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- QUESTIONS PRESENTED - 
 
I. 
 

Whether funds received by a clerk of court from or on behalf of a 
child support obligor in excess of the obligor’s monthly child 
support obligation can be applied by the clerk to reduce or suspend 
the amount of child support required to be withheld and paid to the 
clerk under an income withholding order. 
 

II. 
 

How should funds received by a clerk of court from or on behalf of a 
child support obligor in excess of the obligor’s monthly child 
support be treated by the clerk in relation to an obligor’s future 
monthly support obligations and any arrears? 
 
 

- ATTORNEY GENERAL’S OPINIONS - 
 
I. 
 

It is my opinion that funds received by a clerk in excess of the 
obligor’s monthly child support obligation do not affect the 
obligor’s “current monthly support obligation” under a court order or 
judgment, and therefore cannot be applied by the clerk to reduce or 
suspend amounts due under an income withholding order unless the 
excess funds eliminate any arrearages owed by the obligor. 
 

II. 
 

It is my opinion that the amount of funds received by the clerk in 
excess of the obligor’s monthly child support obligation must be 
applied to reduce any child support arrears owed by the obligor when 
the funds are received and may otherwise be returned to the obligor 
or treated as a voluntary payment for the immediate benefit of the 
supported child or children, but may not be treated as a prepayment 
of future monthly child support obligations. 
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- ANALYSES - 
 

I. 
 

State law requires that child support “be paid to the clerk of court, 
as trustee, for remittance to the obligee.”  N.D.C.C. 
§ 14-09-08.1(1).  The phrase “child support” is defined in N.D.C.C. 
§ 14-09-09.10(1) to mean “payments for the support of children 
. . . if the payment is required by the order of a court.”  (Emphasis 
added.)  The question presented results from cases where a clerk of 
court receives funds from or on behalf of a person owing child 
support (obligor) in excess of the monthly amount the obligor is 
required to pay by an order of the court.1 
 
Child support is frequently paid by an income payor under an income 
withholding order rather than by the obligor directly.  See generally 
N.D.C.C. § 14-09-09.10(6), (7) (“income” and “income payor” defined); 
1990 N.D. Op. Att’y Gen. 115, 117 (four types of income withholding).  
With limited exceptions not relevant to this opinion, every judgment 
or order requiring the payment of child support that is issued or 
modified after January 1, 1990, subjects the income of the obligor to 
immediate income withholding.  N.D.C.C. § 14-09-09.24.  Income 
withholding may also be required if an obligor is delinquent, upon 
request of the person to whom child support is owed (obligee), or if 
one of the exceptions to immediate income withholding no longer 
applies.  N.D.C.C. § 14-09-09.13. 
 
N.D.C.C. § 14-09-09.17 authorizes a clerk of court to amend or 
suspend an income withholding order under certain circumstances: 
 

An income withholding order is to be amended by the clerk 
when the total amount of money to be withheld is changed 
by elimination of arrearages or by court-ordered change in 
amount of child support.  An income withholding order is 
to be terminated when the duty to support ceases and all 
child support arrearages have been paid. 

 

                       
1  This opinion assumes, when using the phrase “excess funds,” that 
there is no current child support obligation in another state 
imposing a higher amount.  An order or judgment imposing such an 
obligation would be entitled to full faith and credit in North Dakota 
until properly modified.  See N.D.C.C. § 14-08.1-05 (arrears); 
N.D.C.C. ch. 14-12.2 (future monthly support level); 28 U.S.C. 
§ 1738B (same). 
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A payment of excess funds is not a court-ordered change in amount, 
nor does it terminate the obligor’s duty to pay monthly child 
support.  Thus, this section provides that a clerk may only amend an 
income withholding order upon receipt of excess funds if the excess 
funds eliminate any existing arrears.  The use of excess funds to pay 
existing arrears is discussed later in this opinion. 
 
N.D.C.C. § 14-09-09.17 does not expressly prohibit a clerk from 
otherwise modifying or terminating an income withholding order, but 
an examination of the statutory formula for determining the amount of 
child support to include in an income withholding order indicates 
that the clerk is precluded from treating the excess funds as a 
credit for purposes of reducing or suspending an income withholding 
order. 
 
N.D.C.C. § 14-09-09.16 provides in part: 
 

The income withholding order shall state . . . (1) [t]hat 
the obligor is properly subject to an income withholding 
order and that the income payor is therefore required to 
withhold a stated amount, determined under subsection 3 of 
section 14-09-09.13, from the obligor’s income at the time 
the obligor is paid for transmittal to the clerk of court 
. . . . 
 

See also Letter from Attorney General Nicholas Spaeth to James 
Odegard (November 24, 1992).  Under subsection 3 of N.D.C.C. 
§ 14-09-09.13, the amount an income payor is required to withhold is 
the sum of the obligor’s “current monthly support obligation” and the 
amount the obligor is ordered to pay towards any arrearages.2  The 
phrase “current monthly support obligation” means “the monthly amount 
of support established under a judgment of divorce, separation, 
annulment or paternity (and, if modified, under the modification).”  
1992 N.D. Op. Att’y Gen. 48.  This definition does not include any 
funds received by the clerk in excess of the obligor’s monthly child 
support obligation.  Therefore, it is my opinion that a clerk of 
court may not treat the excess funds as a credit for purposes of 
reducing or suspending an income withholding order unless the excess 
funds eliminate any arrearages owed by the obligor. 
 

                       
2  If there is an arrearage and no order to pay arrears exists, then 
the amount should include twenty percent of the current monthly 
obligation, if any, or else an amount equal to the obligor’s most 
recent monthly support obligation.  N.D.C.C. § 14-09-09.13(3). 
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“Ordinarily, the calculation of the amount of income to be withheld 
is a simple matter.”  1990 N.D. Op. Att’y Gen. at 118.  However, 
although the amount stated in the income withholding order is based 
on the obligor’s current monthly support obligation and any arrears, 
the amount an income payor may withhold under the order “may not 
exceed fifty percent of the obligor’s disposable income from this 
income payor.”  N.D.C.C. § 14-09-09.16(3).  This limitation creates 
some uncertainty for an obligor whose disposable income from an 
income payor fluctuates from month to month, because the difference 
between these two amounts, which must be paid by the obligor directly 
or from other income payors, will also fluctuate from month to month.  
Nevertheless, it is the obligor’s responsibility to assure that 
sufficient child support is paid to the clerk each month to comply 
with the court order. 
 

II. 
 
Although the receipt of excess funds from or on behalf of an obligor 
will not affect an income withholding order unless the funds 
eliminate existing arrears, the question remains how the clerk should 
treat those funds in terms of monitoring child support received from 
an obligor and paid to an obligee. 
 
The presumptive amount of support computed under the child support 
guidelines is a minimum requirement and does not prohibit an obligor 
from voluntarily paying additional child support, whether under 
contract or through a gift.  As the North Dakota Court of Appeals has 
indicated, 
 

[a]lthough the scheduled amounts of child support have 
been elevated from suggested amounts to presumptively 
correct amounts, the scheduled amounts have not changed 
from minimum contributions which help provide some 
assurances that minor children will receive adequate 
support and maintenance. 
 

O’Callaghan v. O’Callaghan, 515 N.W.2d 821, 825 (N.D. Ct. App. 1994). 
 
The general rule from other jurisdictions is that overpayments may 
not reduce or be credited against future court-ordered child support 
obligations.  Harner v. Harner, 434 N.E.2d 465, 468 (Ill. Ct. App. 
1982); Pellar v. Pellar, 443 N.W.2d 427, 430 (Mich. Ct. App. 1989); 
Ingalls v. Ingalls, 888 P.2d 967, 970 (N.M. Ct. App. 1994).  See 
generally Robert A. Brazener, Annotation, Right to Credit On Accrued 
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Support Payments For Time Child Is In Father’s Custody Or For Other 
Voluntary Expenditures, 47 A.L.R.3d 1031, 1055-57, § 15 (1973). 
 

[A]ny excess payment made [has] to be considered a 
gratuity or at least a voluntary contribution for the 
support of the children, and not a prepayment of future 
support obligations.  If non-court approved prepayments 
. . . were to be permitted, it would be possible for a 
parent, who is obligated to pay support, to build up a 
substantial credit, then suddenly refuse to make support 
payments for several weeks, months, or even years, thus 
thwarting the court’s purpose in setting the payments at 
certain specified intervals, that of providing regular, 
uninterrupted income for the benefit of that parent’s 
children, who are in the custody of another.  The 
regularity and continuity of court decreed support 
payments are as important as the overall dollar amount of 
those payments. 
 

Haycraft v. Haycraft, 375 N.E.2d 252, 255 (Ind. Ct. App. 1978). 
 
These decisions are consistent with North Dakota law.  It is clear 
from the statutory scheme of N.D.C.C. ch. 14-09 and the child support 
guidelines that child support obligations are computed and required 
to be paid on a monthly basis.  “[T]he purpose of structuring support 
in terms of periodic payments for the duration of the child’s 
minority is to ensure that the child’s needs are met on an ongoing, 
continuing basis.”  Pellar, 443 N.W.2d at 430.  This statutory 
purpose cannot be served if overpayments are applied to future 
monthly child support obligations.3  A court will not be bound by 
agreements between parents that limit the court’s authority to 
establish or modify child support obligations.  See Smith v. Smith, 
538 N.W.2d 222, 226 (N.D. 1995).4 
 

                       
3  Rules of equity may apply to arrears or overpayments of child 
support in proper circumstances.  See Brakke v. Brakke, 525 N.W.2d 
687 (N.D. 1994); In re Marriage of Yanda, 528 N.W.2d 642 (Iowa Ct. 
App. 1994). 
4  A motion to the court should be used, rather than a separate 
agreement between the parents, to change the amount or timing of 
child support payments currently required in a court order or 
judgment.  Brakke, 525 N.W.2d at 690. 
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The rule that overpayments may not reduce future monthly support 
obligations does not, however, prohibit an overpayment from being 
applied to reduce any existing arrears. 
 

The rationale of the rule prohibiting prospective 
crediting of overpayments is totally inapplicable to an 
arrearage that exists at the time of the overpayment.  A 
rule which failed to credit overpayments against an 
existing arrearage would create a disincentive for 
obligated parents to voluntarily fulfill their delinquent 
child support obligations. . . . Furthermore, the only 
reasonable inference from an overpayment, standing alone 
and made at the time an arrearage exists, is that it is a 
payment on the arrearage. 
 

Holy v. Lanning, 552 N.E.2d 44, 46 (Ind. Ct. App. 1990) (footnote 
omitted).  This decision is also consistent with North Dakota law.5  
A payment of arrears is a payment of child support that is overdue.  
Not only is the clerk of court required to accept such child support 
payments under N.D.C.C. § 14-09-08.1, the clerk is required in the 
same section to send notice of arrears to the obligor or request a 
citation of contempt from the court.  These obligations would not be 
satisfied if there are arrearages and the clerk returned the excess 
funds or applied the overpayment to future child support obligations 
rather than to past obligations that were overdue. 
 
As long as there are no existing arrearages, nothing requires nor 
prohibits a clerk from notifying an obligor that the clerk has 
received excess funds before remitting the funds to the obligee.  
Without more information, the clerk would not know whether the 
overpayment was an error, possibly made by the income payor without 
the obligor’s knowledge, or a voluntary payment on behalf of the 
child or children.  Any fiduciary duty the clerk might owe to an 
obligee as “trustee” under N.D.C.C. § 14-09-08.1 would be limited to 
required payments of “child support” as the phrase is defined in 
N.D.C.C. § 14-09-09.10.  However, based on the decisions cited in 
this opinion, it is my opinion that unless the clerk returns to the 
obligor any excess funds remaining after existing arrears are paid, 
the funds must be considered a voluntary payment for the immediate 
benefit of the supported child or children and cannot be treated as a 
prepayment of future monthly child support obligations. 

                       
5  N.D.C.C. § 14-09-08.1(8) requires that, when support rights are 
assigned to the state, payments be credited and transmitted in 
accordance with federal law.  See 45 C.F.R. § 302.51. 
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- EFFECT - 

 
 

This opinion is issued pursuant to N.D.C.C. § 54-12-01.  It governs 
the actions of public officials until such time as the questions 
presented are decided by the courts. 
 
 
 
 
 
Heidi Heitkamp 
ATTORNEY GENERAL 
  
 
Assisted by: James C. Fleming 
   Assistant Attorney General 
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