
 
 
 
 
 

LETTER OPINION 
2020-L-08 

 
 

October 13, 2020 
 
 
 

The Honorable Alvin Jaeger 
Secretary of State 
600 East Boulevard Avenue, Dept. 108 
Bismarck, ND  58505-0500 
 
Dear Secretary of State Jaeger: 
 
Thank you for your letter asking about a situation where a qualified candidate for political 
office died after early voting was commenced and at a time when it is not possible to 
change the names or otherwise replace the candidate on the ballot prior to the general 
election.  You ask the following: 
 

I. 
 
What the result or effect will be of the votes that are cast for the deceased candidate. In 
my opinion, our court follows the majority of states that use the “American” rule, where 
votes cast for the deceased candidate would be counted.  

 
II. 

 
Whether a candidate would be declared to have been elected if the deceased candidate 
receives a number of votes sufficient to elect the candidate and if so, whether a vacancy in 
the office will exist.  It is my opinion that a candidate may be declared to have been 
elected in the event a sufficient number of votes were cast for the deceased candidate.  
Because a deceased candidate will be unable to discharge the duties of the office at the 
time specific to that position, the office would be deemed vacant. 

 
III. 

 
Finally, you ask what the process is to fill a vacancy, should one exist.  The process to fill 
vacancies of a legislative office is provided in N.D.C.C. § 16.1-13-10.  
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ANALYSIS 
 

It is my understanding that a candidate died on the twenty-ninth day prior to the election.  
The deceased candidate had previously won the primary nomination of his party in June 
and met the filing deadline to have his name placed on the ballot.  Early voting for military 
and overseas voters began forty-six days prior to the election and early voting for other 
qualified electors began forty days prior to the election.1   

 
I. 

 
You first ask what the result or effect will be of the votes that are cast for the deceased 
candidate. The death or disqualification of a candidate, unfortunately, occurs from time to 
time and has been  addressed by the courts of this country several times throughout 
history.  In a majority of states, the “American” rule is followed in the determination of 
whether votes cast for a deceased or disqualified candidate are to be counted.  The 
“American” rule holds that 1) the purpose of an election is to carry out the will of the 
people; 2) votes for a deceased or disqualified candidate represent a choice by qualified 
voters among the options presented on the ballot; 3) to disregard such votes, especially 
when they constitute a majority or plurality of the voters, is to frustrate the popular will; so 
therefore 4) votes for deceased and disqualified candidates should be counted like any 
other votes, and if the “candidate” in question would have won the election, the result is a 
vacancy in the office.2   
 
The “English” rule, by contrast, is that a candidate who has died is ineligible to serve and 
therefore a vote for a deceased candidate is a wasted vote and a nullity.3 The 
Pennsylvania Supreme Court described the “English” rule as follows:  
 

It is “repugnant to the principle of majority rule, which is the cornerstone of 
orderly government.  The principles of popular government require that 
votes cast for a dead man as a candidate for public office shall not be 
considered mere nullities, but that they shall be regarded as expressions by 
the voters that they prefer the office to be declared temporarily vacant until it 
can be filled in the manner prescribed by law rather than that a person 

                                            
1 Because the candidate died after the sixty-fourth day prior to the election, the provisions 
to fill a vacancy in N.D.C.C. § 16.1-11-18 do not apply.  
2 1999 Wash Op. Att'y Gen. 5. See generally Evans v. State Election Board of Okla., 804 
P.2d 1125 (Ok. 1990); Banks v. Zippert, 470 So. 2d 1147 (Ala. 1985); West Virginia ex rel. 
Jackson v. County Court of McDowell Cty., 166 S.E.2d 554 (W.Va. 1969); Tellez v. 
Superior Court In and For Pima Cty., 450 P.2d 106 (Ariz. 1969); Ingersoll v. Lamb, 333 
P.2d 982 (Nev. 1959).  
3 1999 Wash. Op. Att'y Gen.  
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whom they voted against and who represents opposing policies should fill it 
for a full term.”4  

 
The North Dakota Supreme Court, in Woll v. Jensen, rejected the “English” rule saying, 
“where the disqualification is known, the party receiving the minority vote will be entitled to 
the office, and this on the theory that the voters have willfully thrown away their votes and 
that the office should not go begging on that account.5   
 
A 1999 Attorney General’s opinion from Washington State explained “the rationale for the 
'American' rule is the desire to recognize political realities and to carry into effect the public 
will." I agree with that opinion when it says: 
 

An election is a choice among two or more known candidates in which the 
voters decide both which candidate they prefer and which candidates they 
do not prefer.  Candidates decide whether to seek an office and voters 
decide how to vote based on an assessment of the range of candidates on 
the ballot.  If one of the candidates dies, the choice available to the voters is 
suddenly altered….  Where [substituting another candidate] is not possible, 
leaving the deceased candidate’s name on the ballot allows the voters a 
choice they otherwise would not have.   Some voters might prefer “someone 
else” over the remaining names on the ballot and would prefer to cast their 
votes for a vacancy.  Counting the votes for the deceased candidate honors 
this choice and helps assure that the people will be governed by those who 
represent the popular will.  Other solutions reduce the choice available to the 
voter and reduce the chance that the election results will actually reflect the 
public will.6   

 
The North Dakota Supreme Court, in Woll v. Jensen, explained in a case where voters 
knew that one candidate did not meet the qualifications for the office, but won anyway, that 
the “American” rule seems to be that no intention to throw away the vote can be imputed, 
but that rather the vote for the disqualified candidate must be considered as a protest 
against the qualified person, and especially should this be the case where there are only 
two candidates.7   

                                            
4 Derringe v. Donovan, 162 A. 439, 477 (Pa. 1932). 
5 Woll v. Jensen, 36 N.D. 250. 162 N.W. 403, 404 (1917).  
6 199 Wash. Op. Att'y Gen. 5. See also Merrill v. Dade Cty. Canvassing Bd., 300 So.2d 
28, 30 (Fla. Dist. Ct. App. 1974) (In determining the results of an election as regards the 
other candidates who are qualified, the American rule does not treat the votes received 
by a deceased or disqualified candidate as void or thrown away, but as counted, even if 
the voters knew of the death or disqualification"). 
7 Woll,  36 N.D. 250, 162 N.W. at 404.  
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To disregard the votes cast for a candidate would disenfranchise the voters of the  state in 
violation of Art. 2 § 1 of the North Dakota Constitution.8  It is my opinion that the 
“American” rule has been adopted by a majority of the states, including North Dakota, and 
thus, the votes cast for the deceased candidate should be counted.  

 
II. 

 
You next ask whether a candidate may be declared to have been elected if the deceased 
candidate receives the number of votes sufficient to elect the candidate and, if so, whether 
a vacancy in the office will exist.   
 
The “American” rule, as discussed above, provides a remedy in situations such as the one 
at hand, where a candidate dies or otherwise cannot fulfill the eligibility criteria for the 
particular office.  The Oklahoma Supreme Court found that the constitutional requirement 
[to be a qualified elector of the respective district] did not void the votes for a deceased 
judicial candidate.9  The court explained that the constitutional eligibility requirement 
simply prevented a disqualified (or, in this case, deceased) candidate from taking office – 
not from remaining on the ballot.10 The deceased candidate fulfilled the constitutional 
requirements for candidacy from the time he was put on the ballot until his death.11  
 
After an election, the canvassing board “determines who has received the highest number 
of votes for a particular office”.12 The candidate or candidates to be elected for each office 
receiving the highest number of votes must be duly elected to the office.13  This is a purely 
ministerial duty, and “the canvassing board has no authority to set itself up as judge of the 
qualifications of the candidates and issue a certificate to someone other than the highest 
vote-getter.”14  
 
However, in the event a candidate dies or is otherwise unable serve, the duties of the 
respective office may not be discharged. At that point “[i]f any person elected to any state, 
district, county, or other political subdivision office fails to qualify and enter upon the duties 

                                            
8 See Evans, 804 P.2d at 1131 ("[i]t would not serve any policy of the law to 
disenfranchise those voters by disregarding their will and holding their votes . . . null and 
void…."). 
9 Id. at 1127. 
10 Id. 
11 Id. 
12 N.D.A.G. 97-L-92. See N.D.C.C. ch. 16.1-15. 
13 N.D.C.C. §§ 16.1-15-42 and 16.1-01-06. 
14 N.D.A.G. 97-L-92 (citing Stearns v. Twin Butte Pub. Sch. Dist. No. 1, 185 N.W.2d 641, 
644 (N.D. 1971)).  
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of such office within the time fixed by law, such office must be deemed vacant and must 
be filled by appointment as provided by law.”15   
 
Thus, it is my opinion that pursuant to state law and the “American” rule, votes cast for a 
deceased candidate must be counted.  In the event the deceased candidate receives the 
majority of the votes, the candidate is elected. However, if the prevailing candidate has 
died, the candidate is no longer qualified, and a vacancy would exist. 

 
II. 

 
The North Dakota State Constitution provides that “[t]he legislative assembly may 
provide by law a procedure to fill vacancies occurring in either house of the legislative 
assembly.”16  The legislative assembly has done so, and the process is set forth in 
N.D.C.C. § 16.1-13-10.  Upon the application of state law and the “American” rule, it is my 
opinion that this would be the appropriate method to fill a vacancy.   
 

Sincerely, 
 
 
 
 

Wayne Stenehjem 
Attorney General 

 
 
This opinion is issued pursuant to N.D.C.C. § 54-12-01.  It governs the actions of public 
officials until such time as the question presented is decided by the courts.17 
 

                                            
15 N.D.C.C. § 44-01-04. See also N.D.C.C. § 44-02-01(6) (“[a]n office becomes vacant if 
the incumbent shall . . . fail to qualify as provided by law, which includes taking the 
designated oath of office prescribed by law.”).  
16 N.D. Const. art. IV, § 11. 
17 See State ex rel. Johnson v. Baker, 21 N.W.2d 355 (N.D. 1946). 


