a speech aide is a non-master’s degreed individual, 
not eligible to be licensed to practice speech-language pathology in 
North Dakota, used to provide “therapeutic services” under the 
supervision of a licensed speech-language pathologist. 
 
N.D.C.C. ch. 43-37 provides for the licensing and regulation of 
speech-language pathologists.  Pursuant to section 43-37-03, a person 
may not practice or represent oneself as a speech-language 
pathologist in this state unless licensed annually in accordance with 
chapter 43-47.  This section then goes on to enumerate various 
exceptions to this licensure requirement.  However, there is no 
exception for speech aides or other individuals whose titles indicate 
they are merely assisting the pathologist when, in fact, they are 
performing services which fall under the definition of the practice 
of speech-language pathology.  If such individuals practice speech-
language pathology as defined in N.D.C.C. § 43-37-02(7), they are 
required to be licensed in accordance with the provisions of chapter 
43-37 unless they meet one of the specific exceptions enumerated in 
section 43-37-03.  This is true whether the individual’s activities 
are in the private sector, a hospital, or in the public schools.1  
 
In a prior opinion interpreting N.D.C.C. ch. 43-37, this office 
stated chapter 43-37 would appear to allow a lay person to assist a 
                     
1 Pursuant to N.D.C.C. § 43-37-03(4), an individual who holds a valid 
credential as a speech-language pathologist issued by the Department 
of Public Instruction is exempt from the regulatory authority of the 
Board if the person performs “services solely within the confines or 
under the jurisdiction of the . . . state educational organization by 
which employed.” 
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licensed audiologist.  1981 N.D. Op. Att’y Gen. 45.  The opinion also 
noted that “the licensed audiologist must have total supervision of 
the testing process including the administration of the hearing test 
and the interpretation of the results of the hearing test.”  Id. at 
46.  Based on this opinion, N.D.C.C. ch. 43-37 allows a lay person to 
assist a speech-language pathologist in providing “therapeutic 
services” which do not require the exercise of professional judgment 
or training if the lay person is under the direct supervision and 
control of the licensed pathologist.  Under such circumstances, the 
licensed speech-language pathologist would be legally and 
professionally responsible for the activities of the lay person. 
 
In conclusion, a speech aide may not perform therapeutic services 
that constitute the practice of speech-language pathology unless the 
speech aide satisfies one of the specific exemptions contained in 
N.D.C.C. § 43-37-03.  A speech aide may assist a licensed pathologist 
in performing therapeutic services; however, the speech aide must be 
under the direct supervision of the licensed pathologist and the task 
being performed by the speech aide may not require the exercise of 
professional judgment or training. 
 
If the Board believes it is in the best interest of the public for 
properly trained speech aides to provide therapeutic speech-language 
pathology services under the direct supervision of a licensed 
pathologist, the Board may want to consider seeking a clarifying 
amendment to N.D.C.C. § 43-37-03 to exempt speech aides from 
licensure under those circumstances.  Alternatively, the Board may 
want to consider seeking an appropriate amendment to N.D.C.C. ch. 43-
37 to provide for the licensure and regulation of speech aides.  
Please note the deadline for state agencies to file bills with the 
Legislative Council is December 10, 1996. 
 
Sincerely, 
 
 
 
 
Heidi Heitkamp 
ATTORNEY GENERAL 
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