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Mr. Mark J. Butz 
City Attorney 
PO Box 227 
Rugby, ND 58368 
 
Dear Mr. Butz: 
 
Thank you for your April 2, 1996, letter requesting my opinion 
regarding whether N.D.C.C. § 40-08-15 prohibits an incumbent mayor's 
salary from being increased for subsequent terms of office in a 
traditional council city. 
 
N.D.C.C. § 40-08-15 provides: 
 
 The mayor shall receive such compensation as the city 

council may direct by ordinance, but his compensation 
shall not be changed during his term of office. 

 
N.D.C.C. ch. 40-08 does not define "term of office."  The words must, 
therefore, be construed in their ordinary sense.  N.D.C.C. § 1-02-02. 
 
As generally understood, the word "term" relates to a "fixed and 
definite period of time; implying a period of time with some definite 
termination."  Black's Law Dictionary 1470 (6th ed. 1990).  "Term of 
office," therefore, means "the fixed and definite period of time 
which the law describes that an officer may hold an office."  Sueppel 
v. City Council of Iowa City, 136 N.W.2d 523, 527 (Iowa 1965); see 
also Black's Law Dictionary at 1471.  The term of office is separate 
and distinct from the tenure of the individual officer, and the 
tenure of an officer may be greater or less than the fixed term of 
office.  See State ex rel. Spaeth v. Olson ex rel Sinner, 359 N.W.2d 
876 (N.D. 1985).  Thus, the prohibition that a city council may not 
change a mayor's compensation during the term of office prohibits the 
city council from changing the mayor's compensation during the 
mayor's fixed term of office, which is four years pursuant to 
N.D.C.C. § 40-08-14.  Section 40-04-15 does not prohibit a city 
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council from changing the compensation of an incumbent mayor for 
future terms of office.  This conclusion is supported by case law as 
well as the policy behind N.D.C.C. § 40-08-15. 
 
There are no prior Attorney General's Opinions addressing this issue.  
However, in a March 22, 1984, letter from Attorney General Robert 0. 
Wefald to Kramer City Auditor Nancy Vormestrand, Attorney General 
Wefald wrote: 
 

[N.D.C.C. § 48-08-15] states that the compensation for 
mayor cannot be changed during the term of office.  Thus, 
should you wish to change the amount of salary for the 
mayor of your city, such change would have to occur now by 
adoption of a city ordinance and could only be effective 
during the next term of office for the person then holding 
the office of mayor. 
 

Although not explicitly stated, this language indicates an ordinance 
changing the mayor's salary would effect an incumbent mayor if the 
mayor is reelected for an additional term. 
 
In State ex rel.  Emmons v. Farmer, 196 S.W. 1106 (Mo. 1917), the 
court addressed the application of a provision of the Missouri 
Constitution which prohibited the increase of a county officer's 
compensation during the officer's term of office.  The court rejected 
the argument that an officer's compensation could not be changed if 
the officer was reelected to a second term.  The court said: 
 

It is so plain that this view is wrong that we but pause 
to state the contention and content us with so 
characterizing it.  Each official term stands by itself.  
The constitutional provision forbidding an increase or 
decrease of compensation during a term of office has 
reference to the period fixed as a term by statute only, 
and in no wise refers to the individual who may 
incidentally happen to be the incumbent for more than one 
term. 
 

Id. at 1109; see also Schanke v. Mendon, 93 N.W.2d 749, 754 (Iowa 
1958) (language stating salary may not be increased or diminished 
during term of office does not prohibit increase passed after 
election but before term of office begins); State ex rel. O'Connell 
v. Dubuque, 413 P.2d 972, 981 (Wash. 1966) (legislator has the right 
to stand for election in common with all other citizens when the term 
receiving the statutorily increased salary does not overlap the 
legislative term). 
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The purpose of N.D.C.C. § 40-08-15 supports the finding that the 
prohibition of salary increase relates to the term of office, and not 
the individual holding the office.  As explained in Castree v. 
Slingerland, 248 N.Y.S. 746, 748 (N.Y. Sup. 1931), the purpose of 
statutes which prohibit public officials' salaries from being 
increased or diminished during a term of office 
 

is not only to protect the public against the evil of 
permitting a public official to use his official power and 
prestige to augment his own salary, but also to protect 
him against the equally unjust action of a reduction in 
his compensation by an unfriendly board having authority 
to fix the salary.  This beneficent legislation removes 
from the lawmakers the temptation to control the other 
branches of government by promises of reward in the form 
of increased compensation or threat of punishment by way 
of reduced salaries. 

 
See also Rice v. National City, 64 P. 580, 581 (Cal. 1901) ("The 
object of the statute is to protect the incumbent against a reduction 
of compensation during his occupancy of the office, and also to take 
away all inducement to use his official influence and efforts to 
procure an increase of it during his incumbency."); Delardas v. 
County Court of Monongalia County, 186 S.E.2d 847, 851 (W.Va. 1972). 
 
Because a public official has no assurance of being reelected, the 
above-policy only applies to an incumbent's current term of office.  
Accordingly, it is my opinion that N.D.C.C. § 40-08-15 prohibits a 
change in an incumbent mayor's salary during the current term of 
office; it does not prohibit a change in compensation during the next 
term of office for the person then holding the office of mayor, even 
if the incumbent mayor is reelected. 
 
I do point out that there are two circumstances under which an 
incumbent mayor's compensation can be changed.  As noted in State ex 
rel. Peterson v. Olson, 307 N.W.2d 528, 535 n.3 (N.D. 1981), "when 
new duties are imposed upon a public officer, which duties are not 
mere incidents of the office or are not germane to the office, but 
are beyond the scope of the office as it had previously existed or 
functioned, the public officer may receive additional compensation 
for the performance of such duties without violating a constitutional 
[or statutory] inhibition against an increase of salary during the 
term of office."  Also, if a city council, before the term of office 
of a mayor commences, adopts an ordinance providing a salary change 
to take effect after such term has commenced, N.D.C.C. § 40-08-15 
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would not be violated because the terms of compensation would have 
been fixed or prescribed by ordinance when the term of office 
commenced. See Bland v. Jordan, 291 P.2d 205 (Ariz. 1955), and cases 
cited therein. 
 
Sincerely, 
 
 
 
 
Heidi Heitkamp 
ATTORNEY GENERAL 
 
DAB/tmb 
 


