
LETTER OPINION 
96-L-167 

 
 
October 1, 1996 
 
 
 
Mr. Dennis E. Johnson 
McKenzie County State’s Attorney 
PO Box 1288 
Watford City, ND 58854-1288 
 
Dear Mr. Johnson: 
 
Thank you for your letter requesting an opinion to clarify the 
meaning of the 1995 Legislature’s amendments to N.D.C.C. 
§§ 57-02.1-05 and 57-02.1-06.  Specifically, you ask whether the 
phrase “other than the county” in N.D.C.C. § 57-02.1-06 means that 
“only the county general fund is not to receive payment or does it 
mean all county funds are not to receive payment?” 
 
The statutes in question provide: 

 
1. Upon receipt of the decision of the state board of 

equalization, the director of the game and fish 
department shall compute the payments due to the 
counties in which property subject to valuation is 
located by extending the mill levies which apply to 
other taxable property in the taxing districts in 
which the property is located.  The mill levies must 
be extended against the property subject to valuation 
in the same manner as used for other taxable property 
in the taxing districts.  If the property subject to 
valuation is leased or held by lease or license from 
the United States, the director of the game and fish 
department shall deduct from the payment due to the 
county any amount paid to that county by the United 
States or any agency or instrumentality of the United 
States in lieu of real estate taxes on that property, 
up to a maximum of seventy-five cents per acre 
[hectare].  The payments due to each county are the 
figure determined as herein provided.  No county may 
receive less in these payments for any parcel or 
tract of land for any year than the county received 
in payments made pursuant to this chapter for 1974. 

 
2. After computing the payments due to each county, the 

director of the game and fish department shall remit 
to the counties the amounts due from the department, 
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on or before March first of the succeeding year for 
which the assessments and valuations were made. 

 
N.D.C.C. § 57-02.1-05 (underlined language 1995 amendment). 
 

The revenue to which the county level of government is 
entitled must be determined according to the proportion 
the county mill levy on other real property bears to the 
total mill levies on real property of each taxing district 
wherein the property subject to valuation is located.  The 
revenue remaining after apportionment to the county level 
must be apportioned and distributed among the various 
taxing districts in which the property for which payments 
are made is located by the county auditor upon a pro rata 
basis to be determined according to the proportion the 
assessed value of the property subject to valuation in 
each taxing district bears to the total assessed value of 
all such property subject to valuation within the county.  
However, if the property subject to valuation is leased or 
held by lease or license from the United States, the 
payment made by the director of the game and fish 
department must be apportioned and distributed among the 
various taxing districts, other than the county, in which 
the property for which payments are made is located, by 
the county auditor upon a pro rata basis to be determined 
according to the proportion the assessed value of the 
property subject to valuation in each taxing district 
bears to the total assessed value of all such property 
subject to valuation within the county.   The amount of 
revenue allocated to each taxing district in which  the 
property subject to valuation is located must be divided 
among the various funds of the district according to the 
proportion that the mill levy for any fund bears to the 
total of all mill levies spread against other property in 
the taxing district that is assessed and taxed on an ad 
valorem basis. 
 

N.D.C.C. § 57-02.1-06 (underlined language 1995 amendments). 
 
The purpose of the 1995 amendments to N.D.C.C. §§ 57-02.1-05 and 
57-02.1-06 was to stop the double payments in lieu of taxes (PILTs) 
which were occurring when the North Dakota Game and Fish Department 
(Department) paid a PILT to a county (in an amount equal to the fully 
assessed property taxes) on all land owned and leased by the 
Department (including land the Department leases from the United 
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States Army Corps of Engineers, the Bureau of Reclamation, and other 
federal agencies) and the federal government paid a PILT to the 
county on the same property.  31 U.S.C.A. § 6902(a) requires that the 
federal PILT payment go to the “unit of general local government in 
which entitlement land is located,” which in North Dakota is the 
county.  See 1995 Report of the North Dakota Legislative Council, 
Natural Resources Committee, p. 216; Hearing on S2074 Before the 
Senate Comm. on Natural Resources, 54th N.D. Leg. (January 12, 1995) 
(Statement of K. L. Cool). 
 
On the property for which both the Department and a federal agency 
pay a PILT, N.D.C.C. § 57-02.1-05 now requires the Department to 
“deduct from the payment due to the county any amount paid to that 
county by the United States or any agency or instrumentality of the 
United States in lieu of real estate taxes on that property, up to a 
maximum of seventy-five cents per acre [hectare].”  N.D.C.C. 
§ 57-02.1-06 was amended so that the remaining PILT the Department 
pays on the land the Department leases from the United States Army 
Corps of Engineers, the Bureau of Reclamation, and other federal 
agencies, goes to “the various taxing districts, other than the 
county, in which the property for which payments are made is 
located.”  The purpose of this amendment, in words of Senator 
Freborg, was to ensure “that the schools and political subdivisions 
would receive a portion” of the total combined PILT paid by both the 
federal agency and the Department on lands leased by the Department 
from federal agencies.  Hearing on S2074 Before the Senate Comm. on 
Natural Resources, 54th N.D. Leg. (January 19, 1995) (Statement of 
Senator Freborg). 
 
N.D.C.C. § 57-02-01(9) defines “taxing district” as “a county, city, 
township, school district, water conservation and flood control 
district, Garrison Diversion Conservancy District, county park 
district, joint county park district, irrigation district, park 
district, rural fire protection district, or any other subdivision of 
the state empowered to levy taxes.” 
 
Because N.D.C.C. § 57-02.1-06 requires that the state PILT received 
from the Department on land leased from federal agencies “must be 
apportioned and distributed among the various taxing districts, other 
than the county,” the county may not receive any of the state PILT 
paid by the Department on land leased from federal agencies.  That 
money is distributed among the remaining taxing districts of the 
county. 
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The county receives all of the federal PILT paid by the United States 
Army Corps of Engineers, the Bureau of Reclamation, and other federal 
agencies on property the Department leases from those agencies.  31 
U.S.C.A. § 6902(a).  This payment is scheduled to increase 
incrementally on an annual basis from 75 cents for each entitlement 
acre in 1994 to “93 cents during fiscal year 1995, $1.11 during 
fiscal year 1996, $1.29 during fiscal year 1997, $1.47 during fiscal 
year 1998, and $1.65 during fiscal year 1999 and thereafter, for each 
acre of entitlement land.”  31 U.S.C.A. § 6903(b)(1)(A).  Further, 31 
U.S.C.A. § 6902(a) states the county discretion to “use the payment 
for any governmental purpose.” 
 
It is therefore my opinion that no fund of the taxing district known 
as a county may receive any of the PILT received from the Department 
on land leased from federal agencies.  That money “must be 
apportioned and distributed among the various taxing districts, other 
than the county.”  This prohibition applies to all funds levied for 
county government. 
 
Sincerely, 
 
 
 
 
Heidi Heitkamp 
ATTORNEY GENERAL 
 
rel/pg 


