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James D. Anders, Director 
Division of Microbiology 
ND Department of Health 
PO Box 5520 
Bismarck, ND 58506-5520 
 
Dear Mr. Anders: 
 
Thank you for your letter asking whether confidential information 
communicated to a person entitled to receive that information through 
the telecommunications relay system violates confidentiality laws.  
As I understand it, a disabled employee who uses a telecommunications 
device for the deaf (TDD) transmits confidential information through 
the telecommunications relay system to a party entitled to receive 
the information.   
 
Your concern is that use of the relay operator to transmit 
confidential information may violate state confidentiality laws.  A 
public servant is guilty of a class C felony if the public servant 
knowingly discloses any confidential information acquired as a public 
servant.  N.D.C.C. § 12.1-13-01.  For example, your concern 
implicates the unauthorized disclosure of results of a test for the 
presence of human immunodeficiency virus (HIV) antibodies reported to 
the state health officer, which is a class C felony.  N.D.C.C. 
§§ 23-07.5-05, 23-07.5-08.  A report by a physician treating a 
patient with a diagnosis of HIV infection, acquired immune deficiency 
syndrome (AIDS) or HIV related illness to the State Department of 
Health (Department) is confidential and may not be released except 
under certain circumstances and to medical personnel.  N.D.C.C. 
§ 23-07-02.2(3).  Contagious and infectious sexually transmitted 
diseases are required to be reported to the state Department of 
Health under N.D.C.C. ch. 23-07.  Unauthorized disclosure of disease 
control records or test results is an infraction.  N.D.C.C. 
§ 23-07-20.1, 23-07-21.  See also N.D.C.C. § 23-07.3-03 (making 
unauthorized release of confidential information concerning exposure 
to contagious diseases by an emergency medical services provider a 
class C felony). 
 
The telecommunications relay system is required under the Americans 
with Disabilities Act of 1990 (ADA), 42 U.S.C.A. §§ 12101-12213, 47 
U.S.C.A.  § 225, to allow hearing and speech impaired persons to 
communicate by telephone in the same manner as a person who does not 
have such a disability.  The state telecommunications relay system 



James D. Anders 
November 7, 1996 
Page 2 
 
 
was adopted in furtherance of the ADA.  1993 N.D. Op. Att’y Gen. 
L-286; N.D.C.C. ch. 54-44.8  
 
“Current technology allows for communications between a TDD user and 
a voice telephone user by employing a type of relay system.  Such 
systems include a third party operator who completes the connection 
between the two parties and who transmits messages back and forth 
between the TDD user and the hearing individual.  The originator of 
the call communicates to the operator either by voice or TDD.  The 
operator then uses a video display system to translate the typed or 
voice message simultaneously from one medium to the other.”  H.R. 
Rep. No. 485, 101st Cong., 2d Sess. 130 (1990), reprinted in 1990 
U.S.C.C.A.N. 267, 413.  In other words the relay services required by 
the ADA “involve a relay operator using both a standard telephone and 
a TDD to type the voice messages to the TDD user and read the TDD 
messages to the standard telephone user.”  28 C.F.R. pt. 35, 
Appendix A § 35.161 at 471 (1995).   
 
This is consistent with the ADA which requires telecommunications 
relay services to allow a hearing or speech impaired person to 
communicate “by wire or radio with a hearing individual in a manner 
that is functionally equivalent to the ability of an individual who 
does not have a hearing impairment or speech impairment to 
communicate using voice communication services by wire or radio.  
Such term includes services that enable two-way communication between 
an individual who uses a TDD or other nonvoice terminal device and an 
individual who does not use such a device.”  47 U.S.C.A. § 225(a)(3). 
 
Congress intended that amendments to the Communications Act of 1934 
under the ADA “better serve to incorporate the hearing-and 
speech-impaired communities into the telecommunications mainstream by 
requiring that telephone services be provided to hearing and/or 
speech impaired individuals in a manner that is functionally 
equivalent to telephone services offered to those who do not have 
these impairments.  This requirement will serve to bridge the gap 
between the communications-impaired telephone user and the community 
at large.  To participate actively in society, one must have the 
ability to call friends, family, businesses and employers.”  H.R. 
Rep. No. 485, 101st Cong., 2d Sess. 129-130 (1990), reprinted in 1990 
U.S.C.C.A.N. 267, 412-413. 
 
“Attaining meaningful universal service for [the hearing-and 
speech-impaired] also requires that some level of minimum federal 
standards for service, service quality, and functional equivalency to 
voice telephone services be established and maintained.  The FCC 
[Federal Communications Commission] is therefore required to 
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establish certain minimum federal standards that all 
telecommunications relay service providers must meet.”  Id. at 413. 
 
The ADA requires that the FCC, which generally regulates the 
telecommunications relay system, adopt regulations assuring 
confidentiality.  47 U.S.C.A. § 225(c),(d)(1)(F).  Consistent with 
Congressional intent, federal regulations prohibit relay system 
operators from disclosing relayed conversations or keeping a record 
of such conversations beyond the duration of the call.  47 C.F.R. 
§§ 64.601(5), 64.604(a)(2).  This is consistent with the obligations 
of common carriers.  FCC Report and Order and Request for Comments, 
No. 90-571, 6-7 (July 26, 1991) (FCC Report).  Furthermore, the ADA 
prohibits “relay operators from failing to fulfill the obligations of 
common carriers by refusing or limiting . . . relay services” calls.  
47 U.S.C.A. § 225(d)(1)(E).  47 U.S.C.A. § 225(d)(1)(E) “specifies 
that a relay operator is subject to the same standards of conduct 
that other operators are subject to under the Communications Act of 
1934.”  H.R. Rep. No. 596, 101st Cong., 2d Sess. 83 (1990) reprinted 
in 1990 U.S.C.C.A.N. 267, 592; see also H.R. Rep. No. 558, 101st 
Cong., 2nd Sess. 78 (1990) (to the same effect).  The FCC believes 
that “Congress, in adopting Section 225(d)(1)(E), intended relay 
operators to have the same service obligations as common carriers 
generally.”  FCC Report at 8.   
 
47 U.S.C.A. § 605(a) “generally prohibits any person receiving, 
assisting in receiving, transmitting, or assisting in transmitting, 
any interstate or foreign communication by wire or radio from 
divulging the existence or content of a telephone call except through 
authorized channels of transmission or reception.”  FCC Report at 7 
n.11.   
 
Pursuant to the ADA confidentiality requirements, the North Dakota 
act provides that the telecommunications relay service provider 
contract include terms requiring the provider to maintain the privacy 
of persons using the intrastate system and preserve confidentiality 
of communications in conformity with federal law.  N.D.C.C. 
§ 54-44.8-05(3)(c),(d),(e).  Thus, in my opinion, the use of the 
telecommunications relay system by an impaired employee of the Health 
Department to transmit confidential information to a person entitled 
to receive it does not violate state confidentiality laws because 
messages are relayed by a telecommunications relay system operator.  
As a practical matter, there is no breach of confidentiality because 
a relay system operator is an integral part of the system under 
current technology required to convey messages between a TDD user and 
a nonimpaired person using a telephone and the operator is obliged 
not to breach the confidentiality of the communication.  To conclude 
otherwise would frustrate the purpose of the ADA which is to allow an 
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impaired person to communicate “in a manner that is functionally 
equivalent to the ability of an individual who does not have [an] 
impairment.”  47 U.S.C.A. § 225(a)(3); N.D.C.C. §§ 54-44.8-01(10), 
54-44.8-03(1),(2).   
 
To conclude that use of the telecommunications relay system involves 
a breach of confidentiality which would prohibit a hearing or 
speech-impaired Health Department employee from transmitting 
confidential information would also thwart the requirement of the ADA 
that employers make reasonable accommodations to allow employees to 
carry out essential job elements.  Providing a hearing or 
speech-impaired employee a TDD to convey information by telephone is 
reasonable accommodation which employers are obligated to make to 
known limitations of individuals with a disability.  29 C.F.R. pt. 
1630, Appendix § 1630.2(o) at 406-408 (1995).  See also 29 C.F.R. 
§ 1630.9 (1995).     
 
“The reasonable accommodation requirement is best understood as a 
means by which barriers to the equal employment opportunity of an 
individual with a disability are removed or alleviated.  These 
barriers may, for example, be . . . inflexible job procedures that 
unduly limit the modes of communication that are used on the job, or 
the way in which particular tasks are accomplished.”  29 C.F.R. pt. 
1630, Appendix § 1630.9 at 413 (1995).  Regulations under 29 C.F.R. 
pt. 1630 apply to employment in any covered government service, 
program or activity.  28 C.F.R. § 35.140(b)(1) (1995).   
 
A reasonable accommodation must be effective and provide an 
opportunity for a person with a disability “to achieve the same level 
of performance . . . of an average similarly-situated nondisabled 
person.”  A Technical Assistance Manual on the Employment Provisions 
(Title I) of the Americans with Disabilities Act (Manual) para. 3.4 
at III-3,4.  Accommodations may include obtaining or modifying 
equipment. Id. para. 3.5 at III-5,6.  Examples of equipment and 
devices that may be reasonable accommodations include “TDDs 
(Telecommunication Devices for the Deaf) [which] make it possible for 
people with hearing and/or speech impairments to communicate over the 
telephone.”  Id. para. 3.10(6) at III-27.  Limiting a hearing or 
speech-impaired employee’s use of the telephone in connection with an 
essential job function because the employee uses a TDD would, in my 
opinion, be discriminatory.   This would be inconsistent with the 
intent of Congress.  For example, if two applicants for a typing 
position “are an individual with a hearing impairment who requires a 
telephone headset with an amplifier and an individual without a 
disability, both of whom have the same typing speed, the employer is 
not permitted to choose the individual without a disability because 
of the need to provide the needed reasonable accommodation to the 
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person with the disability.”  H.R. Rep. No. 485, 101st Cong., 2d 
Sess. 56 (1990) reprinted in 1990 U.S.C.C.A.N. at 267, 338.  “In 
other words, the employer’s obligation is to consider applicants and 
make decisions without regard to an individual’s disability, or the 
individual’s need for a reasonable accommodation.”  Id.  Moreover, an 
employer may not discriminate because of a disability regarding job 
assignments or position descriptions.  29 C.F.R. § 1630.4(d) (1995).  
In view of my conclusion that use of the telecommunications relay 
system does not involve a breach of confidentiality it is not 
necessary to respond to your question about transfer of telephone 
duties to others.   
 
Sincerely, 
 
 
 
 
Heidi Heitkamp 
ATTORNEY GENERAL 
 
tam\jrs 
 


