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          HAND DELIVERED 
November 29, 1996 
 
 
Alvin A. Jaeger 
Secretary of State 
600 East Boulevard 
1st Floor 
Bismarck, ND 58505-0500 
 
Dear Secretary of State Jaeger: 
 
Thank you for your letter requesting an opinion on whether the 
ballots that were disqualified by the election board after the close 
of the polls but prior to the convening of the county canvassing 
board should be included in a recount conducted by the county 
auditor.  You also ask whether absentee ballots that were legally 
postmarked but were not received by the county auditor until after 
the county canvassing board had already canvassed the vote for the 
county should be included in a recount. 
 
N.D.C.C.  § 16.1-16-01 (5) provides that during a recount: 
 
 The county auditor shall review all paper, machine, 

electronic voting system, and absentee ballots, whether 
or not the ballots were counted at the precinct or the 
county canvass, to determine which ballots were cast and 
counted according to the law. 

 
Words in a statute are to be given their usual meaning unless a 
contrary intention plainly appears or the words are defined by 
statute.  N.D.C.C. § 1-02-02; Kim-Go v. J.P. Furlong Enterprise, 
Inc., 460 N.W.2d 694, 496 (N.D. 1990).  A plain reading of N.D.C.C. 
§ 16.1-16-01(5) and related statutes answers your first question.  
All paper, machine, electronic voting system and absentee ballots are 
to be reviewed by the county auditor during a recount regardless of 
whether they were counted at either the precinct or at the county 
canvass.  The purpose of the recount expressed in the last phrase of 
the quoted portion of the statute is to determine which ballots were 
cast and counted according to law.  To achieve that purpose ballots 
that were excluded from the vote tally must be examined to determine 
whether they were properly excluded.  In other words, the auditor 
must consider whether a ballot that was included in the vote tally 
was properly cast and counted and whether a ballot that was excluded 
from the vote tally was properly excluded.  For this factual 
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determination to be made the actual ballots, both those counted and 
those determined to be void or defective, must be examined.   
 
Eligible participants in the recount may challenge the acceptance or 
exclusion of any ballot, stating the legal reason for the challenge. 
N.D.C.C. § 16.1-16-01(6).  The auditor then determines whether to 
count the ballot.  Once the recount is completed, the auditor submits 
all challenged ballots along with a note reflecting how they were 
counted to the recount board for a decision.  The recount board 
determines by majority vote how each challenged ballot will be 
counted.  The decision of the recount board is final subject to an 
election contest.  N.D.C.C. § 16.1-16-01(6).  The acceptance or 
exclusion of the ballot that is challenged by the participants of the 
recount, of necessity, must be the acceptance or exclusion that had 
been made by the election board because the participants’ challenges 
are made prior to the auditor’s counting the ballot during the 
recount process.   
  
The initial canvass of the ballots by the election board after the 
election is governed by N.D.C.C. §§ 16.1-15-01 through 16.1-15-14.  
Section 16.1-15-01 provides that a ballot is void and not to be 
counted in the canvass of votes if it is not endorsed with the 
official stamp and initials or if it is impossible to determine the 
elector’s choice for the ballot.  During the election board’s canvass 
the inspector and the election judges examine each ballot and count 
those found to be validly cast.  Ballots not validly cast, including 
defective absentee ballots and void ballots, are wrapped and kept 
separately.  N.D.C.C. § 16.1-15-08.  It is my opinion that N.D.C.C. 
§ 16.1-16-01 requires that the ballots that were determined to be not 
validly cast, as well as those that were counted, must be reviewed 
during the recount. 
 
Your second question requires a review of N.D.C.C. § 16.1-07-09, 
which governs the canvassing of absentee ballots.  This section 
requires that envelopes postmarked before the date of the election 
containing an absent voter’s ballot that arrive too late to be sent 
to the precinct to be counted in the election board’s tabulation must 
be forwarded to the county canvassing board to be tallied at the time 
the returns are canvassed.  If no postmark exists or if the postmark 
is illegible, the absentee ballot must be received by the proper 
official within forty-eight hours after the polls close on election 
day in order to be canvassed and counted.  N.D.C.C. § 16.1-07-09.  
The statute specifically addresses the counting of absentee ballots 
by the county canvassing board if the ballot is received prior to the 
canvass by the county canvassing board. 
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In 1993, N.D.C.C. § 16.1-07-09 was amended to increase the time 
allowed for receipt of an absentee ballot that did not arrive in an 
envelope with a legible postmark from twenty-four to forty-eight 
hours after the closing of the polls.  1993 N.D. Sess. Laws ch. 201, 
§ 13.  During the House Judiciary Hearing on Senate Bill 2361, which 
made the change, there was discussion of the problems with absentee 
ballots that had legible postmarks but did not arrive until several 
days after the election.  Hearing on SB 2361 Before House Judiciary 
Comm. 53d ND Leg. (March 2, 1993) (Tape 1, Side B).  In response to 
legislators’ questions, Burleigh County Auditor Kevin Glatt testified 
that the ballots must arrive prior to the canvass by the county in 
order to be counted.  Hearing on SB 2361 Before House Judiciary Comm. 
53d ND Leg. (March 2, 1993) (Testimony of Kevin Glatt) (Tape 1, Side 
B).  Although the legislators predicted the late arrival of ballots 
would become an even greater concern because the postal service was 
routing more of the state’s mail through the larger cities, the 
Legislature took no action to address that concern.   
 
The statutes do not authorize the state canvassing board to count 
absentee ballots that are received after the county canvassing board 
has completed the county canvass.  When the North Dakota Supreme 
Court was construing former N.D.C.C. § 16-13-38, the predecessor 
statute to N.D.C.C. § 16.1-15-36, the court stated: 
 
  The language “The . . . [State Board of Canvassers] shall 

canvass only the regular returns made by the county board 
of canvassers as provided in this chapter” . . ., we 
believe, was employed to clearly point out that the State 
Board of Canvassers was restricted from counting absentee 
ballots which arrived too late to be counted by either the 
election board or the county canvassing board.   

 
State ex rel. Olson v. Thompson, 248 N.W. 2d 347, 355 (N.D. 1976).  
The pertinent language was carried over to N.D.C.C. § 16.1-15-36 
without change.   
 
It would not make sense to allow the ballots received after the 
county canvass committee had completed the county canvass to be 
counted in a recount, but not counted if no recount was requested or 
mandated by law.  The absentee ballots received after the county 
canvass was complete were not considered and, therefore, neither 
accepted nor excluded by the election board or the county canvassing 
board.  Under these circumstances, reviewing them during a recount 
would not serve the purpose of determining whether the ballots had 
been counted according to law.  It is, therefore, my opinion that any 
absentee ballots that were legally postmarked but were not received 
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until after the county canvassing board had completed the canvass of 
the county may not be included in the recount conducted by the county 
auditor.   
 
Sincerely, 
 
 
 
 
Heidi Heitkamp 
ATTORNEY GENERAL 
 
bab\jrs 


