
LETTER OPINION 
96-L-239 

 
 
December 19, 1996 
 
 
 
 
Ms. Cynthia Feland 
Grant County State’s Attorney 
PO Box 104 
Carson, ND 58529 
 
Dear Ms. Feland: 
 
Thank you for your letter asking two questions concerning the 
construction of fences or gates within the 66-foot easement that runs 
along a section line.  See N.D.C.C. § 24-07-03. 
 
You first ask whether a board of county commissioners may approve 
fencing across a section line which has not been closed, when the 
fence includes a gate but does not include a cattle guard.  Your 
second question is whether a board of county commissioners may grant 
permission for the construction of a fence parallel to a section line 
so long as it does not effectively close what is otherwise an open 
section line.   
 
N.D.C.C. § 24-06-28 provides: 
 

1. No person may place or cause to be placed any 
permanent obstruction, stones, trees, or rubbish 
within thirty-three feet [10.06 meters] of any 
section line, unless written permission is first 
secured from the board of county commissioners or the 
board of township supervisors, as the case may be.  
The permission must be granted where the section line 
has been closed pursuant to section 24-07-03 or where 
the topography of the land along the section line is 
such that in the opinion of the board of county 
commissioners or board of township supervisors, as 
the case may be, the construction of a road on the 
section line is impracticable. 

 
2. Subsection 1 may not be construed to prohibit 

construction of fences: 
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a.  Along or across section lines which have been 

closed pursuant to section 24-07-03 or which 
have not been opened because construction of a 
road is impracticable due to the topography of 
the land along the section line, but such fences 
are subject to removal as provided in section 
24-06-30. 

 
b.  Across section lines which have not been closed 

pursuant to section 24-07-03 if cattle guards 
are provided in accordance with chapter 24-10 
where fences cross the section lines. 

 
3. The construction of fences pursuant to subsection 2 

may not be considered an obstruction of section lines 
and any person who damages any fence or who opens and 
fails to close any gate constructed under subsection 
2 is guilty of an infraction. 
 

A prior version of this statute was held not to apply to section 
lines which are incorporated into interstate, state, county, and 
township roads.  Saetz v. Heiser, 240 N.W.2d 67, 72 (N.D. 1976).  
Therefore, N.D.C.C. § 24-06-28 only applies to unimproved section 
lines which are open for travel under N.D.C.C. § 24-07-06. 
 
Thus, fences may be constructed across section lines “if cattle 
guards are provided in accordance with chapter 24-10 where fences 
cross the section lines.”  N.D.C.C. § 24-06-28(2)(b).  N.D.C.C. ch. 
24-10 requires approval by the board of county commissioners or the 
board of township supervisors for construction of cattle guards and 
gateways, and further requires that “[n]o cattle guard may be erected 
upon any highway or section line unless there also is provided 
adjacent thereto an ample gateway in which must be erected a gate 
which may be opened easily and closed by the public.”  N.D.C.C. 
§ 24-10-02.   
 
In 1976, the North Dakota Supreme Court considered previous versions 
of N.D.C.C. § 24-06-28 and N.D.C.C. ch. 24-10 in determining whether 
it was lawful to have a gate across a section line.  Saetz, 240 
N.W.2d at 69, 72.  The court interpreted N.D.C.C. § 24-06-28 and its 
reference to chapter 24-10 in light of the public trust imposed upon 
North Dakota through its acceptance of the grant of section line 
easements from the federal government.  The court stated: 
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[W]e conclude that the Legislature did not intend to 
violate its trust by tolerating fencing in any form which 
would effectively deprive the public of its right to free 
passage over section lines. . . . 

 
We conclude that the balancing of the rights can only be 
validly accomplished, without a violation of the trust, by 
interpreting § 24-06-28 as requiring cattle guards and 
gateways at every point where a fence line intersects a 
section line, pursuant to the provisions of Chapter 24-10, 
NDCC.  This permits free movement of vehicles over cattle 
guards and permits the bypass of the cattle guard for 
livestock movement through an adjacent gateway, which 
shall include a gate. 
 

Saetz, 240 N.W.2d at 72 (emphasis in original) See also, Ames v. Rose 
Tp. Bd. of Tp. Supervisors, 502 N.W.2d 845, 848 (N.D. 1993).  Both 
N.D.C.C. § 24-06-28 and N.D.C.C. ch. 24-10 have been amended since 
the Saetz opinion was issued.  See 1977 N.D. Sess. Laws ch. 234, 1993 
N.D. Sess. Laws ch. 277, 1995 N.D. Sess. Laws ch. 263.  The 
amendments, however, do not change the conclusions in the Saetz 
opinion.  Saetz requires that a cattle guard over which vehicles may 
travel unimpeded be placed together with an adjacent gate through 
which cattle, or farming implements too wide for the cattle guard, 
may pass.  See also Ames, 502 N.W.2d at 848-50. 
 
Although N.D.C.C. § 24-06-28(1) permits the board to approve 
permanent obstructions, the public trust doctrine as outlined in 
Saetz does not permit installation of a gate without a cattle guard 
to be approved as a permanent obstruction under that section.  The 
statute in effect at the time of the Saetz opinion provided the board 
authority “to determine whether the situation is better served by the 
installation of a gateway or a cattle guard.”  240 N.W.2d at 72 
(emphasis in original).  If, as the court’s opinion held, the public 
trust doctrine requires both a gate and a cattle guard where a 
statute provided specific discretion for the board to approve either 
a gate or a cattle guard alone, then it is my opinion that the public 
trust doctrine as interpreted in Saetz also prohibits a board from 
approving a gate without an adjacent cattle guard under N.D.C.C. 
§ 24-06-28(1).   
 
However, fencing along section lines within the 66-foot easement does 
not necessarily deprive the public of its right to free passage over 
section lines.  N.D.C.C. § 24-06-28(1), quoted above, states that no 
person may place any permanent obstruction within 33 feet of any 
section line unless written permission is first secured from the 
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board of county commissioners or board of township supervisors.  
Subsection 1 further provides:  “the permission must be granted where 
the section line has been closed pursuant to section 24-07-03 or 
where the topography of the land along the section line is such that 
in the opinion of the board of county commissioners or board of 
township supervisors, as the case may be, the construction of a road 
on the section line is impracticable.”  N.D.C.C. § 24-06-28(2) 
provides, in part: 
 

Subsection 1 may not be construed to prohibit construction 
of fences: 
 
a. Along or across section lines which have been closed 

pursuant to section 24-07-03 or which have not been 
opened because construction of a road is 
impracticable due to the topography of the land along 
the section line, but such fences are subject to 
removal as provided in section 24-06-30. 

 
Thus, a board of county commissioners or board of township 
supervisors must grant permission to construct a fence within 33 feet 
of either side of a section line if the section line has been closed 
or the section line has not been opened due to the topography of the 
land. 
 
In other situations, a board of county commissioners or board of 
township supervisors may grant permission for an obstruction, but may 
not “indiscriminately approve all permanent obstructions.”  Burleigh 
County Water Resource District v. Burleigh County, 510 N.W.2d 624, 
628 (N.D. 1994).  “Only when an obstruction effectively deprives the 
public of the ability to travel on an open section line is their 
right to travel violated.”  Id. at 628.  Vehicles, livestock, and 
implements of husbandry should be able to travel on the section line.  
Saetz, 240 N.W.2d at 72, Ames, 502 N.W.2d at 848-50.  If either board 
does authorize a permanent obstruction within 33 feet of either side 
of a section line, the board should make clear that the obstruction 
may have to be removed at some point in the future at the expense of 
the landowner who obtained permission for the obstruction. 
 
Therefore, it is my opinion that a board of county commissioners or 
board of township supervisors may grant permission for construction 
of a fence parallel to an open section line so long as the fence does 
not effectively deprive the public of the ability to travel on the 
section line. 
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Sincerely, 
 
 
 
 
Heidi Heitkamp 
ATTORNEY GENERAL 
 
eee/las/vkk 
 


